Saffron-Sugar Syrup Recipe

You can make this syrup from scratch and with just few ingredients at home. This is a simple saffron–sugar syrup that can lasts for a while in the fridge. This syrup شربت بار/شهد not only can be used for zoolbia زولبیا – bamieh بامیه and gosh-e feel گوشفیل deep fried pastries, but also is used in many cake and cocktail recipes too.

Saffron-Sugar Syrup Recipe شربت بار/ شهد

  • 2 cups granulated sugar
  • 1 cup water
  • ¼ cup rose water
  • 2 tbsp saffron water(steamed saffron): from ½ ground saffron dissolved in 2tbsp of hot water
  • 1 tbsp liquid glucose
  • 1 tsp ground cardamom(optional)
  • ½ lemon juice or 2 slices of fresh lemon
  1. Add water to a pot and Place it on a medium heat. Bring the water to a boil. Reduce the heat to low and d add lemon juice and sugar and WITHOUT SWIRL, simmer until sugar is completely dissolved and mixture is clear (it takes 7 minutes).





  2. Then, add rose water,ground cardamom (optional), steamed saffron and liquid glucose. Swirl to combine and simmer 15 minutes.





  3. After 15 minutes, turn off the heat, take out lemon slices and let the syrup cool to the room tempreature. The syrup, will be thicker when cooled and the consistency of the syrup would be like runny honey.



  4. You can keep the syrup in a glass with lid and refrigerate it.



شربت بار

شربت بار شهدی  هست که به راحتی میتوان با استفاده از چند مواد اولیه و به راحتی در منزل تهیه کرد. این شربت را میتوان برای مدت طولانی در یخچال نگه داری نمود.شربت بار را نه تنها میتوان برای زولبیا- بامیه و گوشفیل استفاده کرد بلکه برای درست کردن شربت ساده و یا برای کیک هم میتوان استفاده نمود. همانطور که اشاره کردم این شربت برای زولبیا – بامیه و گوشفیل مناسب است  با این تفاوت که برای زولبیا شربت گرم و برای  گوشفیل و بامیه شربت خنک لازم است.

مواد لازم

دو پیمانه شکر سفید

یک پیمانه آب

یک چهارم پیمانه گلاب

دو ق غ زعفران دم کرده = نصف ق چ پودر زعفران را در دو ق غ آبجوش دم کنید

یک ق غ گلوکز مایع

یک ق چ پودر هل : اختیاری میباشد

نصف آب لیمو ترش و یا دو حلقه برش داده شده از لیموترش

طرز تهیه

آب را داخل قابلمه ریخته و قابلمه را روی حرارت متوسط قرار میدهیم تا بجوش آید. وقتی آب شروع به جوشیدن کرد حرارت گاز را کم کرده و شکر و آبلیمویا حلقه لیموترش را به آب افزوده و بدون همزدن آب و شکرفقط میگذاریم تا شکر کاملن در آب حل شده وشربت کاملن شفاف دیده شود: این مرحله تقریبن 7 دقیقه طول میکشد.

وقتی شکر در آب حل شد گلاب– (پودر هل : اختیاری هست– )- زعفران دم کرده و گلوکز مایع را به شربت افزوده و همه ی مواد را همزده تا مخلوط شوند و همچنان با حرارت کم میگذاریم تا به مدت 15 دقیقه جوشیده و به قوام لازم برسد.اگر شربت قوام کافی نداشته باشد در زمان غوطه ورکردن زولبیا بامیه در شربت بافت همه ی آن‌ها خمیری و نرم خواهند شد.

بعد از 15 دقیقه شربت را از روی حرارت برمیداریم. در این زمان شربت کمی روان دیده می‌شود اما بعد از خنک شدن ملاحظه خواهید کرد که شهد به غلظت عسل روان رسیده است .

در کل هر چقدر که شربت بیشتر جوشانده شودبعد از خنک شدن غلیظترخواهد شد.

شربت را میتوانید داخل یک بطری در دار ریخته و برای مدت طولانی در یخچال نگه داری نمایید.

این شربت مناسب استفاده برای زولبیا بامیه  و گوشفیل بوده و تنها تفاوت این هست : که برای زولبیا می بایست از شربت گرم (نه داغ) و برای بامیه و گوشفیل از شربت خنک شده استفاده نمود.

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

5 thoughts on “Saffron-Sugar Syrup Recipe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: