Aubergine/eggplant or as we say in Farsi Bademjan بادمجا ن is used in the cuisines of many countries. Aubergine can be used as a meat substitute in vegan and vegetarian dishes too.
In Iranian cuisine, eggplant is a staple, an affordable, and healthy ingredient for making lots of dishes, salad and jam: like eggplant frittata (koko کوکو), stuffed eggplants, eggplant stew with beef/lamb or chicken, eggplant Caviar ( which is blended eggplants with whey/kashk کشک), eggplant jam and vegetarian meals such as Mirza Ghasemi میرزا قاسمی or fried slices of eggplants with yogurt-garlic sauce, and yet eggplant can be cooked in numerous ways: barbecued, stewed, fried, steamed, and curried.

As you may know, eggplant is technically a fruit not vegetable but many people consider it as a vegetable!! Eggplant flesh is smooth and it’s seeds are soft and edible.
My recipe for eggplant frittata is easy to make with amazing flavour. It can be served hot or cold and believe me or not, leftover frittata (koko) is double tasty.
How To Make Most Delicious Aubergine Frittata (Persian Koko Bademjan)

- 2 large eggplants
- 2 whole eggs
- 1 cup freshly chopped coriander leaves
- A handful tarragon leaves, finely chopped
- 2 tbsp all purpose
- 1 tsp garlic powder
- 1 tsp turmeric
- Salt and pepper to taste
- Olive oil for frying
Wash and dry eggplant. Pierce each eggplant, a few times with a fork to vent.
Then put them directly on the flame of stove top. Turn the flame to medium. Allow eggplants to roast over the flame for about 10-15minutes or
Until eggplants charred and collapsing, and time to time turn eggplant over as it cooks.
Then, remove eggplants from the heat. Let cool down and and peel grilled eggplants
then chop them very finely,
and Place them in a strainer or colander, for about 10 minutes, so the juice will drain off.
Crack the eggs in a bowl, and add, flour, garlic powder, salt, pepper and turmeric and .
chopped eggplants and herbs to the egg mixture and mix all ingredients until well combined.
Heat a good amount of oil in a pan over medium low heat. Pour the eggplant mixture into the pan. Cover the pot with a lid and cook for about 20 minutes or until the surface cooked and is firm to touch.
Then, put a round plate over the pan and invert the eggplant frittata onto the plate. Then, carefully slide the frittata into the pan from the plate and cook for another 10-15 minutes until golden brown. but this time do not cover the pan with a lid. Our koko is ready and serve it wit salad or yogurt or sour cream.
طرز تهیه خوشمزه ترین و آسانترین کوکوبادمجان
اسامی بادمجان در انگلیسی اوبرجین و اگ پلنت هست. از بادمجان در رژیم غذایی بسیاری از کشورها بکار برده میشه. بادمجان گزینه ی مناسبی هست که میتوان بجان گوشت در غذای وگان و گیاهخواری استفاده کرد.
در آشپزی ایرانی بادمجان از مواد ضروری و پرطرفدار هست که از آن برای درست کردن کوکو– دلمه – کشک بادمجان– میرزاقاسمی – خورشت بادمجان و غذاهای دیگری استفاده میشود. بادمجان را به روشهای زیادی میتوان تهیه کرد مثل: خورشت – کباب– بخارپز– کاری– و سرخ شده
من که به تازگی یاد گرفتم بادمجان درواقع نوعی میوه هست و در دسته سبزیجات قرار نداره. طرز تهیه کوکو بادمجان بسیار آسان و کم هزینه میباشد. این کوکو را میتوان به صورت سرد یا گرم سرو کرد.
مواد لازم
دو عدد بادمجان درشت
دو تخم مرغ
یک پیمانه گشنیز خرد شده
به میزان یک مشت برگ تلخون خرد شده
دو ق غ آرد سفید
یک ق چ زردچوبه
یک ق چ پودر سیر
نمک و فلفل قرمز به میزان نیاز
روغن مایع
طرز تهیه
بادمجان ها را شسته و خشک میکنم. با یک چنگال چندین سوراخ روی بادمجان ها درست کرده و آنها را به مدت 15-10 دقیقه روی شعله گاز قرار میدهیم تا کاملن کبابی شده و پوست روی آنها ترک بخورد و گاهگاهی آنها را پشت و رومیکنیم تا هر طرف آن کبابی شود. سپس بادمجان های کبابی شده را پوست میگیریم. سپس آنهارا ساطوری کرده و داخل یک آبکش میریزیم تا آب اضافی آنها خارج شود.داخل یککاسه – تخم مرغ ها – آرد– پودر سیر– نمک – فلفل و زردچوبه مخلوط کرده و بعد بادمجان ها و سبزیجات خرد شده را هم افزوده و با هم خوب مخلوط میکنیم.
مقداری روغن را در تابه و روی حررات متوسط داغ کرده و مایه کوکورا داخل تابه ریخته – در تابه را گذاشته تا به مد تد حدودن بیست دقیقه یا تا زمانی که سطح روی کوکو سفت شود پخته گردد. سپس یک بشقاب گرد روی تابه گذاشته و کوکو و تابه را پشت و رو کرده و به آرامی سمت دیگر کوکو را داخل تابه لیز داده و میگذاریم سمت دیگر کوکو هم پخته شود که حدود ده پانزده دقیقه طول میکشد.
Oh, you make eggplant caviar too? I thought it was our special Odessa recipe.
This is a great frittata idea, dear Rozina!
LikeLike
Thank you very much my dear. I am glad you liked it and yes we make eggplant caviar and it is very popular in Iran. Have a blessed weekend.🌹💖✨
LikeLike
My pleasure, dear Rozina. You too, have a wonderful weekend! 😻
LikeLike
🌹🙏💖
LikeLike
😻
LikeLike
Love eggplant! This looks like a great way to prepare it
LikeLike
I am a eggplant lover too. Thanks a for your comment. Have a nice weekend.
LikeLike
I am a big fan of eggplant and frittata. Winning combination.
LikeLike
Yayyyyyyyy, Thanks for your lovely comment.
LikeLike