Bamieh

Bamieh بامیه is a kind of deep fried dough pastry, soaked in saffron-sugar syrup. Click here recipe for saffron-sugar: https://rozinaspersiankitchen.wordpress.com/2020/05/16/saffron-sugar-syrup-recipe/

Bamieh pastryبامیه are fried until they become crunchy and then soaked in prepared sugar syrup. The surface of a bamieh is ridged due to having been piped with a star shaped nozzle. The shape of bamieh might be straight, wee ball, or twisted. Bamieh are heavenly sweet bites.

بامیه Bamieh

Bamieh is one of the popular Iranian desserts. They are commonly eaten during the year, and especially in holly month of Ramadanماه مبارک رمضان and for Iftarافطار (breaking a fast time).

Bamieh is found in different countries such as Greece, Armenia, Turkey, Arabic countries: In Turkey, it is called tulumba تولومبا, in Spain and Portugal is called: Churros چوروس, and in Arabic countries is called : بلح الشام / داطلی

Bamieh بامیه

  • piping bag, star shape nozzle
  • 2½ cups plain flour, sifted
  • 2 cups water
  • 3 eggs
  • 3 tbsp semolina flour
  • 2 tbsp unsalted butter
  • 1 tbsp starch
  1. Add water into a pot and bring it to a boil. Then, reduce the heat and add unsalted butter and melt it in the hot water.Then, add whole sifted flour.




  2. Using a wooden spoon or a spatula and mix all ingredients on the medium heat. Keep stirring until you havea non-stick and soft dough like a big dough ball.




  3. When done,Transfer the dough to a plate and flatten the dough to cool down quickly and break it into pieces.



  4. When the dough is at room temperature, Put it in a mixer bowl, add starch and semolina and also add one egg at a time and mix ingredients well together until egg completely mixed.





  5. Then add second egg and keep mixing until eggs are done and everything is incorporated and you have a smooth dough, looks like mashed potatoes.




  6. Fill the piping bag with prepared dough and use star shape nozzle. Add vegetable oil to a deep pot/pan. Tip: Vegetable oil should be at room temperature when you first add the dough). As you need to fry doughnuts slowly until the inside is cooked, otherwise, if you add the dough into a hot oil at the first place, ,just outside of the dough will fry quickly and inside will not be cooked properly.




  7. Next stop, start to squeeze out small or long dough into the oil. Use an oiled scissor to cut the dough (as you see in the photos). Repeat until the surface of the oil is filled with pieces of doughnuts.






  8. The size of doughnuts is your choice, you can cut them in small ball shape, or long ones like sausages or medium size.When you are finished with adding the dough into the pot, now place the pot on a low heat and fry them slowly. Patience is important and needed for cooking Bamieh, so allow them to fry slowly.



  9. Do not stir them until they start to get slightly brown. Now, gently swirl occasionally until cooked nicely and become golden brown.




  10. Remove them with a slotted spoon and let them drip the extra oil and then immediately, dip bamieh into the cold prepared syrup, stir and coat them for 2-3minutes.





  11. Then take them out of the syrup and place them in a plate. Refrigerate cooked bamieh in a plate without lid for 4-5 hours. By this way, the texture of doughnuts will be crunchy and not chewy and soft.

    It is best to serve bamieh, when they are cold. Bamieh is great with a cuppa chai (tea) or coffee too.




بامیه

بامیه نوعی خمیر سرخ شده میباشد. این شیرینی خوشمزه بعد از سرخ شدن در روغنداخل شهد یا شربت عسل  یا شربت شکر که از قبل آماده شده است غوطه ور میشود تا شربت به خورد بامیه برود.

برای تهیه شربت بار اینجا کلیک کنیدhttps://rozinaspersiankitchen.wordpress.com/2020/05/16/saffron-sugar-syrup-recipe/

سطح بیرونی بامیه ترد و داخل آن نرم و پر از شهد شیرین میباشد

برای تهیه بامیهخمیر آن را داخل قیف مخصوص ریخته و با استفاده از ماسوره ستاره شکل و دندانه دار آن را شکل داده و در روغن سرخ میکنند و به همین دلیل سطح بیرونی بامیه شیار دار میباشد

بامیه را میتوان در اشکال مختلفی مثل گرد و یا بامیه دراز تهیه کرد. شیرینی بامیه یکی از شیرنی های فوق‌العاده خوشمزه و پرطرفدار میباشد که در تمام طول سال طرفدار دارد ولی در ماه مبارک رمضان جزو دسرهای همیشگی میباشد که در زمان افطار مصرف میشود.

بامیه در کشورهای دیگری هم تهیه شده و با نامهای گوناگون شناخته شده اند. مثلن در ترکیه با تولومبا در کشورهای عربی به بلح الشام یا /داطلی در اسپانیا و پرتقال به چوروس معروف است.

مواد لازم

دو و یک دوم پیمانه آردسفید الک کرده

دو پیمانه آب

سه عدد تخم مرغ

سه ق غ آرد سمولینا

دو ق غ کره بدون نمک

یک ق غ نشاسته

طرز تهیه

داخل قابلمه آب را ریخته و بجوش می آوریمحرارت را کم کرده و. سپس کره را به آب افزوده تاکره آب شود و بعد آرد الک شده را داخل قابلمه ریخته و با یک قاشق چوبی آرد را مرتب هم می‌زنیم تا آب بخورد آن برود. خمیر را برای 4-3 دقیقه مرتب هم می‌زنیم تا به صورت یک خمیر یکدست در آمده و به شکل یک توپ گرد شود. در این مرحله قابلمه را از روی گاز برداشته و خمیر را به یک ظرف دیگر منتقل میکنیم وآن را تکه‌تکه میکنیم تا سریع خنک شود.

وقتی خمیر به حرارت محیط رسید و خنک شد آن را داخل کاسه همزن برقی ریخته و نشاسته آرد سمولینارا اضافه کرده و تخم مرغ ها را دانه دانه اضافه کرده و هم می زنیم. در ابتدای همزدن خمیر تکه‌تکه خواهد بود ولی هرچه همزدن ادامه پیدامیکنید خمیر منسجم‌تر شده و یک‌دست خواهد شد. هر بار یک تخم مرغ اضافه میکنیم وانقدر هم می‌زنیم تا تخم مرغ با خمیر مخلوط شود و بعد تخم مرغ بعدی را اضافه میکنیم تاتمام تخم مرغ ها اضافه شده وحالا یک خمیر یک‌دست و نرم تقریبن شبیه به سیب زمینی پخته ی کوبیده شده خواهیم داشت.

خیمر بامیه الان آماده شده و آن را داخل قیف مخصوص ریخته و از ماسوره ستاره شکل استفاده میکنیم . این ماسوره باعث می‌شود تا زمان ریختن خمیر داخل روغن روی بامیه شیارهایی ایجاد شود.

,حالا روغن مایع را داخل قابلمه ریخته ولی هنوز آن را روی گاز نمیگذاریم. اگر روغن را داغ کنید خمیر ها فوری سرخ می‌شوند ولی داخل آن‌ها خمیر میماند برای همین باید ابتدا خمیر بامیه را داخل روغن ریخت و وقتی خمیر ها را برش دادید آنوقت قابلمه حاوی بامیه را روی حرارت متوسط قرار میدهیم تا یواش یواش شروع به پخت و سرخ شدن کند. با این روش هم داخل بامیه پخته می‌شود و هم روی آن ترد و سوخاری میشود. پس باید حوصله داشته باشید و بگذارید به آرامی بامیه ها سرخ شوند تا یک نتیجه خوب و خوشمزه بگیرید.

حالا شروع میکنیم به فشار دادن قیف تا خمیر بامیه خارج شود . یک قیچی را داخل روغن مایع کرده تا چرب شود و خمیر بامیه را وقتی از قیف خارج می‌شود با قیچی می بریم.شکل و اندازه بامیه بسته به سلیقه شماست . می‌توانید بامیه هارا دراز دراز برش دهید همانطور که در تصاویر زیر ملاحظه میکنید یا می‌توانید به صورت توپک های کوچک یا متوسط برش دهید.

زمانیکه خمیر بامیه را داخل قابلمه برش داده شد و روی حرارت متوسط رو به پایین قرار میدهیم تا بپزند. به یاد داشته باشید تا زمانی که خمیر ها مقداری سرخ نشدند آن‌ها را هم نزنید. وقتی کمی قهوه ای رنگ شدند به آرامی آن‌ها را زیرو رو کنید تا کاملن طلایی و سرخ شوند.

وقتی بامیه ها سرخ شند آن‌ها را داخل یک آبکش گذاشته تا روغن اضافی آن‌ها ریخته شده و بعد فوری داخل شربت سرد قرار میدهیم تا دو سه دقیقه در شربت مانده و شهد به خورد بامیه ها برود.بامیه ها را داخل یک ظرف ریخته و بدون درپوش یا روکش آن‌ها به مدت 4-3 ساعت داخل یخچال قرار می‌دهیم تااز خمیر شدن آن‌ها جلوگیری شده و ترد شوند.بهترین زمان مصرف بامیه وقتی هست که کاملن سرد شده باشد.

Dessert
Iranian
bamieh, gosh-e feel, بامیه,, ramadan dessert, ramazan dessert,, Ramadan sweet, Ramazan sweet, zoolbia, bamieh, goshe feel, زولبیا,بامیه, گوش فیل,, شیرینی بامیه

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: