My Another Gata Bread

In my earlier posts, I have shared numbers of recipe for Gata bread. The following recipe is my latest post about how to bake a delicious Gata bread نان گاتا at home. Gata bread is one of the most famouse and delicious Armenian breads.

You can buy this delicious bread from bakeries and confesctionery stores قنادی in Tehran and other cities. They are very delicious and popular.

It is a sweet pastry, filled with different ingredients like walnuts, butter, spices, raisins and other ingredients…

Gata Bread شیرینی گاتا

There are many different types of Gata in Armenia. Gata can be baked in variety of sizes and shapes with differrent decorations. But at the end of the day, allllllllll are just DELICIOUS.

My Another Gata Bread

  • 240 g plain flour + 2-3 tbsp just in case
  • 70 ml lukewarm water
  • 70 ml lukewarm milk
  • 15 ml vegetable oil
  • 1 egg white
  • 10 g dried yeast
  • 1 tbsp white sugar
  • ½ tsp salt

Ingredients for filling

  • 1 cup plain flour
  • 1 cup white sugar
  • ½ cup unsalted butter
  • ½ cup chopped walnuts
  • 1 tsp ground cinnamon
  • ½ tsp ground nutmeg
  • ½ tsp ground cardamom

Ingredients for egg wash

  • 1 egg yolk
  • 1 tbsp milk
  1. Preheat the oven to 180 C. In a large bowl mix lukewarm water with lukewarm milk, egg white, vegetable oil, sugar, and yeast.



  2. Use a spoon and whisk all ingredients until well combined.



  3. Mix flour with salt and gradually add the flour to the milk mixture and mix together. Add 2-3 tbsp more flour if neededd.




  4. Then knead the dough with hand until you have a non-stick dough.



  5. Place the dough in a bowl and cover it with a kitchen towel for an hour.

    But do not expect your dough be doubled in size afte an hour, as it willnot happening 😁😁



  6. Meanwhile, lets prepare the filling: cut unsalted butter into cubes. Melt the butter in a pan.



  7. Add flour and toast it for 7-8 minutes. Keep stirring until aroma of toasted flour released.



  8. Next, add sugar, spices and chopped walnuts. Cook it for 5 minutes.



  9. Keep stirring. Then remove from the heat and let cool down.



  10. After an hour, our dough is ready. Place the doung on a floured surface and sprinkle with flour as you see in the photo. Knead the dough for 1-2 minutes.




  11. Line the baking tray with parchment paper. Place the dough on the tray. Use your hand and flatten the dough as you see in the photo.




  12. Scatter the filling on the centre of dough



  13. and then fold the corners of dough and make a ball shape.




  14. Then flip it over and gently flatten the stuffed dough with your hand.





  15. Finally, brush the dough with egg yolk mixture. Use a fork and create a pattern on the dough. Bake it for 15-20 minutes.




  16. Voila our Gata bread is ready. Very nice treat for an afternoon gathering with a cuppa chai or coffee.



باز هم شیرینی گاتا

من تا بحال طرز تهیه چند نوع شیرینی گاتا رو به اشتراک گذاشتم. دستور تهیه امروز یکی دیگر از شیرینی‌های گاتا هست که میشه به راحتی در منزل تهیه کرد. نان یا شیرینی گاتا یکی از معروف ترین و خوشمزه ترین شیرینی‌های ارمنی محسوب میشه . گاتا طعم شیرینی داره و با انواع مختلف مواد مثل گردوکشمشادویه های مختلف– – شکر وووو پخته میشه.

شیرینی گاتا را به راحتی میتوان در قنادی های تهران و سایر شهرها خریداری کرد. 

گاتا انواع گوناگونی داره و میشه در اندازه ها و شکل‌های مختلف آن‌ها رو تهیه کرد ولی با همه ی آین تنوع ها تنها چیزی که میشه گفت همه ی انواع گاتا خوشمزززززززززه هستند.

مواد لازم برای تهیه خمیر

دویست چهل گرم آرد سفید+ دو سه ق غ اگر نیاز بود

هفتادمیلی لیتر آب ولرم

هفتادمیلی لیتر شیر ولرم

پانزده میلی لیتر روغن مایع یا 3 ق غ

یک سفیده تخم مرغ

ده گرم خمیر مایه خشک

یک ق غ شکر سفید

نصف غ چ نمک

مواد لازم میانی

یک پیمانه آرد سفید

یک پیمانه شکر سید

نصف پیمانه کره بدون نمک

نصف پیمانه گردوی خرد شده

یک ق چ پودر دارچین

نصف ق چ جوز هندی

نصف ق چ پودر هل

مواد لازم برای رومال

یک زرده تخم مرغ

یک ق غ شیر

طرز تهیه

فررا روی 180 درجه سانتیگراد گرم میکنیم. داخل یک‌کاسه بزرگ آب ولرم را با شیر ولرم سفید تخم مرغ روغن مایعشکر و خمیر مایه خشک مخلوط کنید و با یک قاشق همه ی مواد را هم بزنید تا خوب مخلوط شوند.

آرد و نمک را با هم مخلوط کرده و کم کم به مخلوط آماده شده را بالا افزوده و اگر نیاز بود دو سه ق غ دیگر آرد اضافه کرده و با دست خمیر را ورز دهید تا یک خمیر نرم نچسب داشته باشید.

خمیر آماده شده را داخل کاسه گذاشته و روی آن پوشانده تا یکساعت استراحت کند. اما انتظار نداشته باشید بعد از یکساعت خمیر دوبرابر سایز اولیه شودچون این اتفاق نخواهد افتاد.

تا آماده شدن خمیرمواد میانی نان را آماده میکنیم: کره را به قطعه‌های کوچک برش داده و داخل تابه کره را آب میکنیم. سپس آرد را افزوده و به مدت 8-7 دقیقه آرد را تفت میدهیم تا عِطر آرد بو داده به مشام برسد. در مرحله ی بعدشکر ادویه ها و گردوی خرد شده را به آرد افزوده و همه ی مواد را 5 دقیقه دیگر تفت داده و از روی گاز برداشته تا خنک شود.

بعد از یکساعت که خمیر آماده شد آن را روی سطح آردی قرار داده و یکی دو دقیقه آن را ورز میدهیم . داخل سینی فر را باکاغذ روغنی آشپزی می پوشانیم. خمیر را داخل سینی قرار داده و با دست و به آرامی خمیررا باز میکنیم و مخلوط ارد و گردو را وسط خمیر ریخته: مطابق تصویر و بعد گوشه‌های خمیر را بهم چسبانده و خمیر را به صورت یک توپ در میاوریم.

سپس خمیر را مطابق تصویر پشت و رو کرده وبه آرامی  خمیر توپی را با دست مسطح کرده و رومال میزنیم. سپس با یک چنگال روی خمیر را طرح زده و خمیر را داخل فر قرار داده تا به مدت 20-15 دقیقه بپزد.

بفرمایید شیرینی گاتای قشنگ و خوشمزه ی ما آماده هست و با یک فنجان چای تازه دم یا قهوه خیلی خواهد چسبید.

 

bread, Dessert
Armenian
gata bread, gata pastry, Armenian bread, گاتا, شیرینی گاتا, شیرینی ارمنی ,

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

2 thoughts on “My Another Gata Bread

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: