In my earlier posts, I have shared numbers of recipe for Gata bread. The following recipe is my latest post about how to bake a delicious Gata bread نان گاتا at home. Gata bread is one of the most famouse and delicious Armenian breads.
You can buy this delicious bread from bakeries and confesctionery stores قنادی in Tehran and other cities. They are very delicious and popular.
It is a sweet pastry, filled with different ingredients like walnuts, butter, spices, raisins and other ingredients…

There are many different types of Gata in Armenia. Gata can be baked in variety of sizes and shapes with differrent decorations. But at the end of the day, allllllllll are just DELICIOUS.

My Another Gata Bread

- 240 g plain flour + 2-3 tbsp just in case
- 70 ml lukewarm water
- 70 ml lukewarm milk
- 15 ml vegetable oil
- 1 egg white
- 10 g dried yeast
- 1 tbsp white sugar
- ½ tsp salt
Ingredients for filling
- 1 cup plain flour
- 1 cup white sugar
- ½ cup unsalted butter
- ½ cup chopped walnuts
- 1 tsp ground cinnamon
- ½ tsp ground nutmeg
- ½ tsp ground cardamom
Ingredients for egg wash
- 1 egg yolk
- 1 tbsp milk
Preheat the oven to 180 C. In a large bowl mix lukewarm water with lukewarm milk, egg white, vegetable oil, sugar, and yeast.
Use a spoon and whisk all ingredients until well combined.
Mix flour with salt and gradually add the flour to the milk mixture and mix together. Add 2-3 tbsp more flour if neededd.
Then knead the dough with hand until you have a non-stick dough.
Place the dough in a bowl and cover it with a kitchen towel for an hour.
But do not expect your dough be doubled in size afte an hour, as it willnot happening 😁😁
Meanwhile, lets prepare the filling: cut unsalted butter into cubes. Melt the butter in a pan.
Add flour and toast it for 7-8 minutes. Keep stirring until aroma of toasted flour released.
Next, add sugar, spices and chopped walnuts. Cook it for 5 minutes.
Keep stirring. Then remove from the heat and let cool down.
After an hour, our dough is ready. Place the doung on a floured surface and sprinkle with flour as you see in the photo. Knead the dough for 1-2 minutes.
Line the baking tray with parchment paper. Place the dough on the tray. Use your hand and flatten the dough as you see in the photo.
Scatter the filling on the centre of dough
and then fold the corners of dough and make a ball shape.
Then flip it over and gently flatten the stuffed dough with your hand.
Finally, brush the dough with egg yolk mixture. Use a fork and create a pattern on the dough. Bake it for 15-20 minutes.
Voila our Gata bread is ready. Very nice treat for an afternoon gathering with a cuppa chai or coffee.
باز هم شیرینی گاتا
من تا بحال طرز تهیه چند نوع شیرینی گاتا رو به اشتراک گذاشتم. دستور تهیه امروز یکی دیگر از شیرینیهای گاتا هست که میشه به راحتی در منزل تهیه کرد. نان یا شیرینی گاتا یکی از معروف ترین و خوشمزه ترین شیرینیهای ارمنی محسوب میشه . گاتا طعم شیرینی داره و با انواع مختلف مواد مثل گردو– کشمش– ادویه های مختلف– – شکر وووو پخته میشه.
شیرینی گاتا را به راحتی میتوان در قنادی های تهران و سایر شهرها خریداری کرد.
گاتا انواع گوناگونی داره و میشه در اندازه ها و شکلهای مختلف آنها رو تهیه کرد ولی با همه ی آین تنوع ها تنها چیزی که میشه گفت همه ی انواع گاتا خوشمزززززززززه هستند.
مواد لازم برای تهیه خمیر
دویست چهل گرم آرد سفید+ دو سه ق غ اگر نیاز بود
هفتادمیلی لیتر آب ولرم
هفتادمیلی لیتر شیر ولرم
پانزده میلی لیتر روغن مایع یا 3 ق غ
یک سفیده تخم مرغ
ده گرم خمیر مایه خشک
یک ق غ شکر سفید
نصف غ چ نمک
مواد لازم میانی
یک پیمانه آرد سفید
یک پیمانه شکر سید
نصف پیمانه کره بدون نمک
نصف پیمانه گردوی خرد شده
یک ق چ پودر دارچین
نصف ق چ جوز هندی
نصف ق چ پودر هل
مواد لازم برای رومال
یک زرده تخم مرغ
یک ق غ شیر
طرز تهیه
فررا روی 180 درجه سانتیگراد گرم میکنیم. داخل یککاسه بزرگ آب ولرم را با شیر ولرم – سفید تخم مرغ – روغن مایع– شکر و خمیر مایه خشک مخلوط کنید و با یک قاشق همه ی مواد را هم بزنید تا خوب مخلوط شوند.
آرد و نمک را با هم مخلوط کرده و کم کم به مخلوط آماده شده را بالا افزوده و اگر نیاز بود دو سه ق غ دیگر آرد اضافه کرده و با دست خمیر را ورز دهید تا یک خمیر نرم نچسب داشته باشید.
خمیر آماده شده را داخل کاسه گذاشته و روی آن پوشانده تا یکساعت استراحت کند. اما انتظار نداشته باشید بعد از یکساعت خمیر دوبرابر سایز اولیه شود– چون این اتفاق نخواهد افتاد.
تا آماده شدن خمیر– مواد میانی نان را آماده میکنیم: کره را به قطعههای کوچک برش داده و داخل تابه کره را آب میکنیم. سپس آرد را افزوده و به مدت 8-7 دقیقه آرد را تفت میدهیم تا عِطر آرد بو داده به مشام برسد. در مرحله ی بعد– شکر – ادویه ها و گردوی خرد شده را به آرد افزوده و همه ی مواد را 5 دقیقه دیگر تفت داده و از روی گاز برداشته تا خنک شود.
بعد از یکساعت که خمیر آماده شد آن را روی سطح آردی قرار داده و یکی دو دقیقه آن را ورز میدهیم . داخل سینی فر را باکاغذ روغنی آشپزی می پوشانیم. خمیر را داخل سینی قرار داده و با دست و به آرامی خمیررا باز میکنیم و مخلوط ارد و گردو را وسط خمیر ریخته: مطابق تصویر و بعد گوشههای خمیر را بهم چسبانده و خمیر را به صورت یک توپ در میاوریم.
سپس خمیر را مطابق تصویر پشت و رو کرده وبه آرامی خمیر توپی را با دست مسطح کرده و رومال میزنیم. سپس با یک چنگال روی خمیر را طرح زده و خمیر را داخل فر قرار داده تا به مدت 20-15 دقیقه بپزد.
بفرمایید شیرینی گاتای قشنگ و خوشمزه ی ما آماده هست و با یک فنجان چای تازه دم یا قهوه خیلی خواهد چسبید.


















































An interesting, delicious-looking bread, Rozina. I can almost smell the aroma as I look at the pictures!
LikeLike
Thanks a lot for your kind comment dear Janet. Gata is one of the delicious breads.
LikeLike