Kofteh Kabab

In Iranian cooking ‘ Kofteh کوفته’ or ‘ Kofta’ is a kind of pounded meat . The word kofteh کوفته (kofta) has it’s origin in Farsi language, and it means pounded meat in Persian language. Meat ball or Koftaکوفته is made from ground meat such as: mutton, beef, lamb or chicken, along with either fresh aromatic herbs or dried herbs, nuts, fruits and eggs.

In following recipe, with a combination of herbs, vegetables, gorgeous spices, dried herbs (to add extra flavour) and small amount of meat, you can create such a fantastic kofta kabab. My mother used to make it when she was busy and had not too much time, as it gets ready very quick. You can serve it with good flat naan bread, or sour dough bread or with rice. I promise if you try it, you would love this recipe.

Kofteh is usually shaped into round but sometimes kofteh is in cigar-shape or oval shape too. Kofteh , kupta, kofta, kufta …. are in different sizes from giant ones to medium and petit kofteh.

Kofteh Kabab کوفته کباب

  • 150 g ground beef or lamb meat
  • 3 large carrots, chppped into chunks
  • 2 large potatoes, chopped into chunks
  • 1 medium onion
  • 1 egg
  • Handful fresh parsley
  • 2-3 slices of toast bread
  • 2 tbsp tomato paste
  • 1½ tsp dried tarragon
  • 1½ tsp dried chives
  • 1¼ tsp cumin powder
  • salt and pepper to taste
  • Butter and olive oil
  1. Ingredients




  2. Roughly chop up the parsley and onion. Blend them until looks like pureed.




  3. Break slices of toast bread and add it to the mixture. Keep blending until all ingredients well combined. Season with salt- pepper and1tsp of cumin.




  4. Add dried herbs, egg, and meat. Use your hand and mixall ingredients together until well blended.




  5. Divide into seven pieces, then roll each piece into oval. In a pan, melt some butter (or add some olive oil). Place oval shaped meat in the pan. Cover the pan with a lid and cook the kofta kabab over mediumheat.




  6. Once one side fried and get brown, flip the koftas and let the other side cook as well until it is brown.



  7. Melt the butter in a pan, add some olive oil or butter and tomato paste. Fry the tomato paste for 1 minute, season with salt and ¼ tsp of cumin. Now,our tomato sauce is ready.




  8. Pour 2-3 cups of water into the tomatosauce. Add diced potatoes and carrots. Let’s cook until tender.



  9. At the end, add cooked kofta to the mixture of potatoes- carrots as you see in the photos. Let to cook for 10 minutes together until kofta kabab soak up the tomato sauce. Serve kofta kababs with rice or bread and your favourite sides.



کوفته کباب

در آشپزی ایرانی کوفته یکی از غذاهای معروف و محبوب می‌باشد که در گذشته از کوبیدن گوشت در هاون تهیه میشد و امروزه با گوشت چرخ کرده سبزیجات معطر و خوشبوی تازه و یا خشک شده و ادویه های زیبا و معطر درست میشود.

کوفته یک کلمه فارسی می باشد و به گوشت کوفته و کوبیده شده اطلاق میشود . نام کوفته به صورت کوفتا  در آشپزی کشورهای غربی و آمریکا نیز بکار برده میشود..

در طرز تهیه کوفته کباب امروز از ترکیب سبزیجات تازه وخشک و ادویه و فقط مقدار کمی گوشت کوفته کباب های بسیار خوش عِطر و طعمی میتوان درست کرد که باور‌کردنی نیست.

طرز تهیه این غذا بسیار آسان و سریع می باشد. مادرم هر زمانی که سرش شلوغ بودو وقت زیادی نداشت این کوفته کباب را درست میکرد خوبی این کوفته ها به این هست که میتوان با نان یا با کته سرو کرد.

دوستان به شما قول میدهم اگر این کوفته ها را امتحان کنید صددر صد به لیست غذایی شما اضافه خواهد شد.

کوفته را میتوان در اشکال مختلفی مثل کوفته گردوقل قلی یا کوفته بیضی شکل و گاهی مثل کباب و سوسیس کوفته دراز درست کرد.

مواد لازم

صدوپنجاه گرم گوشت چرخ کرده گوسفندی یا گوساله

سه عدد هویج درشتخرد شده

دو عدد سیب زمینی خرد شده

یک عدد پیاز متوسط

یک دسته ی کوچک جعفری

دو سه قطعه نان تست

یک عدد تخم مرغ

دو ق غ رب گوجه‌فرنگی

یک و یک دوم ق چ ترخون خشک

یک و یک دوم ق چ تره خشک

یک و یک چهارم ق چ پودر زیره

نمک و فلفل به میزان لازم

روغن زیتون و کره

طرز تهیه

جعفری خرد شده را همراه با پیاز خرد شده داخل غذا ساز ریخته و خرد کنیدتا کاملن به صورت پوره مانند در آید. نان‌های تست را خرد کرده وبه مخلوط جعفریپیاز خرد شده افزوده و مجددآنها را در غذا ساز مخلوط کنید.. سپس نمکفلفل و یک ق چ زیره را همراه با سبزیجات خشک – تخم مرغ و گوشت به مخلوط بالا افزوده و با دست همه ی مواد را با هم مخلوط کرده تا به صورت یک‌دست در آید.

مخلوط گوشت را هفت قسمت کرده و به صورت بیضی شکل درمیاوریم..

مقداری کره را درتابه آب کرده یا میتوانید از روغن مایع استفاده کنید. کوفته ها را داخل تابه چیده و در تابه را گذاشته تا با حرارت متوسط پشت و روی کوفته ها سرخ شوند

حالامقداری کره را در یک تابه ی دیگر آب کرده و همراه با یکی دو ق غ روغن زیتون مخلوط میکنیم. رب گوجه‌فرنگی را در کره کمی تفت میدهیم . سپس مقداری نمک و یک چهارم ق چ پودر زیره به رب افزوده و همه مواد را همزده تا مخلوط شده و کمی تفت داده شوند.

وقتی رب گوجه  تفت داده شده دو -سه پیمانه آب روی رب گوجه ریخته و سیب زمینی ها و هویج های خرد شده را داخل سس گوجه‌فرنگی ریخته و تا نرم پخته شدن روی حرارت قرار میدهیم.

در انتها کوفته کباب های سرخ شده را روی مخلوط سیب زمینی و هویج قرار داده و اجازه میدهیم برای ده دقیقه کوفته هابا سبزیجات پخته شده و از سس بخورد کوفته ها برود. کوفته کباب های خوشمزه ما آماده سرو هستند و میتوان با کته یا نان صرف نمود.

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

6 thoughts on “Kofteh Kabab

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: