Easy Homemade Ciabatta Bread طرز تهیه نان بولکی

Ciabatta چیباتا/چاباتا is an Italian white and light bread with a crispy outside and soft on the inside. Ciabatta bread for Italians is like baguettes bread for French.

For making Ciabatta, no need to egg/s, no need to knead and no need to any mixer. Actually with a very easy recipe and simple ingredients and using your hand or spoon, you can bake such a beautiful bread. The shape of this kind of bread looks like a slipper, that’s why it is called Ciabatta in Italian.

I love Ciabatta bread which is called: bolki/bulki bread نان بولکی/ بلکی in Farsi. Bulki bread is a sandwich bread and is commonly found throughout Iran. Bulki bread is wonderful for your falafel, sausages, burger, potato sandwiches or any other sandwiches. ُIt is Soft, moist and spongy inside bread, sooooooo good.

Easy Homemade Ciabatta Bread نان بولکی

  • 3 cups strong flour
  • 1½ cups or 375ml lukewarm water + 2tbsp
  • 4 g dried yeast
  • 1 tsp salt
  1. Ingredients



  2. Add some of lukewarm water to salt and dissolve the salt. Mix remaining of lukewarm water with yeast. Let to rest for 15 minutes.



  3. Add yeast mixture and salted water in a large bowl.



  4. Gradually, add flour and 2tbsp lukewarm water and stir it with a wooden spoon



  5. until all ingredients well mixed and you have a loose, moist and sticky doughfree of lumps.



  6. Cover the bowl with a plastic wrap or kitchen towel and let the dough rise at room temperature until doubled, for about 18-24 hours. This dough should not be in warm temperature, as it will over rise and we do not want it.

    Ifyou let the batter sit for longer time, the flavour and texture ofbread will be much much better.



  7. The dough should be full of air bubbles and sticky after 18 hours (as you see in the photos).



  8. For transferring the dough from the bowl, simply keep the bowl top of generously floured surface and make the bowl upside down and let gravity do the work: as you see in the photo.



  9. Next, Sprinkle more flour on top of the dough. Because it is a very wet dough, so do not afraid of using plenty of flour.



  10. Using a spatula and fold the dough over onto itself for 3-4 times.



  11. Using a spatula and cut the dough into 4 portions and form dough into a rectangle or round shape.. if You want, you can cut and divide each rectangle into smaller dough or just leave it in a long rectangle loaf. Oh by the way, do not worry about perfect shape or size.



  12. Line a baking tray with parchment paper. Sprinkle flour on the paper and gently move the dough to the baking tray.



  13. Cover the loaves with a light wet cloth and let the loaves rise for 20 minutes. Heat the ovenat 220C degree.



  14. After 20 minutes, spray with little water on the loaves (this will makeciabattas crispier).



  15. Place baking tray on the middle rack in the oven and bake at 220C for 8 minutes,



  16. then reduce the heat to 200C degree and let them bake for 15minutes.



  17. If you want to make them darker, give them a little longer time (2-3 minutes more). Let cool and slice.



نان بولکی 

نان بولکی یا بلکی که به نان ساندویچی هم معروف هست حدود 60-50 سال پیش جزو اولین نان های فانتری بود که خیلی زود در همه جای ایران مورد علاقه قرار گرفت. مخصوصن در ساندویچ فروشی های هر محله و در ساندویچ فروشی سینِما ها.

یادتون میاد لای این نون بولکی:-بلکی کالباس و خیارشورو گوجه میگذاشتن و یا سالاد اولیویهکوکو سیب زمینی کوکو سبزی سوسیس بندری فلافل یا بعضی وقتا ماکارونی هم میگذاشتن و در ساندویچ فروشی ها میفروختن.

نون بلکی از نظر بافت و طعم خیلی نزدیک به نان ایتالیایی چیباتا/ چاباتا هست.

نان چیباتا یا چاباتا نوعی نان ایتالیایی بسیار خوشمزه هست با بافت مخصوصی که داخل نان نرمتر از بخش ترد خارجی نان هست.. این نان برای ایتالیایی ها در حکم نان باگت برای فرانسوی‌ها هست.

برای پخت نان چاباتا نیازی به تخم مرغ ورز دادن خمیر و یا استفاده از ماشین همزن برقی نیست. در‌واقع تهیه ی این نان بسیار آسان و با مواد اولیه راحتی درست میشه که برای درست کردنش یا از یک قاشق چوبی میشه استفاده کرد و یا از دستهاتون.

در زبان ایتالیایی به دمپایی چاباتا گفته میشه و چون شکل اصلی این نون شبیه به دمپایی هست به آن چاباتا گفته میشود. .

مواد لازم

سه پیمانه آرد سفید قوی نان

یک و یک دوم پیمانه یا 375 میلی لیتر آب ولرم به اضافه 2 ق غ

چهار گرم پودر خمیر ترش

یک ق چ نمک

طرز تهیه

مقداری از آب ولرم را با نمک مخلوط کرده و نمک را هم بزنید تا حل شود.

باقیمانده ی آب ولرم را با پودر خمیر ترش مخلوط کرده و بگذارید برای 15 دقیقه استراحت کند. بعد از این مدت می بایست روی سطح مایه حباب‌های ریز دیده شود.

در مرحله ی بعدیآب نمکدار و خمیرمایه آماده شده را داخل یک‌کاسه ی بزرگ ریخته و آرد را همراه با 2 ق غ آب ولرم کم کم به مواد داخل کاسه افزوده و با یک قاشق چوبی مواد را هم می‌زنیم. تا یک خمیر شلخیس و چسبناکی داشته باشیم.

کاسه را با یک دستمال پوشانده و در دمای آشپزخانه به مدت 24-18 ساعت استراحت می دهیم. این خمیر نیازی به قرار کرفتن در محیط گرم نداشته و دردمای اتاق می بایست بماند تا حجم آن دوبرابر شود.

هر چه مدت استراحت خمیر آماده شده بیشتر باشد طعم و بافت نان بهتر خواهد شد.

بعد از مدت اشاره شده سطح روی خمیر چسبناک ما می بایست با حباب‌های ریز هوا پوشانده شده باشد همانطور که در تصور ملاحظه میکنید.

روی سطح کار را با مقدار زیادی آرد می پوشانیم. برای انتقال خمیر از کاسه روی سطح کار فقط کافی هست کاسه را سرو ته کرده و اجازه دهید نیروی جاذبه کار خودش را انجام دهد. چون همانطور که در تصویر می‌بینید خمیر به راحتی روی سطح کار ریخته میشود.

وقتی خمیر روی سطح آردی قرار گرفت مجددن مقداری زیادی آرد روی خمیر را میپاشیم. چون این خمیر بسیار خیس هست از اضافه کردن زیاد آرد اصلن نگران نباشید.

با استفاده از یک قاشق چوبی خمیر را چند بار از اطراف به وسط جمع کرده و با این عمل خمیر را مرتب تا میکنیم.

سپس خمیر را چهار برش می‌دهیم و هر برش خمیر را به شکل مستطیل و یا گرد در می اوریم.

اگر دوست داشتید می‌توانید هر خمیر برش داده را به اندازه های گرد کوچک هم در آورید.

در ضمن زیاد نگران اندازه یا شکل دقیق نان نباشید و راحت خمیر ها را برش و شکل دهید.

داخل سینی فر را با کاغذ روغنی پوشانده و مقداری آرد روی آن می پاشیم. خمیر هارا به آرامی داخل سینی می چینیم. روی خمیر ها را با یک دستمال مرطوب به مدت 20 دقیقه می پوشانیم.

فر را روی حرارت 220 درجه سانتیگراد گرم میکنیم. بعد از 20 دقیقه روی خمیر ها را با استفاده از اسپری کمی آب می پاشیم. این کار باعث می‌شود سطح نان بولکی ما ترد شود.

سینی فر را داخل فر قرار داده و نان‌ها را به مدت 8 دقیقه با حرارت 220 درجه می پزیم. سپس حرارت فر را کم کرده و

ونان ها را به مدت 15 دقیقه با حرارت 200 درجه سانتیگراد می پزیم.

اگر دوست دارید نان‌ها خیلی ترد شوند می‌توانید یکی دودقیقه بیشتر از زمان پخت آن‌ها را در فر نگه دارید

بگذارید نان‌ها سرد شوند و سپس آن‌ها را برش دهید

با توجه به تفاوت فرهازمان پخت این نان می‌تواند متفاوت باشد

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

7 thoughts on “Easy Homemade Ciabatta Bread طرز تهیه نان بولکی

    1. Thanks for your comment Janet. Yes i love this bread and since last week, twice i baked it. Be safe too 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: