Fried Pizza پیتزای سرخ شده

In Scotland there is a kind of pizza, is called deep fried pizza. It is so delicious and rich. Scottish deep fried pizza consisting of a pizza base with topping applied and then is deep fried and is so gooooood. In Italy, there is another kind of deep fried pizza , which is a fried pizza dough before applying toppings.

Today, I made Italian version of deep fried pizza. This is so tasty, amazing and easy to make . ـJust look at the fried pizza dough (bread) and tell me am I right or wrong??!! You can use your own recipe for pizza dough or use the following recipe. Also, for topping the pizza, you can have your favourite topping.

fried pizza

  • 400 g plain flour
  • 250 ml tapped water
  • 10 g dried yeast
  • 1½ tsp salt

Ingredients for sauce

  • 400 g chopped tomatoes
  • 1 large onion, finely chopped
  • 1 tsp garlic powder
  • 1 tsp oregano powder
  • Mozzarella cheese
  • salt and pepper to taste
  • Oil for frying
  1. In a large bowl with flour, add pinch of salt and mix together. Dissolve dried yeast in 250 ml water and pour it in flour. Use your hand and combine the ingredients and Knead the dough until you have a soft and non stick dough.

  2. Place the dough in a bowl, Cover it with a kitchen towel and place it in a warm corner for about 1-2 hours until risen enough and doubled in size.

  3. Meanwhile, prepare topping for pizza. Heat the oil in a pan, add chopped onion, cook until soft.



  4. Add chopped tomato, dried oregano and season with salt and pepper. Allow to cook for 5 minutes. Set aside.



  5. Once  the dough is ready, sprinkle some flour on the board, and place dough on it. Press the dough with your hand to take out air. Then, cut dough into two large portions or  smaller portions (it’s your choice).

    Now, heat the oil in a pan. Oil should be very hot. Take one dough portion, and flatten dough with your hand and make a round pizza dough. DO NOT WORRY about perfect round shape.

  6. Now, lay it carefully into the hot oil and fry it for 1-2 minutes,



  7. until turn into brown colour,



  8. then turn it carefully and fry other side for 1-2 minutes again.



  9. Voila, look what a beautiful crispy and golden pizza base/bread.



  10. Now, we have two choices: First: Top it with with whatever tomato sauce you like, then some delicious mozzarella cheese. Place it in preheated oven 400F/200C degree until cheese is melted. Remove it from oven and garnish it with fresh basil leaves and serve it.

    Second way is: Top fried dough with tomato sauce, pieces of mozzarella cheese and basil leaves and serve its Sooooooo delicious, Nooshe- jan/ Enjoy it/ Bon appetit



پیتزای سرخ شده

پیتزای سرخ شده نوعی پیتزای بدون فر هست و بر عکس باقی پیتزاها که نیاز به فر دارد این پیتزا در روغن سرخ میشود.در اسکاتلند نوعی پیتزای سرخ شده و خیلی خوشمزه هست . طرز تهیه ی این پیتزا با پیتزایی که در فر پخت میشه فرق داره. در پیتزای اسکاتلندیروی خمیر پیتزا رو با سس و موادی دیگه ای که برای پیتزا لازم هست می پوشانند و داخل روغن کل پیتزا را سرخ میکنن. در ایتالیا هم‌نوع دیگری از پیتزای سرخ شده هست ولی فرقش با پیتزای سرخ شده در اسکاتلند این هست که در ایتالیا فقط خمیر پیتزا سرخ میشه و بعد از سرخ کردن روی نان پیتزای سرخ شده سس و مواد دیگه را قرار داده و سرو میکنن. امروز من پیتزای سرخ شده ی ایتالیایی رو درست کردم.

این پیتزا فوق العاده ه ه لذیذ هست و در ایتالیابه پیتزای ناپلی معروف هست. در ضمن می تونید از خمیر پیتزا و سس گوجه ای که خودتون بلدید استفاده کنید و یا از طرز تهیه ی این دستور استفاده کنید..

مواد لازم برای خمیر پیتزا

چهارصدگرم آرد

دویست و پنجاه میلی لیتر آب

ده گرم مخمر خشک

یک و یک دوم ق چ نمک

مواد لازم برای سس گوجه فرنگی

چهار صد گرم گوجه‌فرنگی خرد شده کنسروی یا تازه

یک عدد پیاز بزرگ نگینی خرد شده

کمی پودر اورگانو

یک ق چ سیر رنده شده

نمک – فلفل به میزان لازم

پنیر مازارلا

چند برگ ریحان

روغن مایع برای سرخ کردن

طرز تهیه

آرد و نمک را داخل یک‌کاسه هم می زنیم. مخمر را با دویست و پنجاه و میلی لیترآب مخلوط کرده تا حل شده و روی آرد می‌ریزیم و با دست  مواد راهم می زنیم.

 خمیر را ورز می‌دهیم تا یک خمیر نچسب داشته باشیم. . خمیر آماده شده را داخل کاسه گذاشته و با دستمال آشپزخانه پوشانده و در یک محیط گرم قرار میدهیم تا پف کند : تقریبن 2-1 ساعت طول میکشد.

تا آماده شدن خمیرسس گوجه‌فرنگی را حاضر میکنیم.

در یک تابه مقداری روغن ریخته و پیاز و سیر را در روغن تفت می‌دهیم تا پیاز نرم شود. سپس گوجه های خرد شده راهمراه با اورگانو خشک و نمک و فلفل به پیاز افزوده و به مدت 5 دقیقه تمام مواد را تفت داده و کنار میگذاریم.

حالاروی تخته ی کار مقداری آرد بپاشید. خمیر آماده شده را روی تخته قرار دهید. با کف دست خمیر را فشار دهید تا هوای بین خمیر رها شود.

خمیر را به دو قسمت تقسیم کنید و یا اگر دوست دارید به چانه های کوچکتر تقسیم کنید. یکی از چانه ها را برداشته و روی سطح آردی با دست باز کنید و شکل گرد به خمیر دهید. نگران نباشید که حتمن یک دایره ی درست حسابی درست کنید.

مقداری روغن را در یک تابه داغ کنید. با احتیاط خمیر آماده شده را داخل روغن داغ قرار داده تا برای 2-1 دقیقه سرخ شده و پف کند. سپس با احتیاط خمیر را پشت و رو کرده تا سمت دیگر آن هم برشته شود.

به‌به – فقط ببینید چه نان پیتزایی درست کردیدآدم از نگاه کردنش هم لذت میبره. حالا ما به دو روش می تونیم این پیتزا رو سرو کنیم.

اول= روی نان پیتزای سرخ شده را با سس گوجه ی مورد علاقه اتون بپوشونید و مقداری پنیر مازارلا روی آن قرار بدید و داخل فر از قبل گرم شده 400 درجه فارنهایت /204 درجه سانتیگراد قرار دهید تا پنیر ها آب شوند. که تقریبن ده دقیقه طول خواهد کشید.. سپس پیتزا را از فر خارج کرده و رویش چند برگ ریحان تازه قرار داده و نوش جان کنیدو

روش دوم= روی نان پیتزای سرخ شده را با سس گوجه که دستورش در بالا گفته شد پوشانده و تکه‌های پنیر مازارلا را همراه با چند برگ ریحان روی آن پخش کرده و حالا نوش جان کنید

نوش جان / نوش اولسون/ بوناپتیت

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

4 thoughts on “Fried Pizza پیتزای سرخ شده

Leave a reply to rozinaspersiankitchen Cancel reply

La plume de mouette

De plume et de mouette, d'écume et de Flo, pixels pour embruns d'images et de mots...

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

La plume de mouette

De plume et de mouette, d'écume et de Flo, pixels pour embruns d'images et de mots...

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

La plume de mouette

De plume et de mouette, d'écume et de Flo, pixels pour embruns d'images et de mots...

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo