Sangak Bread (Naan Sangak)

Sankagk bread نان سنگک is one of the tastiest Persianflat bread (Naanنان) which is made with wholemeal wheat and strong flour and is baked on the hot pebble stones which gives special and unique texture and taste to the bread. Sangak was baked in Iran since 100s years ago. In all traditional bakeries in Iran you can buy freshly baked naan Sangak which is baked on hot pebbles in an open tandoor تنور

Sangakسنگک  is a kind of crispy and d triangular flat naan bread. Length of a naan Sangak is about 60cm (See the  photo of original Sangak👇👇). Sangسنگ in Farsi language means stone and Sangak means little stone or pebble stones.

Nan-e Sangak kنان سنگک

Sangak bread limited to nobility and armies in old times.

The method for cooking this bread is one of the old baking methods in which hot stones (pebble stones) are used to bake the naan bread.

Naan sangak نان سنگک  is a delicious accompaniment to kebab and abgoosht, or many other Iranian dishes , also it is fantastic for breakfast with a cuppa tea, cheese, butter and honey. Yum

Sangak bread نان سنگک

  • 3 cups whole meal flour
  • 1 cup strong flour (bread flour)
  • 2½ cups warm water
  • 1 tbsp dried yeast
  • 1½ tsp salt
  • Sesame seeds
  • Vegetable oil
  1. In a bowl, mix dried yeast with ¼ cup of warm water. Cover the bowl with a lid and Let it set for 5 minutes.Dissolve salt in ½ cup of warm water and add it to yeast mixture. Let to rest for 10 minutes. After 10 minutes, slowly add remaining of warm water(1¾cups) and two types of flours to the above mentioned liquid. Combine well. Now, you have smooth and wet dough.



  2. Add the dough to a large bowl with 2tbsp vegetable oil. Let to rest for over night ( 7-8 hours).





  3. After resting dough overnight, we need to knead the dough next day. Using a food processor or with hand knead the dough for 15 minutes. If you want to knead the dough with your hand, Place the dough on a floured surface. To prevent the dough from sticking to your hands, grease your hand.




  4. Heat the oven to 250C degree. Spread pebble stones (gravel stones) evenly in the baking tray. Place the tray in the oven and heat them up for 30 minutes before baking Sangak.

    When you finished kneading the dough, Grease or wet surface of working board.



  5. Take a piece of the dough ( about150g). No worries if dough still is sticky, it is ok.

    The key point for preparing the Sangak dough at this stage is: to keep your hands and working board, greasy or wet.





  6. Take out preheated baking tray from the oven. And gently slide the dough on the pre heated gravel stones. As dough is wet, it will slip easily on the hot stones.






  7. Then, sprinkle sesame seeds on the dough.Bakeit for 10-12 minutes, until is golden brown.




  8. Bread is ready, when upper side of bread is crispy and other side of bread is baked by hot stones. Remove the bread from the oven, let it cool down and then remove stones from the bread. It is such a beautiful, delicious and healthy bread. Rub the butter and jam and try it with a cuppa tea. Or place some Fetta cheese on the bread and make a yummy sandwich. You would love it. It goes wonderfully well with kebab or omelette as well.





نان سنگک


یکی از خوشمزه ترین نان های سنتی ایران نان سنگک هست که از ترکیب آرد سبوس دار با آرد سفید نان تهیه و بر روی سنگ ریزه های داغ و در تنور به صورت سنتی و یا در فر به صورت مدرن پخت می شود. پخت نان سنگک بر روی سنگ ریزه های داغ یک تکنیک بی نظیر هست و نام این نان نشاندهنده ی طرز پختش می باشد.

نان سنگک در گذشته نان طبقه اشراف و نظامیان بوده است.

تاریخچه ی نان سنگک و پخت آن بر روی سنگ ریزه های داغ که یکی از تکنیک های بسیارقدیمی پخت نان  قدیمی درایران می باشد به چند صد سال قبل  باز میگردد.

نان سنگک از نظر ظاهری یک نان بزرگمسطح و ترد هست که حدود 60 سانتی متر طول دارد. در تصویر بالا میتوانید  اندازه واقعی نان سنگک پخت شده در نان فروشی را ملاحظه کنید.

مواد لازم

سه پیمانه آرد سبوس دار

یک پیمانه آرد سفید قوی

دوپیمانه و نیم آب گرم

یک ق غ پودر خشک خمیر مایه

مقداری دانه کنجد

یک و یک دوم ق چ نمک

قلوه سنگ‌های ریز مثل سنگ‌های بکار رفته در آکواریوم ماهی

روغن مایع

طرز تهیه

در یک پیاله پودر یست را با ¼ پیمانه از آب گرم مخلوط کنید. سر پیاله را بپوشانید و بگذارید برای 5 دقیقه بماند.

نمک را در ½ پیمانه آب گرم حل کنید و به مایه ی  بالا اضافه کنید و بگذارید برای 10 دقیقه بماند.

بعد از این مدتباقیمانده آب گرم را که یک و سه چهارم پیمانه هست همراه با هر دو نوع آرد به مایه ی خمیر اضافه می کنید و مواد را با هم خوب هم می زنید تا یک خمیر شل  وخیس بدست بیاد.

داخل یک کاسه دو ق غ روغن مایع بریزید. خمیر را داخل کاسه بگذارید و رویش را با یک حوله بپوشانید و بگذارید برای 87 ساعت بماند.

روز بعدفرا را روی حرارت 250 درجه سانتیگراد گرم کنید.

سنگ ریزه ها را داخل سینی پخت پخش کنید و بگذارید در فر برای نیم ساعت گرم بشود.

خمیر را به مدت پانزده دقیقه یا با دست و یا توسط همزن برقی همزده یا ورز دهید. اگر میخواهید خمیر را با دست ورز دهید می بایست روی سطح آردی خمیر را ریخته و با دست روغنی خمیر را ورز دهید.  حالا یک تکه از خمیر آماده شده را   که تقریبن 150 گرم میشود روی سطح روغنی قرار می دهیم. 

نکته ی مهم در این مرحله استفاده از آب یا روغن مایع هست که حتمن باید روی سطح کار که خمیر را پهن می کنید اول مرطوب کنید و با دستان خیس یا چرب خمیررا  روی سطح کار قرار دهید: مطابق تصاویر بالا

سینی سنگ ریزها رو از فر بیرون بیاورید . چون خمیر سنگک خیس و باقت کشداری دارد می بایست به آرامی روی سنگ  ها لیز داده شده  تا کاملن روی سنگ ریخته شود و بعد مقداری دانه ی کنجد روی خمیر بپاشید.

تقریبن حدود1210 دقیقه برای پخت هر یک دانه نان سنگک کافی می باشد.هر بار که نان پخت آن را از سینی فر خارج کرده و سنگها را از نان جدا کنید و خمیر بعدی را  روی سنگها ریختهکنجد پاشی کرده و بگذارید که بپزد.

تا چند روز می توانید این نان سنگک ها را نگه داری کنید و یا در فریزر برای چند وقت حفظ کنید. مزه ی این سنگک خانگی درست مثل مزه ی سنگک نانوایی ها هست و خوردن این نان سنگک برای صبحانه با چای شیرین و پنیریا با آبگوشت – کباب و سبزی خوردن و… کلی  کیف داره.

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

6 thoughts on “Sangak Bread (Naan Sangak)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

Winey Chef

Lets do life together.

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

Winey Chef

Lets do life together.

%d bloggers like this: