Hot Turmeric Milk Drink (Golden Milk شیر طلایی )

Turmeric is called Zard chobeh زردچوبه in Farsi language and Sari kuuk ساری کوک in Azerbaijani language. Turmeric is one of most popular spices in Persian cuisine. Turmeric with it’s earthy flavour and beautiful yellow colour, give a gorgeous colour and taste to to any dish, soup and dessert.

It has benefits for you. Turmeric is a good source of vitamins. It improve memory and brain function, it increases antioxidant capacity of the body, and is anti inflammatory. It is said, to be anti depressing and can reduce risk of cancer and has amazing anti allergic properties. Also, infections can be treated with turmeric milk drink.

What brought me to talk about turmeric, is my turmeric milk drink recipe. Have you heard about it?? or have you tried it??You can call this amazing drink: turmeric tea, turmeric latte, golden milk or turmeric milk.

Ingredients

It is just a delicious hot beverage with lots of medicinal properties. First of all, you can make this amazing drink at home just in 5 minutes, secondly, the blend of turmeric with milk and some spices, create a magical drink that is: anti ageing, induced sleep and good for bed time, it is good in speeding up the healing process and injuries, it works like a pain killer, it is an ancient home remedy. I see turmeric tablets in pharmacies or drug stores, but I think using freshly grated turmeric or ground turmeric in our daily cooking and drinking is much much better.

Turmeric tea is an earthy- warm drink with cinnamon, a little bit heat that comes from pepper and ginger, and sweetness of honey or maple syrup. I highly recommend to try this magical drink. Original name for Turmeric milk is ‘ Haldi doodh’ and is Indian drink.

Star of this recipe is ground turmeric زردچوبه. Traditionally it is made with cow’s full fat milk, but you can use almond milk, cashew milk or coconut milk based on your dietary practice. Other ingredients will be aromatic spices. However, you can make this beautiful drink only with milk and turmeric, without adding any spices.

Another ingredient might be butter or coconut oil or coconut powder.(It is optional)

Hot Turmeric Milk Drink (Golden Milk شیر طلایی )

  • 2 cups of milk, cow’s milk or almond milk or coconut milk
  • 1 tsp turmeric powder
  • 1 tsp grated ginger
  • ¼ tsp ground cinnamon
  • ¼ tsp ground cardamom (optional)
  • Pinch of black pepper
  1. Add all ingredients to a pot.



  2. Mix them together.



  3. Place the pot over medium heat.



  4. Heat (simmer) until it is hot but not boiling: it will take about 5 minutes. Keep stirring, while it is heating. Turn off the heat. You can sweeten the drink with honey or maple syrup if you want.



شیر طلایی یا شیر زردچوبه

زردچوبه در انگلیسی ترمریک و در زبان آذری ساری کوک گفته میشه. زردچوبه یکی از رایج ترین ادویه ها در آشپزی ایرانی محسوب میشه.

زردچوبه حاوی ماده‌ای به اسم کورکومین هست که باعث ایجاد رنگ زیبای زرد طلایی این ادویه میشود. زردچوبه در انواع غذاهای خاورمیانه و حتی در نوشیدنی ها بکار برده میشه. این ادویه جادویی منبع خوب ویتامین ها هست. باعث افزایش قدرت حافظه میشه. یک ضد التهاب فوق‌العاده هست . زردچوبه گفته شده که ضد افسردگی بوده و خطر ابتلا به سرطان رو کاهش میده. خواص زیادی برای پوست ما داره وحتی داروی ضد عفونت هست.

چیزیکه باعث شده تا این مطالب رو در مورد زردچوبه ذکر کنم نوشیدنی شیر و زردچوبه ای هست که چند روزه درست میکنم  و خواستم با شما هم به اشتراک بگذارم. من خودم اصلن فکر نمیکردم که شیر با زردچوبه ترکیب مناسبی بشه و قابل نوشیدن باشه ولی باور کنید نه تنها خیلی خوشمزه هست بلکه آنقدر خواص شگفت انگیز داره که شاید باور نکنید.

راستی تا حالا در مورد این نوشیدنی شنیدید و یا حتی امتحانش کردید؟؟ 

شما میتونید این نوشیدنی رو چای زردچوبهزردچوبه لاته – شیر طلایی یا شیرزردچوبه بنامید

تنها چیزی که میتونم بگم این هست که این نوشیدنی گرم نه تنهاخوش مزه و خوشرنگ هست بلکه خواص درمانی قدرتمندی داره. اول از همه باید بگم که این نوشیدنی در عرض 5 دقیقه آماده میشه – دوم اینکه – ترکیب شیر و زردچوبه و چند ادویه یک معجون بینظیر درست میکنه که خواص شگفت انگیزی داره . بطور مثال: باعث جلوگیری از افسردگی و کاهش چروک پوست هست – خوردن یک فنجان از شیر طلایی قبل از خواب باعث آرامش و خواب راحت میشه. باعث درمان التهاب مزمن و افزایش ظرفیت آنتی اکسیدان بدن میشه. باعث بهبود عمل‌کرد مغز میشه.باعث جلوگیری از سرطان – و مؤثر برای رفع ناراحتی‌های مفاصل هست.

برای هضم غذادرد معده و نفخ بسیار مؤثر هست.

هر چند در داروخانه ها و دراگ استورها قرص های زردچوبه به فروش میرسه ولی بنظرم استفاده از خود زردچوبه ی طبیعی چه در پخت و پز و چه در نوشیدنی ها خیلی خیلی بهتر و مفید تر خواهد بود.

شیر طلایی که امروز مایلم معرفی کنم یک نوشیدنی هست که به صورت گرم سرو میشه همراه با طعم دارچین – و تندی خیلی کمی که بخاطر استفاده از فلفل سیاه و زنجبیل تازه هست و طعم شیرینی که بخاطر اضافه کردن عسل یا شیره افرا(میپل سیروپ)داره..

نام اصلی این نوشیدنی (هالدی دود)  و خاستگاه این نوشیدنی کشور هند هست. ستاره اصلی یا به عبارت دیگر ماده اصلی  در تهیه ی این نوشیدنی همانطور که  از اسمش مشخص هست ادویه زردچوبه میباشد.  ماده ی دوم در این نوشیدنی شیر هست. به صورت سنتی می بایست در این نوشیدنی از شیر پرچرب گاو استفاده کرد. اما اگر به هر دلیلی از جمله رژیم خاص غذایی نمیتونید از شیرگاو استفاده کنید به راحتی میتوان شیر بادامشیر نارگیل یا شیر بادام هندی را جانشین آن کرد.

مواد دیگر در این نوشیدنی شامل ادویه های معطر هستند. با این حال میتوان این نوشیدنی را فقط با دو چیز یعنی شیر و زردچوبه درست نمود و همچنان پر از خواص درمانی بی نهایت و طعم خوش خواهد بود. 

 در بعضی از دستورهای تهیه ی این نوشیدنی به آن روغن نارگیل خوراکی و یا کره هم اضافه می‌شود که کاملن اختیاری می باشد.

حتمن توصیه میکنم از این نوشیدنی استفاده کنید.

مواد لازم

دو پیمانه شیر تمام چرب یا شیر بادام/ شیر نارگیل یا شیر بادام هندی

یک ق چ زردچوبه

یک ق چ زنجبیل رنده شده

یک چهارم ق چ پودر دارچین

یک چهارم ق چ پودر هل : اختیاری می‌باشد

کمی فلفل سیاه

طرز تهیه

تمام مواد لازم را داخل یک قابلمه ریخته و با یک قاشق هم می‌زنیم تا با هم مخلوط شوند. سپس قابلمه را روی حرارت متوسط گاز قرارداده تا زمانیکه شیر داغ شود ( ولی به مرحله ی جوش نرسیده باشد): این مرحله حدود 5 دقیقه طول خواهد کشید. همچنان که شیر در حال داغ شدن هست مرتب آن را هم بزنید.سپس گاز را خاموش کرده و نوشیدنی ما آماده سرو هست. اگر مایل به طعم شیرین هستید میتوانید از عسل – قند یا شیره افرا استفاده کنید.

 

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

2 thoughts on “Hot Turmeric Milk Drink (Golden Milk شیر طلایی )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: