Bow tie Pastry

Bow tie pastry which is called shirini-e papioni شیرینی پاپیونی in Farsi is one of the most popular sweet in Iran and a staple baked pastry at Iranian bakeries and pastry shops.

Glazed bow tie pastries

These puff pastry bow ties, are crunchy, sweet and tasty. With a very simple and easy recipe that do not take too much time you can prepare them at home.

You can treat yourself or family members with these delicious ones along with a cuppa tea or coffee.

Bow tie pastries coated with icing sugar

Bow tie Pastry شیرینی پاپیونی

  • 1 package puff pastry dough
  • 2-3 tbsp crushed pistachios
  • ¼ cup sugar powder or icing sugar

Ingredients for glazing

  • 2 tbsp honey
  • 1 tbsp boiled water

Ingredients for egg wash

  • 1 egg wash
  • 1 tsp water
  1. First of all, Preheat the oven to 180C degree. Line a baking tray with parchment paper. For making glaze, mix honey and boiled water and set aside.

  2. Place the puff pastry, on a floured surface. Dust top of the dough and also rolling pin with flour.



  3. Roll the puff pastry into arectangle with 1cm thickness. Trim the edges.



  4. Use a pizza cutter or a sharp knife to cut the sheet into small rectangles or strips: as you see in thephoto.



  5. Give each small pastry slice a half twist from the centre: as you see in the photos,



  6. in a way that the pastry looks like a bow (papion پاپیون).



  7. When all bow tie pastries twisted, refrigerate them for 15-20 minutes. Then, arrange them on the baking tray.




  8. If you want to have glazed bow tie pastry, blend egg white with 1 tsp water and brush it over the shaped dough to give a nice golden colour after baking.

    But if you want to coat the pastry with sugar powder, no need to use eggwash and leave it as it is on the baking tray.



  9. Place baking tray in the oven and bake for 20 minutes.




  10. Remove from the oven, and while they are warm, dust the baked pastries with sugar powder to cover them




  11. or brush with honey syrupand sprinkle some crushed pistachio on each one. Now,let them cool.




شیرینی پاپیونی

شیرینی پاپیونی یکی ازشیرینی قدیمی هست که در همه ی قنادی هامیشه آن را پیدا کرد. شیرینی پاپیونی در انگلیسی به بوتای پیستری معروف هست. این شیرینی خوشمزه را میتوان با استفاده از خمیر هزار لایه و یک دستور تهیه بسیار آسان و سریع در منزل تهیه نمود بدون اینکه به زمان زیادی برای آماده کردن و پخت داشته باشد.

شیرینی پاییونی همراه با یک فنجان چای یا قهوه خیلی میچسبه و میشه در دورهمی های فامیلی یا دوستانه فوری آن را تهیه و از مهمان‌ها پذیرایی کرد.

مواد لازم

یک ورقه خمیر هزار لایه /پاف پیستری

دو – سه ق غ پسته خرد شده

یک چهارم پیمانه پودر شکر

مواد لازم برای شربت

دو ق غ عسل

یک ق غ آب جوشیده

مواد لازم برای رومال

یک عدد سفیده تخم مرغ

یک ق چ آب

طرز تهیه

فر را روی حرارت ۱۸۰درجه سانتیگراد گرم میکنیم. داخل سینی فر را با کاغذ روغنی پوشانده و کنار میگذاریم. عسل را با آب جوش هم زده و شربت را آماده نگه میداریم.

خمیر هزار لایه را روی سطح آردی قرار می دهیم. وردنه را کمی آردی میکنیم و خمیر را به شکل یک مستطیل به قطر ۱ سانتی متر باز میکنیم. اطراف مستطیل را برش می‌دهیم تا شکل مرتب و منظمی از یک مستطیل را داشته باشیم.

با استفاده از کاتر پیتزا خمیر را به مستطیل‌های کوچک برش میدهیم: همانطور که در تصاویر ملاحظه میکنید.

هر یک از خمیر ها را یک پیچ میدهیم: درست مانند تصاویر تا به شکل پاپیون در آید. وقتی تمام خمیرها شکل داده شدند به مدت ۲۰۱۵ دقیقه در یخچال قرار می‌دهیم .

بعد از ۲۰ دقیقهخمیرها ی شکل داده شده را داخل سینی فر میچینیم. اگر مایلید که شیرینی پاپیونی شما بعد از پخت براق باشد و از شربت عسل استفاده کنید : می بایست یک سفید تخم مرغ را با یک ق چ آب همزده و روی خمیرها را با سفیده تخم مرغ برس زد.

ویا اگر مایلید که شیرینی پاپیونی شما بعد از پخت با پودر شکر پوشیده شودپس نیازی به رومال تخم مرغ نیست.

خمیر ها را داخل سینی فر چیده وتا به مدت ۲۰۱۵ دقیقه پخته شوند.

سپس از فر خارج کرده و در همان حال که هنوز شیرینی‌ها گرم هستندآنهایی که قبل از پخت رومال تخم داشتند را با شربت عسل آغشته کرده و کمی پسته خرد شده روی آن‌ها میپاشیم

و شیرینی‌هایی که بدون رومال پخته شدند را پودر قندیا شکر پاشیده تا کاملن پوشیده شوند.

شیرینی‌ها را با دقت داخل ظرف مورد نظر چیده و سرو میکنیم.

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

9 thoughts on “Bow tie Pastry

    1. Hi Ribana, thanks for your comment. It is super super easy to make them at home and + they are really yummy.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: