Indian Beetroot pancake پنکیک لبو

Are you looking for a gluten free and healthy pancake/bread. Any vegetarians and vegans will be pleased to have this yummy food.

This is an Indian savoury pancake, is known as Chilla. It is made with chickpeas/gram or besan flour and not with ordinary flour, spices and fresh vegetables like beetroots, onions, spring onions, spinach, coriander, carrots, …. It is really easy to make it (just in 10-15 minutes) and easy to eat it .

This version of chilla is yummy and full of flavour due to having beetroots لبو/چغندر that are good source of vitamins and minerals. Besan flour آرد نخودچی is low in calories and high in protein, and good source of fibre and Iron.

Indian Beetroot pancake

  • 1 cup gram/besan, chickpeas flour
  • 3/4 cup oatmeal flour
  • 2 small cooked beetroots, finely grated or pureed
  • ½ cup coriander leaves, finely chopped
  • 1 tsp olive oil
  • 1 tsp garlic powder
  • 1 tsp cumin
  • ½ tsp turmeric
  • 450 ml water
  • Salt and pepper to taste
  1. In a bowl, add all ingredients but water in a big bowl and give a good stir and mix all ingredients well.



  2. Then pour in water and blend everything together until have a smooth batter with no lumps.



  3. The batter should not be thick or too runny, as you see in the photos.



  4. Add 1tbsp butter or vegetable oil to a pan. Pour one ladle of the batter into the pan and spread it like a pancake.



  5. Cook 3 minutes, each side. Add butter or oil, if required.



  6. Garnish pancakes with fresh herbs and vegetables such as: chopped coriander / dill or onions and sprinkle garlic powder. Serve them with your favourite sauce, tomato ketchup or chutney. I used sweet chilli and Greek yogurt.



پنکیک لبو

اگر دنبال نون یا پنکیک بدون گلوتن هستید؟؟ جای دیگه دنبالش نگردید همین جاست. مطمئنم افراد گیاهخوار/وگان از خوردن این پنکیک حسابی لذت میبرن.

این یک پنکیک لبوی هندی هست که به چیلا معروفه و با آرد نخود یا آرد نخودچی ( نه آرد معمولی) همراه با ادویه های معطر و سبزیجات تازه مثل لبو – برگ اسفناجپیاز یای پیازچه – گشنیز و جعفری و یا هویج درست میشه. سبزیجات دیگه هم میشه اضافه کرد که الان من یادم نبود.

تهیه ی این نون یای پنکیک خیلی آسون و سریع هست و فقط در عرض 15-10 دقیقه چندین پنکیک خوشمزززززززززززه خواهید داشت. یعنی هم درست کردنش و هم خوردنش خیلی آسونه.

سه تا مواد اصلی که در تهیه این پنکیک بکار بردم یکی لبو هست که منبع خوب انواع ویتامین ها و مواد معدنی هست و آرد نخودچی که دارای کالُری کم و پروتئین بالا همراه با فیبر و آهن

ماده ی سوم که بکار بردم آرد اوت میل /اوتمیل هست که به راحتی از همه ی سوپرمارکت ها در ایران میشه خریداری کرد.

اوت میل بلغور جودوسر هست که در کاهش وزن مفید هست و در آب یا شیر داغ استفاده میشه و یا در تهیه ی سوپ و آش. خیلی هم زود هضم هست.

مواد لازم

یک پیمانه آرد نخود/چی

سه چهارم پیمانه ارد اوتمیل

دو عدد لبوی پخته و پوره شده یا رنده ی خیلی ریز شده

یک دوم پیمانه گشنیز تارهخرد شده

چهارصدوپنجاه میلی لیتر آب

یک ق چ روغن زیتون

یک ق چ پودر سیر

یک ق چ پودر زیره

نصف ق چ زردچوبه

نمک و فلفل به میزان لازم

طرز تهیه

داخل یک‌کاسه تمام مواد لازم بجز آب را ریخته و با یک قاشق مواد را همزده تا با هم ترکیب شوند.

سپس آب را روی مواد رخته و مواد را با هم مخلوط میکنیم بطوریکه هیچ تکه ی گلوله شده بجا نماند و مواد آردی با آب خوب مخلوط شده و یک مایه یک‌دست درست شود. مایه آماده شده نباید خیلی سفت و غلیظ و نه خیلی شل باشد. : همانطور که در تصاویر ملاحظه میکنید.

در این مرحله یک ق غ کره / روغن محلی یا روغن مایع داخل تابه ریخته و به اندازه یک ملاقه ی متوسط از مابه را داخل تابه ریخته و به صورت گرد در تابه پخش میکنیم..

سه دقیقه زمان برای پخت هر طرف نان لازم می باشد. اگر نیاز به روغن بیشتری بود میتوانید اضافه کنید.

روی نان چیلا می‌توانید مقداری سبزی خرد شده یا پیاز حلقه شده و کمی پودر سیرریخته و با سس مورد نظرتان مثل کچاپچاتنی – سس چیلی شیرین یا ماست میل کنید.

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

8 thoughts on “Indian Beetroot pancake پنکیک لبو

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: