Potato Scones

Since I am living in Scotland, I have learned some delicious Scottish recipes. One of them is Potato bread نان سیب زمینی or potato scones/ or tatties Scones تتی اسکان. It is very easy recipe to prepare at home. Either fresh or frozen , they are delicous.

Please subscribe to my site to receive notifications of new posts.


potaote Scones

  • 600 g potatoes, boiled
  • 200 g plain flour
  • 3 tbsp vegetable oil
  • 2 tsp baking powder
  • Salt to taste

  1. Peel potatoes. Boiled the potaotes in water until tender and soft. Drain potatoes. Season with salt




  2. and wtih one of following mashers, mash them.




  3. Then, stir in flour and baking powder and mix together.



  4. At the end add vegetable oil and keepmixing. It will come together into a slightly sticky dough very quickly.




  5. Next, Turn the dough out on a floured surface.



  6. sprinkle some more flour top of the dough.



  7. Knead the dough and divide it into 4 portions. Place one portion a floured surface.Sprinkle some flour on the dough and and shape a round shape to thedough. Using a rolling pin and roll the dough into a round shape. Cut it inot 4 triangles.

    Place a pan over a medium heat. Grease the pan and fry the scones for5 minutes on each until fried and golden. Serve warm or let cool andthen freeze them.




  8. Place one portion a floured surface. Sprinkle some flour on the dough and and shape a round shape to thedough.



  9. Using a rolling pin and roll the dough into a round shape. Cut it inot 4 triangles.

    Place a pan over a medium heat. Grease the pan and fry the scones for5 minutes on each until fried and golden. Serve warm or let cool andthen freeze them.



  10. Cut it inot 4 triangles.



  11. Place a pan over a medium heat. Grease the pan and fry the scones for 5 minutes on each until fried and golden. Serve warm or let cool and then freeze them.



نان سیب زمینی

تتی اِسکان یا  نان سیب زمینی یک نوع نان بسیاررررررر خوشمزه و آسان اسکاتلندی هست که در ایرلندهم تهیه میشه با این تفاوت که نان سیب زمینی ایرلندی ضخیم‌تر از تتی اِسکان اسکاتلندی هست

این نان نیاز به فر نداره و خمیرش فوری آماده شده و در تابه میبایست سرخ کرد. سیب زمینی در اسکاتلند در حکم برنج برای ما ایرانی هاست. در هر غذایی حتمن باید مقداری سیب زمینی به صورت پورهسرخ شده یا آبپز باشه.

تتی در زبان اسکاتلندی به معنی سیب زمینی هست.

تتی اِسکان اسکاتلندی در همه فروشگاه ها و سوپرمارکت ها به صورت پخته و آماده ارائه میشه و میتونید در فریزر هم برای مدت طولانی نگه داری کنید و هر وقت نیاز داشتید فوری در تابه یا تست تر گرمش کنید.

نان سیب زمینی تتی اسکان خیلی خوشمزه هستن: میشه روشون کره گذاشت و لقمه کرد یا با سوسیس واملت سرو کرد. یا همینطوری لقمه گرفت.

با این مقدار مواد اولیه که در این دستور هست میشه 16 عدد تتی اِسکان پخت.

مواد لازم

ششصد گرم سیب زمینی آبپز

دویست گرم آردسفید

سه ق غ روغن مایع

دو ق چ بیکینگ پودر

نمک به میزان لازم

طرز تهیه

پوست سیب زمینی ها را گرفته و داخل یک قابلمه ریخته و با مقدارمناسبی آب روی حرارت قرار داده تا کاملن نرم پخته شوند.

وقتی سیب زمینی ها پخته شدند داخل آبکش قرار داده تا آب اضافه آن‌ها خارج شود نمک به میزان لازم اضافه کرده و سیب زمینی ها را بایکی از این وسایل خوب میکوبیم تا به صورت خمیر یکدستی در آید .

سپس آرد و بیکینگ پودر را اضافه کرده و با دست خوب ورز می دهیم. در انتها روغن مایع را هم اضافه کرد وخوب خمیر را ورز میدهیم .حالا یک خمیر تقریبن چسبناک داریم ولی نگران نباشید همینطور هم باید باشه. خمیر آماده شده را روی سطح آردی قرار داده و رویش کمی آرد می پاشیم این آرد خمیررا از چسبناک بودن خارج خواهد کرد. حالاخمیر را به صورت یک توپ بزرگ در میاوریم.

و بعد آن را به چهار قسمت تقسیم میکنیم. حالا روی سطح کار باز مقداری آرد ریخته و یکی از خمیرها را روی سطح آردی قرا ر میدهیم. کمی آرد روی آن پاشیده وبه صورت یک توپ در آورده و بعد با وردنه آن را به صورت یک صفحه گرد باز میکنیم. با کارد خمیر ر ا چهار برش مثلثی می دهیم. داخل تابه مقداری روغن ریخته و خمیر های برش داده را در تابه میچینیم . هر روی خمیر رابه مدت 5 دقیقه سرخ میکنیم تا طلایی شود.

باقی خمیر ها را هم به همین ترتیب برش داده و سرخ میکنیم. اگر نیای به همه ی نان‌های پخته شده نبود میتوانید آن‌ها را فریز کنید.

کنید.

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

4 thoughts on “Potato Scones

    1. It’s very popular potato bread in Scotland and Ireland. And yes you can use sweet potates and whole wheat for making sweet potatoe scones too. 🌹🌹

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: