Tabriz تبریز is located in NW of Iran. A beautiful, ancient and historical city with wonderful mountains, landscapes, and rich cultural places like: mosques such as Blue mosqueمسجد کبود with gorgeous blue tiles, that was constructed in 1465 with long history and story, and Jameh mosque مسجد جامع , Grand Bazaar بازار بزرگ, Churches such as St. Stephanos Monastery کلیسای سنت استپانوس, in Jolfa جلفا , old fortresses and citadels, and Kandovan village روستای کندوان is one of the most attractive places that every tourist should visit this place, with houses carved into the volcanic rock stones and yet is inhabited by hundreds of people. Still there are mausoleum of poets, and museums in Tabriz, that all are popular for tourists.
Click here to find wafers for this recipe.

What led me to talk about Tabriz, is one of traditional sweets from this city. It is called Nougat. You can make nougat with combination of egg whites, liquid glucose, sugar/honey and nuts. But this recipe is a shortcut for making nougat. With using marshmallows , nuts and dried fruits, you can create such a delicious treat for yourself, family members and friends and impress them.
In my recipe, I have used almonds, walnuts, apricots and raisins but You can take absolutely any nuts or dried or candid fruits you like.

Yummy Recipe 4 Nougat

- 200 g marshmallow
- 100 g dried milk powder
- 55 g unsalted butter
- 50 g raisins
- 50 g apricots
- 50 g almonds
- 50 g walnuts
- ½ tsp rose water (golab)
- Ice cream wafers or rice paper: optional
Ingredients
Grease baking tray with butter. Cover it with a slice of rice papper or ice cream wafer and set aside.
Toast the almonds and walnuts in a dry pan or in the oven at 160C for 10minutes.
Place butter in a non-stick pan and melt it over a low heat.
Then, add marshmallow and stir together until marshmallow are melted. Add milk powder. Keep stirring until all ingredients mixed well together andmilk powder is not visible.
Next, stir in rose water, raisins, apricots, almonds and walnuts quickly until all combined well.
Now, we have a frim marshmaloow mixture.
Pour it straight into the baking tray and press down the mixute.
Then cover top of the nougat with ice cream wafers and push down firmly: as you see in the photos.
Now, let this sit for 2 hours in the fridge to set and then press the knife to the edges of baking tray and push up the nougat and cut into pieces.
Orrrrrr, there is another method for feeling lazy time:😂😂 so when Nougat is ready, Pour it straight on a parchment paper. Leave nougat until slightly cold and then just use your hands and take small portion of nougat at a time and form a ball shape or finger shape. Then let to set for 2 hours and voilla, they are ready.
گز نوقا
تبریز در شمال غرب ایران قرار دارد. یک شهر زیبا– تاریخی و قدیمی با صدها جاذبه ی طبیعی و فرهنگی همچون مساجد زیبا مثل مسجد کبود – مسجد جامع – بازار بزرگ تبریز با معماری خارق العاده– کلیساهای بسیار قدیمی و تاریخی مثل کلیسای سنت استپانوس یا استفانوس در جلفا – دژها و قلعه های تاریخی– روستای بینظیر کندوان با خانههای سنگی کنده شده از سنگهای آتشفشانی و صدها خانواده که همچنان در این خانههای سنگی ساکن هستند – پارکها و موزه های غنی همه و همه یک مرکز گردشگری فوق العاده برای توریست ها و جهانگردان.
چیزیکه باعث شد تا در مورد تبریز صحبت کنم – بخاطر شیرینی نوقای تبریز هست. شهر زیبای تبریزاز زمان های قدیم به داشتن نوقا معروف میباشد
نوقا به نوعی گز گفته میشود که از ترکیب گلوکزبا سفیده تخم مرغ – شکریا عسل با آجیل تهیه میشود.کلمه نوقا به معنی درخشش وروشنی هست.
نوقا در کشورهای اروپایی مثل اسپانیا و ایتالیا به تورون معروف هست و انواع مختلفی داره مثل نوقای سفید یا نوقای بادامی.
یک روش ساده یا بهتر بگم میانبر که بشود خیلی سریع و آسان نوقا تهیه کرد استفاده از مارشمالو (پف نبات) هست و در عرض چند دقیقه میشه شیرینی نوقای بسیییییییییییار بسیار خوشمزه درست کرد. . نوقا انواع گوناگونی داره مثل نوقای آجیلی– شکلاتی یا وانیلی . این گزها حتمن توجه افراد فامیل و دوستانی که خیلی سختگیر هستند رو جلب خواهد کرد و فکر میکنم به این نوع گز نوقا میشه نام گز مارشمالو هم گذاشت..
مواد لازم
دویست گرم مارشمالو
صد گرم پودر شیر
پنجاه و پنج گرم کره
پنجاه گرم کشمش
پنجاه گرم زردآلو خشک
پنجاه گرم بادام
پنجاه گرم گردو
نصف ق چ گلاب
نان میکادو یا نان بستنی یا ورقه های برنجی: اختیاری
طرز تهیه
بادام و گردو را در یک تابه ی خشک و روی گاز چند دقیقه تست میکنیم و یا داخل فر با حرارت 160 درجه سانتیگراد و به مدت ده دقیقه قرار میدهیم تا تست شونددد.
کره را داخل یک قابلمه ی نچسب ریخته و روی حرارت کم قرار دهید تا آب شود. سپس مارشمالو ها را به کره ی آب شده افزوده و مرتب هم میزنیم تا مارشمالو هم آب شوند. بعد از اینکه مارشمالوآب شد – پودر شیر خشک را افزوده و باز به هم زدن ادامه داده تا پودر شیر هم با مارشمالو ترکیب و حل شده و دیگر قابل دیدن نباشد.
در این مرحله گلاب و کشمش – زردآلو– بادام و گردو را افزوده و مرتب هم می زنیم تا کاملن با هم مخلوط شوند.
داخل یک قالب را با کره چرب کنید و با نان بستنی یا نان برنجی کف ظرف را بپوشانید. وقتی نوقا آماده شده قابلمه را از روی گاز برداشته و درقالب آماده شده مطابق تصاویر ریخته و بادست سطح آن را به سمت پایین فشار دهید و بعد اگر دوست داشتید یک ورقه نان بستنی یا نان برنجی هم روی سطح نوقا قرار دهید و با دست و به آرامی آن را به سمت پایین فشاردهید.ظرف نوفا را داخل یخچال قرار دهید تا خود را بگیرد: بین یکساعت و نیم تا دوساعت کاملن آماده شده و میتوان برش داد.
یک روش دیگر هم روش تنبلانه میباش😂😁د: به این ترتیب که وقتی نوقا آماده شده
قابلمه را از روی گاز برداشته و بعد از چند دقیقه که نوقا کمی سرد شد میتوانید بادست تکههای کوچک را جدا کرده و شکل دهید. و یا می توانید بین دوتا نان ویفر قراربدهید.این گزها واقعن عالی میشن. خیلی آسون و خوشمزه
That does look yummy!
LikeLike
Thanks
LikeLike
Amazing! This post really caught my eye. I have never made nougat but this looks doable and will try. Don’t have access to ice cream wafers but will improvise!
LikeLike
Thanks for your nice comment. For wafers, You can click on a link in this recipe and order online 🌹😊
LikeLike
Nice💜
LikeLike
Thanks
LikeLike