Tiny Apple Cakes

These tiny apple cakes پای سیب are so very popular in Iran. You can buy these beauties from any confectionery shops in Iran.

These cakes have a spongy texture, dusted with icing sugar and with cinnamony flavour. It is really easy to prepare them at home with simplest ingredients.

Tiny Apple Cakes ( Pie-e Seeb)

  • 225 g plain flour
  • 150 g icing sugar
  • 4 medium apples, cut into thik slices
  • 3 eggs
  • 135 g unsalted butterr, room temperature
  • 40 ml vegetable oil
  • 3 tbsp corn starch
  • ½ tsp baking powder
  • ½ tsp vanilla extract
  • cinnamon powder
  1. Pre heatthe oven at 175C degree.

    Add flour, corn starch and baking powder into a bowl. Mix together and sift 3 times.




  2. Add butter and icing sugar into a mixer bowl. Whisk them for 2-3 minutes, until combined and become smooth and creamy.



  3. Then add vegetable oil and keep stirring.



  4. Next add eggs, one at a time. Whisk each egg for 20-30 seconds until well combined and then add next egg.



  5. After third egg, add vanilla extract.



  6. Now, gradually add flour to the mixture and keep stirring with a spatula or wooden spoon. Now, our batter is ready.



  7. Sprinkle good amount of cinnamon powder on the apple slices and toss them.



  8. Grease inside the tart moulds. Fill the mould halfway.



  9. Then set 3-4 slices of apple on the batter and cover apples with more batter.




  10. Place the cake moulds in the pre heated oven and bake for 25-30 minutes.

    Remove the baked cakes from the oven. Let cool down and take out from themoulds. Befor serving, Dust with icing sugar or with a mixture oficing sugar and cinnamon over the baked tiny cakes

    Readyto serve. Smell is soooo good.They are very yummy.




کیک / پای سیب

نوعی کیک سیب در ایران با نام پای سیب شناخته شده و در سایز کوچک پخت میشه. حتمن همه شما که در ایران تشریفن دارید با این کیک سیب /پای سیب آشنایی دارید و حتمن با من موافق هستید که این شیرینی واقعن خوشمزه هست. اما اگر در خارج از ایران باشید دلتون برای این پای سیب های وطنی خیلی تنگ میشه. طرز تهیه ی پای سیب در منزل بسیار ساده و آسون هست. بهترین زمان مصرف این شیرینی چندین ساعت بعد از پخت هست یعنی اجازه بدهید چندین ساعت بماند تا سرد شده ومزه ی شیرینی کاملن جا بیفتد. طعم این شیرین درست شبیه به طعم پای سیب هایی هست که میشه از قنادی های تهران خریداری کرد. این کیک های کوچک با بافت بسیار نرم و لطیف خیلی شیرینی شیک – خوشمزه و پر برکتی هستند.

مواد لازم

دویست و بیست و پنج گرم آرد

صدوپنجاه گرم پودر قند

چهار عدد سیب خرد شده

سه عدد تخم مرغ

صدوسی و پنج گرم کره نرم بدون نمک که به حرارت محیط رسیده باشد ( یعنی نیم ساعت قبل از استفاده خارج از یخچال قررا داده شود.)

چهل میلی لیتر روغن مایع

سه ق غ نشاسته

نصف ق چ بیکینگ پودر

نصف ق چ عصاره وانیل

مقداری پودر دارچین

طرز تهیه

فر را روی حرارت 175 درجه سانتیگراد گرم میکنیم.

آرد – نشاسته و بیکینگ پودر را داخل یک‌کاسه ریخته و با هم مخلوط کرده و سه مرتبه الک کرده و کنار میگذاریم. کره و پودر قند را با همزن برقی به مدت دو سه دقیقه هم میزنیم تا با هم ترکیب شده و به صورت بافت خامه ای در آید.

سپس روغن مایع را افزوده و همچنان به همزدن مواد ادامه می دهیم. در مرحله ی بعدتخم مرغ ها را دانه دانه افزوده و بیست سی ثانیه هر تخم مرغ را همزده و بعد تخم مرغ بعدی را اضافه میکنیم.

بعد از تخم مرغ آخرعصاره ی وانیل را اضافه کرده و از این مرحله به بعد از قاشق چوبی استفاده میکنیم و همزن برقی را کنار میگذاریم.

آرد را کم کم روی مایه ریخته و با قاشق هم زده تا همه ی مواد با هم مخلوط شوند.

مقداری پودر دارچین روی سیب های خرد شده می‌ریزیم و سیب ها را زیرو رو میکنیم: من شخصن از مقدار تقریبن زیاد دارچین استفاده میکنم.

داخل قالب‌های کیک و دیواره های آن را چرب کرده و از مایه آماده شده کمی داخل قالب ریخته و روی آن سه چهار قطعه سیب خرد شده می‌ریزیم و روی سیب را با مقدار دیگری از مایه کیک می پوشانیم.

قالب‌های کیک را داخل فر قرار داده تا به مدت 30-25 دقیقه بپزند.

قالب‌های کیک را از فر خارج کرده و وقتی سرد شدند کیک ها را از قالب خارج کرده و روی آن‌ها پودر قند ساده ریخته یا پودر قند را با پودر دارچین مخلوط و بعد روی کیک ها می ریزیم. عِطر و بوی کیک ها فوق‌العاده هست وبا یک فنجان چای تازه دم یا قهوه بسیار مطلوب خواهد بود.

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

4 thoughts on “Tiny Apple Cakes

    1. Thanks for your comment. We love these apple cakes. Yes they go well with coffee to cuppa tea 🌷🌷

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: