Iranian Potato Patties Sandwich

Iranian crispy potato patties, which is called Kookoo sibzamini کوکو سیب زمینی in Farsi, is a classic dish. First of all, I should give a brief description about what is kookoo کوکو. In cookbooks from Safavid Dynasty امپراطوری صفوی (about 400 years ago), mention kookoo.

Kookoo/kuku کوکو is a popular Persian dish patty with eggs as main ingredient along with various ingredients such as: vegetables or meat. Kookoo can be vegetarian or non-vegetarian,. Kookoo is served either hot or cold with rice or with bread. Generally potato patties, is perfect to serve almost with everything from roasted meat, chicken, fish to rice and bread.

There are different recipes for making kookoo کوکو . Two of more popular ones are: herb kookoo or kookoo sabzi کوکو سبزی and potato kookoo or kookoo sibzamini کوکو سیب زمینی. There are other kookoo recipes such as: eggplant kookoo, green beans kookoo, meat and spinach kookoo and…… Kookoo is a light meal, that can be served as a starer, side dish or a light supper.

One of the most popular sandwiches in sandwich shops in Iran, is potato patties sandwich or sandwich-e kookoo sibzamini in Ciabatta bread. For Ciabatta bread recipe Click here This sandwich was, is and will be forever favourite for every Iranian and specially for kids and school students. All of us have delicious memories from kookoo sibzamini sandwich.

You can make kookoo sibzamini with freshly boiled potatoes or with leftover mashed potatoes.

Kookoo sibzamini are crispy on the outside and soft on the inside. kookoo sibzamini has a very easy recipe and does not take too much time to cook it. So, if you do not know what to do with mashed potatoes or boiled potatoes, I have a yummy solution for you. Cook kookoo sibzamini😎

Iranian Potato Patties Sandwich ساندویج کتلت سیب زمینی

  • 430 g potatoes,boiled, peeled and mashed
  • 1 large onion, finely grated and squeeze to drain the juice
  • 1 egg
  • 4 tbsp Panko bread crumbs (crunchy bread crumbs)
  • 1 tsp turmeric,you can add a little more too
  • Salt and pepper to taste
  • slices of tomatoes
  • slices of pickled cucumber
  • Vegetable oil
  1. Ingredients



  2. Place potatoes in a pot. Add water to cover them. Cook until tender. Peel the potatoes and let to cool completely, as, cold potatoes reduces the percent of falling apart of your kookoo while cooking them. Then, mash cold potatoes with a masher.



  3. Grate the onion and drain the juice. onion juice also can cause kookoo to fall apart while cooking),therefore, drain the juice



  4. Add spices, egg, bread crumbs and grated onion to the mashed potatoes.




  5. Use your hand and mix all ingredients together.



  6. Until we have a well combined paste like. place the potatoes mixture in the fridge for 30 minutes.



  7. After half an hour, Form patties in oval or round shape. then, coat each patty with bread crumbs. Heat the oil in a pan and fry for 4-5 minutes on each side until golden and crispy.




  8. Remove the patties from the pan and drain on paper towel.



  9. Slice tomatoes and pickled cucumber.



  10. Now, for making our sandwich, cut the bread lengthwise, arrange slices of tomatoes and pickled cucumber over the bread and place 2 pieces of kookoo sibzamini (potato patties). Traditionally, no need to anysauce and it is just full of flavour and tasty but if you like, add ketchup, mayonnaise or mustard sauce



ساندویچ کتلت سیب زمینی

اگر در ایران زندگی میکنید که صددر صد به ساندویچ کتلت سیب زمینی دسترسی دارید ولی اگر در خارج از ایران باشید خیلی سخته بشه این ساندویچ رو جایی پیدا کرد.

کوکو/کتلت یکی از غذاهای قدیمی در ایران هست. در کتاب‌های آشپزی زمان پادشاهان صفوی ( حدود ۴۰۰ سال قبل) به کوکو اشاره شده است و معلوم میشه این غذا چقدر قدیمی هست

کوکو از غذاهای خیلی پرطرفدار بین ما ایرانی هاست مخصوصن بین دانش آموزان و دانشجویان که میتونستند از ساندویچی فروشی محله اشون یک ساندویچ کوکو سیب زمینی بگیرن .

کوکو به غذایی گفته میشه که ماده اصلی آن تخم مرغ هست و همراه با مواد دیگری که یا شامل سبزیجات هست و یا گوشت تهیه میشه برای همین کوکو رو میشه هم غذای گوشتی و هم غذای مناسب برای افراد گیاهخوار محسوب کرد.

کوکو انواع گوناگونی داره که معروفترین و محبوب‌ترین اونها کوکو سبزی و کوکو سیب زمینی هستند. کوکو رو میشه به صورت سرد یاگرم و با نان یا برنج سرو کرد. خلاصه به نظر من کوکو/کتلت یک غذای محبوب دلها بوده هست و خواهد بود و همه ی ما خاطرات خوشمزه ای با کوکو داریم.

کوکو/کتلت سیب زمینی رو میشه با سیب زمینی تازه آبپز شده و یا سیب زمینی کوبیده که اضافه مونده درست کرد. پس اگر سیب زمینی پخته دم دست دارید و نمی دونید باهاش چی درست کنید – همین کوکو سیب زمینی خودمون یک راه حل خیلی خوشمزه و سریع هست

این ساندویچ رو میشه با ولع تمام گاز زد و طعم کوکو سیب زمینی + خیارشور- گوجه فرنگی و نون بولکی ساندویچ

فروشی های تهران رو به یاد دوران قدیم و زمانی که مدرسه یا دانشگاه می‌رفتیم دوباره مزه کرد.

برای طرز تهیه نان بولکی لطفن اینجاکلیک کنید

.

مواد لازم

چهارصدوسی گرم سیب زمینی آبپز شدهپوست گرفته و کوبیده شده

یک عدد تخم مرغ

یک عدد پیاز درشت رنده و آب گرفته شده

چهار ق غ آرد سوخاری

یک ق چ زردچوبهاگر دوست داشتید کمی بیشتر هم میشه اضافه کرد

نمک و فلفل به میزان لازم

گوجه‌فرنگی

خیارشور

نان ساندویچ بولکی یا نان باگت

روغن زیتون یا هر روغن گیاهی مورد نظر

طرز تهیه

سیب زمینی ها را شسته و داخل یک قابلمه قرار داده و آن را با آب پر میکنیم بطوریکه تا روی سیب زمینی ها آب باشد. وقتی سیب زمینی ها پخته و نرم شدند آن‌ها را پوست گرفته و میگذاریم سرد شوند. سیب زمینی سرد مانع از باز شدن کتلت خواهد شد.

پیاز را رنده کرده و آب آن را دور می ریزیم. در غیر اینصورت آب پیاز هم باعث شل شدن کتلت و وارفتن آن‌ها خواهد شد.

پس زمانی که سیب زمینی ها سرد شدند آن‌ها را با گوشت کوب کوبیده و ادویه ها – تخم مرغ – آرد سوخاری و پیاز رنده شده را به آن افزوده و همه ی مواد را با هم مخلوط کرده و ورز  می دهیم. مخلوط اماده شده را برای نیم ساعت در یخچال قرار داده تا خودرا بگیرد. .

 بعد از نیم ساعت مقداری روغن را در تابه گرم میکنیم. کمی از مایه آماده شده را در دست شکل داده و به صورت گرد یا بیضی شکل در آورده ودر آرد سوخاری غلطانده و سپس  در تابه می چینیم تا سرخ شود. بعد از 5-4 دقیقه کتلت ها را با احتیاط پشت و رو کرده تا سمت دیگر هم سرخ شود.

کتلت سرخ شده را روی دستمال کاغذی قرار می‌دهیم تا روغن اضافی آن گرفته شود.

حالا برای درست کردن ساندویچ خوشمزه ی سیب زمینی :یک نان بولکی که همون نون ساندویچ های قدیمی هست یا نان باگت را باز کرده و چند برش گوجه‌فرنگی و خیار شور را همراه با یکی دو کتلت در لای نان قرار می‌دهیم . ساندویچ کوکو سیب زمینی فوق خوشمزه ی ما حاضر شده و هیچ نیازی به سس مایونز یا کچاب هم نداره چون به اندازه کافی خوشمززززززززززززززز ه هست.

نوش جان

Appetizer, Main Course, Side Dish
Iranian
potatoes, kookoo, kuku, potatoes patties, kookoo sibzamini,

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

10 thoughts on “Iranian Potato Patties Sandwich

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

Winey Chef

Lets do life together.

Triangle Writes...

Poetry/Poems, Photography, Travels, Musings, Quotes, Challenges, Awards, Reblogs, Uncategorized

At My Kitchen

Good Recipe Good Food

Mouth Brothels

"Great restaurants are, of course, nothing but mouth-brothels. There is no point in going to them if one intends to keep one's belt buckled." ~Frederic Raphael

Income Ola

Online Growth and Success

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

Winey Chef

Lets do life together.

Triangle Writes...

Poetry/Poems, Photography, Travels, Musings, Quotes, Challenges, Awards, Reblogs, Uncategorized

At My Kitchen

Good Recipe Good Food

Mouth Brothels

"Great restaurants are, of course, nothing but mouth-brothels. There is no point in going to them if one intends to keep one's belt buckled." ~Frederic Raphael

Income Ola

Online Growth and Success

%d bloggers like this: