Lemon Crinkle Cookies کوکی ترک دارلیمویی

I am a citrus lover, especially lemon and orange. Few days ago i baked these lemon cookies. They are perfect if you like lemony taste or lemon dessert. These lemony cookies or lemon crinkle cookies is one of those goodies that I love them.
It is super easy and quick recipe to make at home. For baking these yummy lemony cookies, You just need a few everyday ingredients that would be available in any pantry.. I love these cookies with gorgeous cracks on top. Once they are done, you can store them in an airtight container at room temperature for 2 weeks.

For giving lemon flavour , you can use either lemon or lime. I used one lemon zest and lemon juice in this recipe, but if you like more lemon flavour, you can add more zest of lemon.

Lemon Crinkle Cookies

  • 250 g all purpose flour
  • 170 g white sugar
  • 75 g unsalted butterr
  • 1 egg
  • Zest Of one large lemon
  • 1 tbsp lemon juice
  • 1 tsp baking powder
  • Pinch of salt
  • Icing sugar or powdered sugar
  1. Preheatthe oven to 180C degree. Grease baking sheet with butter or cookingspray and set aside or line the baking tray with parchment paper.

    In abowl, whip together butter and sugar until pale.



  2. Then add egg, lemonjuice and lemon zest and keep whipping for 1 minute.



  3. Stir in flour,baking powder and salt. Mix until combined.



  4. Let the dough chill inthe freezer for 20 minutes.



  5. Next, Shape dough into balls



  6. and roll them in icing sugar/powdered sugar to evenly coat. Place them on theprepared baking tray.



  7. Gentlypress down each dough ball with your fingers. Bake 10-15 minutes.



  8. When the cookies are ready, let cool and then transfer them to a platteror a wire rack.



کوکی ترک دار لیمویی

من عاشق مرکبات هستم مخصوصن لیمو و پرتقال. عِطر و طعمی که این میوه‌های قشنگ دارن باعث میشه که استفاده از اونها در تهیه غذا یا شیرینی اون را دو برابر جذاب‌تر و خوش طعم تر کنه. در این دستور من از لیمو ترش زرد رنگ استفاده کردم ولی اصلن فرقی نداره که از لیموی زرد یا سبز استفاده کنید. در طرز تهیه قیدکردم که پوست رنده شده ی یک لیمو ترش لازم هست ولی اگر خواستید با خیال راحتمی تونید حتی پوست دو تالیمو ترش هم اضافه کنید که عِطر لیمو را قویتر کنه. سعی کنید از آب لیموی تازه استفاده کنید چون مزه اش واقعن از طعم آبلیموهایی که از فروشگاه میخرید فرق داره.

این کوکی های لیمویی بسیییییییییار خوشمزه هستن و خیلی سریع در عرض 13-10 دقیقه پخته میشن و برای ایام نوروز میتونه یکی از شیرینی‌ها پذیرایی باشه. ماندگاری این کوکی ها خیلیییییی زیاده و بیرون از یخچال و در داخل ظرف دردارتا دو سه هفته هم دوام میارن البته اگر چیزی ازش باقی بمونه و خورده نشده باشه.

مواد لازم

دویست و پنجاه گرم آرد سفید

صدوهفتاد گرم شکر سفید

هفتادوپنج گرم کره بدون نمک

یک عدد تخم مرغ

پوست رنده شده یک عدد لیمو ترش

یک ق غ آب‌لیمو ترش تازه

یک ق چ بیکینگ پودر

یک چهارم ق چ نمک

پودر قند یا آیسینگ شوگر

طرز تهیه

فر را روی 180 درجه سانتیگراد گرم میکنیم. داخل سینی فر را چرب کرده و یا با کاغذ روغنی پوشانده و آماده نگه میداریم.

داخل یک‌کاسه کره و شکر را برای دو دقیقه با هم مخلوط کرده و هم می‌زنیم تا کاملن به صورت نرم و یکدستی در آید.برای هم زدن مواد می‌توانید از همزن برقی و یا یک قاشق استفاده کنید.

سپس تخم مرغپوست لیمو ترشو آب لیمو را اضافه کرده و برای یک دقیقه همچنان مواد را هم می زنیم. در این مرحله آرد – نمک و بیکینگ پودر را افزوده و مواد را خوب با هم مخلوط کرده و ورز میدهیم تا خمیر یک‌دست و نرمی درست شود. خمیر آماده شده را به مدت 20 دقیقه داخل فریزر قرار می‌دهیم تا خنک شود.

بعد از بیست دقیقه با استفاده از دست یا یک قاشق غذاخوری خمیر را به صورت گرد در آورده و در پودر قند می غلطانیم و بعد داخل سینی فر از قبل آماده شده و با فاصله از همدیگر می چینیم. سپس با دست یا پشت قاشق روی شیرینی‌ها کمی فشار میدهیم تا مقداری مسطح شوند.

سینی را داخل فر قرار داده تا شیرینی‌ها به مدت 13-10 دقیقه پخته شوند.

وقتی شیرینی‌ها پخته شدند از فر خارج کرده و اجازه دهید خنک شوند و سپس در ظرف مورد نظرتان قرار دهید..

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

3 thoughts on “Lemon Crinkle Cookies کوکی ترک دارلیمویی

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: