Lets Make Royal Milk Tea بیایید با هم شیر چای سلطنتی درست کنیم

I do not know about you, but I do enjoy to drink 3-4 times a day cuppa chai/tea. Especially, In a cold, rainy, grey and miserable day, like today, making something like hot chocolate, cuppa chai (tea چای), green tea, spicy ginger tea or coffee and then sit on a cozy and comfort couch and drink your home made warm drink, is one of the best ideas.

Some people like to have their black/green or red tea without any extra adding flavour and on the contrary, some people like to add just milk to their tea and some people go further and add spices too, for giving more flavour to their drink.

In India, tea with spices is called Masala tea چای ماسالا. In Tehran , I also could find Masala tea in Grand bazaar بازار بزرگ تهران.

Royal milk tea usually is combination of black tea with milk and aromatic spices. In the following recipe you will see what spices I have used, butfee free to use different spices based on your personal taste, ….

I recommend to try this aromatic milk tea. Combination of milk with tea and spices, gives a silky and soft texture to tea. If for any health issue, you are not allowed to use cow milk , you can use soya milk شیر سویا, or almond milk شیر بادامor coconut milk شیر نارگیل, condensed milk or even dried milk powder instead.

As sweetener, you may use honey, white/brown sugar, crystal candy, cube sugar, chocolate, or a piece of cake.

Royal Milk Tea

  • 600 ml milk
  • 200 ml water
  • 4 tbsp black tea leaves or 4 tea bags
  • Spices including: 3 cardamom pods, 2 cloves, 2 small pieces of fresh ginger, 1 cinnamon stick or ¼ tsp ground cinnamon, ½ star anise.
  1. Add milk and water to a pot and bring it to a boil.



  2. Add spices and tea leaves or tea bag.



  3. Give a stir. Reduce the heat and brew it for 5 minutes, in order to get flavoured.



  4. Remove from the heat. Use a tea strainer and pour it in the mugs or cups. Enjoy
    it with honey, or sugar, cake, or crystal candy.



طرز تهیه شیر چای ادویه دار سلطنتی

شمارو نمیدونم ولی من خیلی از نوشیدنی های گرم مثل چایقهوه و یا شیر داغ لذت میبرم. در روز حتمن 43 بار چای یا قهوه رو درست میکنم مخصوصن تو روزهای ابری و سرد خیلی میچسبه که یک لیوان چای یا قهوه درست کنی بعد بشینی در جای مورد علاقه‌ات و راحت نوشیدنی ات رو بنوشی.

بعضی از افراد دوست دارند چای سیاه یا سبزقرمز درست کنن و بدون هیچ افزودنی اون رو مصرف کنن و بعضی‌ها هم علاقه دارن به چای شیر هم اضافه کنن. حالا بعضی‌ها هم دوست دارن علاوه برشیر کمی ادویه هم اضافه کنن.

شیر چای خالی در انگلستاناسکاتلندایرلند خیلی رایج هست.افزودن شیر به چای برای ما ایرانی‌ها شاید زیاد طعم آشنایی نباشه ولی امتحان کردنش هم بد نیست.

کلن همه ی این نوشیدنی ها خوشمزه و خوش طعم میشه. دیروز من شیر چای ادویه دار درست کردم وخواستم با شما هم به اشتراک بگذارم.

راستش دفعه ی اول با دوستانم به یک قهوه خانه رفتیم و اونها این چای رو دستور دادن و به من هم خیلی توصیه کردن که امتحان کنم. خیلی خوشمزه بود و یک جورهایی خیلی برام طعم آشنایی داشت شبیه طعم فرنی دارچینی بود !! لطفن نگید که چای چه ربطی به فرنی دارهفقط منظورم این هست که طعم خیلی دلچسبی داشت.

در هند این نوع چای خیلی معروف هست و به چای ماسالا معروفه. یکبار هم در بازار تهران از یک چای فروشی این چای رو خریدم که برگ‌های خشک جای رو با ادویه های مورد نظرمخلوط کرده بودند  اگر امتحان نکردید توصیه میکنم که حتمن بچشید چون واقعن چای خوش عِطر و طعم

و دلنشین و لذت بخشی هست که میشه در صبحانه یا برای عصرانه ها گاهی درست کرد.

شیر چای ادویه دار از ترکیب ساده ی چای و شیر با ادویه های معطر درست میشهو بافت شیر چای نرم تر و لطیف تر از چای خالی هست.

همانطور که گفتم ادویه های متفاوتی برای درست کردن این چای بکار میره که بستگی به سلیقه ی شخصی داره . در دستور ذیل ملاحظه خواهید کرد که من از چه ادویه هایی استفاده کردم ولی می تونید از ادویه های مورد علاقه ی خودتون هم استفاده کنید مثل پودر گل سرخزعفرانجوز هندیفلفل .

اگر به دلایل مختلفی نمی تونید از شیر لبنی استفاده کنید به راحتی میشه از جایگزین های دیگری مثل

شیرسویابادامشیر نارگیلیا پودر شیر خشک هم استفاده کرد. این چای را میتوان با عسلشکر سفید یا قهوه ایقندکیک شکلات یا نبات شیرین کرد و یا به صورت ساده صرف نمود. امیدوارم امتحان کنید و خوشتون بیاد.

 

مواد لازم

ششصد میلی لیتر شیر

دویست میلی لیتر آب

چهار ق غ برگ چای سیاه یاچهار عدد چای کیسه ای

ادویه شامل: سه عدد هلدو عدد میخکدو تکه کوچک زنجبیل تازهیک عدد چوب دارچین و یا یک چهارم ق چ پودر دارچیننصف بادیان ستاره ای

طرز تهیه

آب و شیر را داخل یک قابلمه ریخته وبگذارید به جوش بیاید. سپس ادویه های کوبیده شده و چای یا چای کیسه ای را به شیر و آب اضافه می کنیم. یک هم کوچک می‌زنیم تا تمام مواد با هم ترکیب شوند .

میزان حرارت را کم می‌کنیم تا برای ۵ دقیقه چای دم کشیده و چای طعم دار شود

چای آماده شده را از صافی گذارنده تا تفاله های چای و ادویه ها جدا شود.

چای ادویه دار آماده هست و میتوان این چای را میتوان با عسلشکر سفید یا قهوه ایقندکیک شکلات – یا نبات شیرین کرد و یا به صورت ساده صرف نمود. نوش جان

 

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

2 thoughts on “Lets Make Royal Milk Tea بیایید با هم شیر چای سلطنتی درست کنیم

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: