Pomegranate means Anaar انار in Farsi language and Naar نار in Turkish language. The following stew is called nar qovurmasi نار قورماسی that literally means pomegranate stew, a rich and tasty dish. Two main ingredients in this dish are chestnuts شاه بلوط and pomegranate seeds دانه انار.
Chestnuts are great addition to dishes and jewel like pomegranate seeds with beautiful topaz colour are always great in any dish and salad.
Nar qovurmasi, is similar to Gilani khoresh morgh nardooni خورش ناردون گیلانی but with a difference that in following recipe there is chestnuts and in Gilani morgh nardooni, there is prunes instead of chestnuts. This is a flavourful dish. It is perfect for Shab-e Yalda شب یلدا, the Iranian celebration of the winter solstice, (longest night of the year), or for any holiday celebration.

Nar Qovurmasi

- 400 g chicken breast
- 3 medium onions, thinly sliced
- 250 g fresh or canned chesnuts
- ½ cup pomegranate seeds
- 2 tbsp pomegrnate molasses
- 1 tbsp saffron water
- Salt and pepper to taste
Ingrerdients
For making saffron water: 20 threads is good for making for about 2tbsp of saffron water.
Place 2 ice cubes in a small bowl. Sprinkle ground saffron on top of the ice cubes and let it sit in room temperature until the ice is fully melted. Now, your saffron water with a beautiful aroma and colour isready. You can use it immediately or store it in an airtight bottle in the fridge for 1-2 weeks.
Melt the butter in a pan. Add diced chicken meat and fry until change the colour.
Add sliced onions to the chickne and fry on medium heat forabout 10 minutes. Frequently, stir all ingredients.
After 10 minutes, season with salt and pepper. Add chesnuts, pomegrante molasses and saffron water. Add 1 cup boiled water. Give a stir. Cover the pot with a lid. Cook the stew on low heat for about 20minutes.
Then add ½ cup of pomegranted seed to the stew and let it cook for next 10 minutes.
Serve this atuhentic dish with steamed rice.
Noshe jan/ Nosh ulsun
خورش نارقورماسی
خورش نار قورماسی یا قورمه انار یک خورش آذری هست که با گوشت مرغ– شاه بلوط و دانه انار درست میشه. شاید کمی شبیه به خورش ناردون گیلانی هم باشه با این تفاوت که در خورش ناردون گیلانی بجای شاه بلوط از آلو استفاده میشه ولی باقی مواد خیلی بهم شباهت دارند.
شاه بلوط که شبیه فندق هست دارای طعم و مزه ی شیرین ملایمیه ودانه های انار هم مثل سنگ های یاقوت – زیبایی و رنگ و طعم خاصی به این خورش لذیذ میدن
در فصل پاییز که زمان انار و شاه بلوط هست میشه این خورش خوشمزه رودرست کرد.
مواد لازم
چهار صد گرم سینه مرغ خرد شده
سه عدد پیاز متوسط خلالی خرد شده
دویست پنجاه گرم شاه بلوط تازه و یا کنسروی: اگر از شاه بلوط تازه استفاده میکنید آنها را روی حرارت ملایمی قرار دهید تا خیلی زود پوست آنها شکافته شود
نصف پیمانه دانه انار
دو ق غ رب انار
یک ق غ زعفران دم کرده
نمک و فلفل به میزان لازم
کره
طرز تهیه
برای درست کردن آب زعفران: معمولن 20 نخ زعفران برای درست کردن دو ق غ آب زعفران مناسب هست. برای این کار دو تکه یخ را داخل یکفنجان یایک پیاله قرار داده و زعفران سابیده شده را روی یخ بریزید و بگذارید تا یخ ها آب شوند. با این روش هم زعفران بسیار پررنگ و هم عِطر قوی خواهید داشت. آب زعفران را میتوانید همانموقع استفاده کرده و یا داخل یک بطری در دار ریخته و در یخچال برای یکی دوهفته نگه داری کنید.
حالا بریم سراغ تهیه خورش: کره را در تابه آب میکنیم. مرغ خرد شده را درتابه قرار داده و آنها را تا زمانی که رنگشان تغییر کنید سرخ میکنیم. سپس پیاز خلالی را هم افزوده و روی حرارت متوسط برای ده دقیقه سرخ کرده و نمک و فلفل را به آنها میفزاییم.
مرغ و پیاز را مرتب هم میزنیم وبعد شاه بلوط ها– رب انار– و آب زعفران و یک پیمانه آب جوش را هم افزوده و خیلی آرام مواد را با هم مخلوط میکنیم. در قابلمه یا تابه را گذاشته تا خورش به مدت بیست دقیقه روی حرارت متوسط بپزد. بعد از بیست دقیقه نصف پیمان دانه انار را هم به خورش اضافه میکنیم و برای ده دقیقه دیگر پخت خورش راادامه میدهیم.
خورش نار قورماسی را با کته یا پلو میتوان سرو کرد. نوش جان/ اولسون




















