How To Make Indian Vindaloo Curry Sauce

There are lots of curry sauce recipes., like Rogan josh sauce, tikka masala sauce, jalrezi sauce, or korma sauce. One after another one are amazingly tasty.

Today I am going to present how to make a restaurnt level Vindaloo curry sauce. Vindaloo ویندالو means vinegar and garlic. Portuguese introduced vindaloo recipe to Goa in India.

Vindaloo curry sauce سس کاری ویندالو is a good mix of spices, which adds plenty of flavour, and colour to the dish. You can add this beautiful homemade Vindaloo sauce to any types of meat like: beef / lamb or chicken, turkey, fish or shrimp and create a great curry dish in restaurant levels.

How To Make Indian Vindaloo Curry Sauce

  • 400 g cooked meat: beef, lamb, turkey, chicken, fish or prawns
  • 2 tbsp tomato paste
  • 2 cloves of garlic, grated
  • 2 thumb sized pieces of fresh root ginger, grated
  • 3 tbsp vegetable oil
  • 1½ tbsp curry powder
  • 1½ tsp ground turmeric
  • 1 tsp ground coriander seeds
  • 1 tsp ground cumin
  • ½ tsp salt
  • ¼ tsp chili powder
  • Small bunch of fresh coriander leaves, finely chopped
  • 2 tbsp apple cidere vinegar
  • 1 tbsp honey
  1. Heat the oil in a frying pan on a medium heat. Add grated garlic and ginger. Lightly fry it for 1 minute.



  2. Then add tomato paste and all of the spices. Mix all ingredients together




  3. and fry them for a few minutes until aroma release and you have smooth paste. A viola, ourVindaloo sauce is ready.



  4. How did I use this sauce??



  5. Well, I had some leftover turkey. So, I mixed my prepared Vindaloo sauce with 2tbsp of vinegar, 1tbasp honey and 400ml of water (enough to cover all ingredients).





  6. Add it to the meat. Gently stir and simmer for about 20 minutes.Taste and season with salt and pepper before serve. Sprinkle over the vindaloo curry some coriander leaves ُand serve it with your favourite rice.




طرز تهیه سس کاری ویندالو

سس یا چاشنی کاری انواع بسیار بسیار زیاد و در طعم های متنوعه دارد. : مثل سس کاری روغن جوشسس تیکا ماسالاسس کاری کورما و و. معمولن در رستوران‌های هندی انواع خورش ها با این سس ها سرو می‌شود و شما میتوانید آن‌ها را سفارش دهید.

ویندالو از نظر لغوی به معنی سرکه و سیر هست. اولین بار پرتقالی ها این غذای خوشمزه را به مردم گوا در هندوستان معرفی کردند.

سس کاری ویندالو یکی دیگر از انواع سس کاری میباشد که در هندوستان و در شهر گوا بسیار پرطرفدار. هست . این سس طعم فوق‌العاده‌ای دارد و از یک غذای پرتقالی ریشه گرفته ومیتوان با تهیه کردن آن در خانه به گوشت قرمز گوساله گوسفندییا گوشت سفید مرغ بوقلمون ماهی و میگو اضافه کرده و یک کاری فوق‌العاده لذیذ در سطح رستوران‌های هندی درست کرد.

مواد لازم

چهار صد گرم گوشت پخته شده مثل گوشت گوساله گوسفندیمرغ بوقلمونماهی یا میگو

دو ق غ رب گوجه‌فرنگی

یک ق غ زردچوبه

دو حبه سیر رنده شده

دو بند انگشت زنجبیل رنده شده

سه ق غ روغن مایع

یک و یک دوم ق غ ادویه کاری

یک و یک دوم ق ع زردچوبه

یک ق چ پودر تخم گشنیز

یک ق چ پودر زیره

نصف ق چ نمک

یک چهارم ق چ فلفل قرمز

یک دسته کوچک گشنیز تازه

دو ق غ سرکه

یک ق غ عسل

طرز تهیه

روغن مایع را داخل تابه و روی حرارت متوسط گرم کرده و زنجبیل و سیر رنده شده را داخل تابه ریخته و به مدت یک دقیقه تفت دهید. سپس رب گوجه‌فرنگی و تمام ادویه ها را به مواد داخل تابه افزوده و با قاشق آن‌ها را مخلوط کرده و برای دو سه دقیقه سرخ کنید تا زمانی که عِطر ادویه ها به مشام برسد و شما یک سس یک‌دستی داشته باشید.

بفرمایید سس کاری ویندالو آماده هست فقط در عرض 5 دقیقه آماده می‌شود

حالا چطوراز این سس را استفاده کنیم؟ میتوانید این سس را داخل بطری در دار و در یخچال به مدت دو سه هفته نگه داری کنید و هر وقت نیاز داشتید خورش کاری را آماده کنید.

ولی اگر میخواهید مثلن امروز کاری ویندالو درست کنید میتوانید به این ترتیب عمل کنید:

نیاز به مقداری گوشت سفید یا قرمز از قبل پخته شده هست.من مقداری گوشت مرغ اضافه مانده از شب قبل داشتم و از همان گوشت استفاده کردم

گوشت را داخل قابلمه قرار دادهسس ویندالو را با دو ق غ سرکه – یک ق غ عسل و 400 میلی لیتر آب : به میزانی که روی گوشت را بپوشاند مخلوط کرده و روی گوشت میریزید.

به آرامی گوشت و سس را همزده و روی حرارت کم قرار دهید تا به مدت بیست دقیقه بماند. قبل از سرو کاری را مزه کنید اگر نیاز به نمک و فلفل بیشتری داشت اضافه کرده و روی آن مقداری گشنیز خرد شده پخش کرده و با کته یا پلو مورد علاقه ی خود سرو کنید.

نوش جان

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

6 thoughts on “How To Make Indian Vindaloo Curry Sauce

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: