Kalam Polo Shirazi

This meal is one of the most popular rice dishes in Iran. It’s called Shirazi kalam polowکلم پلو شیرازی, one of traditional classic rice dish from Shiraz. Kalma means cabbage کلم and polow پلو means rice/pilaf.

To make Shirazi cabbage rice, you need white cabbage leaves or Kholrabi cabbage کلم قمری(German turnip), rice, fresh aromatic herbs (dill شوید, basil ریحان, leek or chives تره and tarragon ترخون), tiny meatballs and aromatic spices such as cinnamon, pepper, turmeric.

Shiraz شیراز, is an ancient city in SW of Iran. It is known as the city of literature, flowers, gardens, nightingales and poets.

Shirazi cabbage rice with meatballs

According to wikipedia, and based on archaeological discoveries, the earliest reference about Tirazis/tiracis/modern Shiraz found on a cuneiform inscription that is dated to 2th millennium B.C…

There are loads of beautiful tourism attractions in Shiraz such as palaces, citadels, old houses, beautiful gardens, old grand bazar, tombs of famous poets such as Hafez حافظ and Saadi سعدی.

This beautiful city is a one of the important tourism centres in Iran.

With a short driving distance from Shiraz there are ruins of some of most spectacular ancient sites such as: ancient city of Persepolis پرسپولیس or Takht-e Jamsheed تخت حمشید Tomb of Cyrus the Great کورش کبیر in Pasargadae پاسارگاد, ancient necropolis of Naqsh-e Rustam نقش رستم with rock cut tombs of Persian kings, Naghsh-e Rajab نقش رجب with rock cut reliefs,….

For preparing steamed rice, click here:

  • 2 cups rice
  • 500 g white cabbage, shredded
  • 200 g herbs (taragon, chives, basil, dill)
  • 1 large onion, thinly sliced
  • 1½ tsp cinnamon powder
  • 1 tsp turmeric
  • salt – pepper: black or red
  • Olive oil or other vegetable oil

Ingredients for meatball

  • 300 g ground beef
  • 1 onion, grated
  • 1 tbsp garbanzo flour
  • salt and pepper to taste
  • Oli for frying meatballs
  1. Ingredients




  2. chopped herbs and vegetables



  3. Add oil to the pan before heating. Saute onion in the oil for 5 minutes, until soft and tender.



  4. Add chopped cabbage, season with salt- pepper and turmeric.



  5. Gently satue them for 5minutes on medium heat. When, cabbage is softened, .



  6. add chopped herbs and fry all ingredients for another 5 minutes.



  7. Remove the pan from the heat. Now our cabbage mixture is ready.



  8. For making meat balls, add ground beef,grated onion and garbaznoflour to a bowl. Season with salt and pepper. Mix all ingredientswell and make small meat balls.




  9. Heat oil in a pan, add meat balls and fry them until golden. Remove from the heat.





  10. Make the rice according to the above mentioned link👆👆. cook the rice up to the point your rice has been parboiled (it will take about 10 minutes).Then, drain the water and set the rice aside.



  11. Add 2tbsp oil + 1tbsp water to the pot, place one tortilla bread at the bottom of pot.




  12. Now, built layers : spread some of rice on thebread and make a layer of rice, then sprinkle some cinnamon powder on the rice



  13. and add 3 tbsp of cabbage mixture over the rice.



  14. Then again,make layers of rice, cinnamon powder, cabbage mixture and repeat the process until all ingredients are finished.



  15. Finally, at the top layer, Place fried meatballs on the rice.



  16. Place a heat diffuser on the flame. Place the pot on it.



  17. Cover the pot with a lidand let cook and brew the rice on a medium (about 20 minutes).

    Serve kalam polo with pickles (torshiترشی), and SaladShirazi (سالادشیرازی)



کلم پلو شیرازی

کلم پلو شیرازی یکی از غذاهای محبوب‌ و معروف ایرانی می‌باشد. این غذای سنتی از شهر زیبای شیراز می باشد و به همین دلیل به آن کلم پلو شیرازی گفته میشود.

برای تهیه ی کلم پلو شیرازی نیاز به کلم سفید و یا کلم قمری – برنج – سبزیجات معطر همچون شویدریحانتره و ترخون – کوفته ریزه و ادویه هایی مثل دارچین – فلفل و زردچوبه دارد ..


شهر زیبای شیراز در جنوب غرب ایران قرار دارد. شیراز شهر شعر و شاعری – ادبیات و گل وبلبل و باغ می باشد.

با توجه به نوشته های ویکی پدیا- در پژوهش های باستان شناختی قدیمی ترین مدارک در رابطه با تیرازیس/تیراسیس یا شیراز عصر حاضر در کتیبه های مربوط به هزاره دوم ق . م . ذکر شده است.

این شهر باستانی که یکی از شهرهای توریستی مهم و کلیدی ایران است که دارای ارزش فرهنگی بیشماری می باشد.

در فاصله ی کمی از شیراز محوطه های باستانی تخت جمشید( پرسپولیس) – پاسارگاد ( آرامگاه کوروش کبیر)- نقش رجب – نقش رستم – کعبه ی زرتشت و….. قرار دارند.

مواد لازم

دو پیمانه برنج

پانصد گرم کلم سفید یا کلم قمری

دویست گرم سبزی کلم پلو: ترخون ترهریحان و شوید

یک عدد پیاز درست خلالی خردشده

یک و یک دوم ق چ پودر دارچین

یک ق چ زردچوبه

نمک و فلفل به میزان نیاز

روغن زیتون یا دیگر روغن های گیاهی

مواد لازم برای کوفته ریزه

سیصد گرم گوشت چرخ کرده

یک عدد پیاز متوسط رنده شده

یک ق غ آرد نخود چی

نمک و فلفل به میزان نیاز

طرز تهیه

مقداری روغن داخل تابه ریخته و پیاز خلالی شده را در تابه تفت دهید تا نرم شود. سسش کلم خرد شده را روی پیاز ریخته مقداری نمک فلفل و زردچوبه اضافه نموده و برای 5 دقیقه دیگر کلم را همراه با پیاز تفت دهید تا کلم ها نرم شوند. در این مرحله سبزیجات خرده شده را هم افزوده و برای چند دقیقه آن‌ها را هم تفت دهید. نیازی به سرخ کردن مواد نیست فقط در حد نرم شدن سبزیجات کافی می باشد.

وقتی مواد داخل تابه تفت داده شدند تابه را از روی حرارت بردارید .

برای درست کردن کوفته ریزه ها: گوشت چرخ کرده را با پیاز رنده شدهارد نخود چینمک و فلفل مخلوط کنید و خوب همه ی مواد را ورز داده و کوفته ریزهایی به اندازه ی فندق درست کنید.

مقداری روغن را در تابه گرم کرده و کوفته ها را در تابه سرخ کنید تا زمانیکه رنگ کوفته ها تغییر نموده و قهوه ای رنگ شوند.

برنج را به مرحله آبکشی برسانید .. برای تهیه برنج آبکش روی لینک کلیک کنید

داخل قابلمه دو ق غ روغن + یک ق غ آب ریخته و نان یا سیب زمینی برای ته دیگ را ته قابلمه بچینید. سپس یک کفگیر از برنج آبکش شده را داخل قابلمه ریخته و کمی پودر دارچین روی برنج ریخته و بعدازمخلوط کلم روی برنج پخش کنید. مجددن لایه ی بعدی از برنج را روی سبزیجات ریخته و باز کمی دارچین و سپس سبزیجات را بریزید تا زمانی که تمام مواد تمام گردد. در انتها کوفته ریزه ها را روی برنج ریخته در قابلمه را گذاشته و برنج را روی حرارت متوسط دم کنید.

کلم پلو را با سالاد شیرازی یا ترشی میتوان سرو کرد. نوش جان

Main Course
Iranian
rice dish, cabbage rice, Shirazi cabbage rice, kalam polow, shirazi kalam polow, کلم پلو شیرازی, کلم پلو شیرازی ,

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

2 thoughts on “Kalam Polo Shirazi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: