Iranian ice cream is one of the delicious- exotic and luxurious ice creams in the world. Using marvellous ingredients such as Saffron the most expensive and king of spices in the world with it’s gorgeous golden yellow colour and beautiful flavour, rose water with mild floral aroma, and loads of crushed pistachios, create an irresistible delicacies dessert. Combination of saffron and rose water go amazing together. So, if you have never tried it, you are missing out.

This ice cream is addictive dessert, I am warning you.
Ice cream or gelato is called : Bastani بستنی in Farsi language. The history of ice cream in Iran began around 500BC in the Achaemenid Empire of Iran امپراطوری هخامنشیان with combination of ice with flavours such as honey or fruit juice to produce Summer time treats.

There are different kinds of ice cream in Iran, from fruity ice creams to chocolate ones, vanilla ice cream. Most famous and popular one, is Saffron-rose water ice cream, that is REAL DEAL.
When you are living abroad, sometimes it is difficult to find Saffron ice cream, and it is not bad, if you know how to make it.
This is an easy way or lets say a short cut to Iranian ice cream with using ready made vanilla ice cream and a few yummy tricks.

Traditional Iranian Saffron ice cream (Bastani Sonnati Irani )

- 2 litres Vanilla ice cream
- 150 ml double cream or heavy whipping cream
- 115 ml rose water (golab)
- 2 tbsp saffron water (add add 2-3 tbsp boiled water to a few saffron threads in a mug,and dissolve it in water
- Unsalted crushed pistachios, as mush as you like
- Wafer or ice cream cones
Use a baking tray and line with parchment paper (Wax paper). Pour the cream on it and evenly spread it.
Place it in the freezer and let it is freeze.
Set ice cream out of freeze and allow to thaw in room temperature. Add 2tbsp steamed saffron, 115ml rose water and some of crushed pistachios to softened ice cream.
Use a spoon and stir all ingredients completely. Next, chop up the frozen cream into small or medium pieces.
Then, very fast (as frozen cream starts to melt very quick) add them to ice cream and give a good and quick stir to all ingredients.
Sprinkle remaining of crushed pistachios top of the ice cream.
Place the ice cream in the freezer and let it harden and freeze for 3-4 hours. Serve scoops in bowls or scoop into cones or wafers.
طرز تهیه بستنی سنتی زعفرانی
بستنی ایرانی یکی از خوشمزه ترین بستنی هادر دنیاست . موادی که در تهیه ی بستنی سنتی بکار میره باعث میشه طعم و رنگ و بافت این بستنی کاملن خاص و در نوع خود بینظیر باشه.
بکارگیری زعفران ایرانی که گران بهاترین ادویه دنیا و پادشاه ادویه هاست باعث میشه تا بستنی رنگ زیبای زرد درخشان و طعم زعفرانی داشته باشه و گلاب با عِطر گل محمدی عامل دیگری هست که به این بستنی اعتبار بیشتری میده وبالاخره استفاده از پسته باعث خلق یک دسر لذیذی میشه که نمیشه در برابرش مقاومت کرد.
کلمه ی بستنی در انگلیسی آیس کریم و در ایتالیایی جلاتو گفته میشه. تاریخ تهیه ی بستنی در ایران به زمان های بسیار قدیم یعنی حدود 500 ق . م. بر میگرده و در زمان امپراطوری هخامنشیان که از ترکیب یخ با عسل یا آب میوههای گوناگون برای فصل تابستون این دسر خنک رو درست میکردند.
مواد لازم
دو کیلو گرم بستنی ساده وانیلی
صدو پنجاه میلی لیتر خامه
صدوپانزده میلی لیتر گلاب
دوق غ زعفران دم کرده
مقداری پسته خام و بدون نمک خرد شده
نون بستنی یا نون قیفی
طرز تهیه
داخل یک سینی کم عمق را با کاغذ آشپزی می پوشانیم و خامه را روی کاغذ ریخته و پخش میکنیم. . سپس سینی را داخل فریزر قرار داده تا یخ ببندد.
بستنی وانیلی را بیرون گذاشته تا کاملن نرم شود.دو ق غ زعفران دم کرده را با صدو پانزده میلی لیتر گلاب مخلوط میکنیم و همراه با مقداری از پسته های خرد شده روی بستنی آب شده ریخته و با قاشق بستنی را هم میزنیم تا کاملن رنگ زعفرانی گرفته و پسته ها در کل بستنی پخش شوند.
در مرحله ی بعد– خامه یخ زده را از فریزر خارج می کنیم. از این مرحله به بعد می بایست سریع عمل کرد چون خامه ی یخ زده فوری شروع به آب شدن خواهد کرد.
پس زمانی که خامه را به تکههای کوچک ویا متوسط خرد کردیم آن را هم به بستنی افزوده و با یک هم دیگر میزنیم تا خامه ها هم با بستنی مخلوط شوند. در انتها باقیمانده پسته ی خرد شده را روی بستنی پخش کرده و بستنی را داخل فریزر قرار میدهیم تا مجددن خود را گرفته و یخ ببندد.
زمان سرو میتوان بستنی را با نان ویفر یا نون بستنی قیفی یا در یک پیاله سرو کرد.
نوش جان
Hi Rozina,
You must be a mind-reader. I was just thinking about this fabulous ice cream again. I am lucky to be able to find it at some local Iranian and Middle Eastern grocery shops, but I want to try making it myself from scratch. In the interim, I am excited to see this quick version. I might point out that I have found that the ice creams that contain various gums do not work well for such things. H-D (I don’t know whether I should spell that out here) has some basic unadulterated ice creams, including vanilla ice cream. That is what I’d use for this.
Is there any way to add some salep aka sahlab to this?
I am now lactose intolerant, but I’d rather load up on pills than miss this fabulous treat! Thank you!
LikeLike
Hi Jean, thanks for your comment. Some of my page readers, asked about Iranian ice cream and it made me to post my recipe. About your question in regard with adding Salep to this recipe? I do not think it works. Usually when you want to make Persian ice cream from scrath you would add salep to ingredients but not for this recipe. 🙂
LikeLike
Why not make the vanilla ice cream from scratch?
LikeLike
Because I am lazy 🙂
LikeLike
That sounds yummy and exotic.
LikeLike
Thanks 🙂 , yes very delicious.
LikeLike
🙂 🙂 🙂
LikeLike
This sounds incredible!!! Similar to Indian kulfi, but not quite. I’ll try it this summer!
LikeLike
I am glad you liked it. 🙂
LikeLike