Croque Monsieur

One of the famouse French sandwiches is Croque Monsieur کروک موسیو . It is actually cheese and ham sandwich with bechamel sauce. There is croque Madame sandwich too!! It is same as Croque Monsieur but with a sunny side up on top.Making this sandwich at home is easy peasy and just in less than 15 minutes it is ready.

Croque Monsieur

  • 4 slices from white bread
  • 4 slices ham
  • 150 g cheddar cheese, shredded

Ingredients for Bechamel sauce

  • 200 ml milk
  • 20 g butter
  • 20 g plain flour
  • 1 clove of garlic
  • 1 tsp Dijon mustard sauce
  • Pinch of nutmeg
  • Salt and Pepper to taste
  1. Toast slices of bread and set aside. Preheat the oven to 180C degree.



  2. First, make a delicious béchamel sauce. Melt the butter in a saucepan over medium heat. Add flour and stir together. Cook until smell buttery cookies.




  3. Add 1 clove garlic, milk, Dijon mustard and pinch of nutmeg, season with salt and pepper. Stir together. Whisking Continuously.





  4. Reduce the heat and simmer for 4-5 minutes or until the sauce thickened, and keep stirring until have a thick and smooth sauce.



  5. Then remove from the heat, take out clove of garlic and set aside.



  6. Taste the sauce and season again, if needed.

    Now, Spread half of the sauce on the surface of 4 slices of bread.



  7. Then, conitinue with sprinkle some grated cheese on the bread slices.



  8. Next, top with two pieces of ham.



  9. Put the second slice of bread on top of it, and make sandwich.



  10. At the end, add the remaining of the sauce on top of the each sandwich



  11. and sprinkle with rest of shredded cheese. Put the sandwiches in the oven for 8-10 minutes until the top is golden and cheese is melted.



ساندویچ کروک موسیو

یکی از ساندویچ های معروف فرانسوی کروک موسیو: آقای کروک نام داره که در‌واقع ساندویچ کالباس (ژامبون) و پنیرب : سس بشامل هست. یک ساندویچ دیگر فرانسوی هم هست به نام کروک مادام : خانم کروک که نقطه ی مقابل آقای کروک هست با این فرق که روی ساندویچ خانم کروک یا کروک مادام یک تخم مرغ سانی ساید هم میگذارند.

درست کردن این ساندویچ بسیار آسون هست و مخصوصن با سس بشامل که طرز تهیه اش را ملاحظه خواهید کرد طعم این ساندویچ خیلی خوشمزه میشه.

همانطور که اشاره کردم کروک موسیو ساندویچ پنیر و ژامبون هست و پنیری که خود فرانسویها استفاده میکنن پنیر گرویر هست ولی میشه از پنیر چدارمازارلا و یا گودا هم استفاده بشه.

مواد لازم

چهار عدد نان تست

چهار برگ کالباس ژامبون

صدوپنجاه گرم پنیر چدار رنده شده

مواد لازم برای سس بشامل

دویست میلی لیتر شیر

بیست گرم کره

بیست گرم آرد

یک حبه سیر

یک ق چ سس خردل

یک پنس جوز هندی

نمک و فلفل به میزان دلخواه

طرز تهیه

ابتدا نان‌ها را داخل تست تر – فر یا در یک تابه تست میکنیم تا ترد شوند.

فر را روی ۱۸۰ درجه سانتیگراد قرار میدهیم تا گرم شود.اول سس بشامل را آماده میکنیم. کره را داخل تابه و روی حرارت ملایم آب میکنیم. سپس ارد را افزوده و مرتب هم میزنیم تا بوی آرد تفت داده به مشام برسد: منظور بویی مثل بیسکویت کره ای هست.

وقتی عِطر ارد سرخ شده به مشام رسید یک حبه سیر درسته – شیرسس خردل و جوز هندینمک و فلفل را به آرد افزوده وبدون وقفه همه ی مواد را آرام آرام هم میزنیم.

وقتی تمام مواد با هم مخلوط شدند حرارت را کم کرده و میگذاریم سس به مدت ۵۴ دقیقه یا تا زمانی که غلیظ شود روی حرارت بماند در حالیکه همچنان سس را هم میزنیم تا از حالت شل خارج شده و به صورت غلیظ ولی تقریبن روان در آید: همانطور که در تصاویر زیر ملاحظه میکنید و بعد حبه سیر را از سس خارج میکنیم.

سس بشامل ما حالا آماده شده . تابه را از روی حرارت برمیداریم

سس را مزه کنید اگر نیاز به نمک و فلفل بیشتری بود اضافه کنید.

حالا نصف سس را روی چهار نان تست پخش میکنیم. سپس مقداری از پنیر رنده شده را روی دوتا از نان‌ها پخش کرده و دو برش از کالباس رو روی پنیر گذاشته ودر انتها نان تست دوم را روی آن قرار داده و به صورت ساندویچ در آورید.

روی هر ساندویچ باقیمانده سس بشامل را زده و باقی پنیر رنده شده را هم روی سس بریزید: مطابق تصاویر

ساندویچ ها را به مدت ۱۰۸ دقیقه در فر قرار دهید تا پنیر ها آب شده و طلایی شوند. ساندویچ کروک موسیو ما حاضره. نوش جان

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

3 thoughts on “Croque Monsieur

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

Triangle Writes...

Poetry/Poems, Photography, Travels, Musings, Quotes, Challenges, Awards, Reblogs, Uncategorized

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

Triangle Writes...

Poetry/Poems, Photography, Travels, Musings, Quotes, Challenges, Awards, Reblogs, Uncategorized

%d bloggers like this: