My Homemade Gnocchi گنوکی

Home made gnocchi گنوکی / گنوچی/ نیوکی is very easy and quick. You just need a few ingredients and that’s it.

Homemade Gnocchi

  • 1 kg potatoes
  • 350 g plain flour
  • 1 egg yolk
  • salt and pepper to taste
  1. wash potatoes and boil potatoes in salted water until soft and tender. Then, remove skins from the potatoes. Let them cool down. Use a grater and grate potatoes very finely. Add beaten egg yolk, and sifted flour, slat and pepper to the grated fluffy potatoes.






  2. Use your hand and mix all ingredients together for 3-4 minutes and knead until dough forms a ball shape.



  3. Place it on a floured surface and cut it into smaller pieces. Grab one piece and roll it like a long sausage.




  4. Use a knife and cut it into little dumplings or favourite sizes:(as you see in the photos).




  5. If you want to freeze gnocchi dough. Arrange the uncooked gnocchi in a single layer in a plastic bag and freeze them. You can store it in the freezer for 4weeks.



  6. Once you cut the potato dough into small pieces, You can shape dough pillow like shape or press down the dough against the tines of the fork and using your thumb down and across the fork. Or give a small ball shape .






  7. For cooking gnocchi,

    bring a large pot of salted water to a boil and add the gnocchi. Once the gnocchi start floating, it means, they are ready (and it takes about2 or 3 minutes).

    Remove them with a slotted spoon and put them in the pan with the sauce of your choice. Mix well and serve.




  8. I made tomato sauce, and buttery dried mint sauce: for the tomato sauce, heat olive oil in a pan fry chopped onion for 2-3 minutes, add some fresh mint leaves and finely chopped tomatoes, season with salt, pepper and garlic powder. Give a stir and add cooked gnocchi. Gently mix with sauce and turn off the heat.





  9. For the buttery mint sauce, melt the butter in a pan, add some dried mint, fry for a minute. Add cook gnocchi and give a stir and turn off the heat. Serve it in a plate and finish with sprinkling of powdered cheese.




گنوچی//گنوکی / نیوکی

یکی از غذاهای محبوب ایتالیایی هست که از زمان رم باستان درست میشده. این غذا با اسامی مختلفی مثل گنوکی /گنوچی یا نیوکی گفته میشه و از ترکیب مواد مختلفی درست میشه مثل آرد گندمسمولیناتخم مرغپنیرآرد ذرتسیب زمینی.

درست کردن نیوکی سیب زمینی آسونتر از چیزی هست که بنظر میاد و به راحتی میشه در منزل درست کرد. این غذا

معمولن همون موقع که درست میشه باید مصرف کرد

مواد لازم

یک کیلو گرم سیب زمینی

سیصد و پنجاه گرم آرد

یک عدد زرده تخم مرغ

نمک و فلفل به میزان لازم

طرز تهیه

سیب زمینی ها را شسته و داخل یک قابلمه ریخته و مقدار مناسب آب و نمک اضافه کرده و میگذاریم خوب پخته و نرم شوند سپس پوست سیب زمینی ها را جدا کرده و میگذاریم تا سرد شوند. بعد از سرد شدن با قسمت ریز رنده سیب زمینی ها رارنده میکنیم و بعد یک زرده تخم مرغ را همزده و همراه با آرد الک شدهنمک و فلفل روی سیب زمینی ها ریخته و بادست مواد رامخلوط میکنیم تا کاملن با هم مخلوط شده ویک خمیر سیب زمینی نرمی داشته باشیم : 4-3 دقیقه برای هم زدن مناسب است.

خمیر آماده شده را روی سطح آردی قرار داده و به چند قسمت تقسیم میکنیم . یکی از خمیر ها رادوباره روی سطح آردی گذاشته و با دست آن را به شکل یک سوسیس دراز در میاوریم: مانند تصاویر زیر

با کارد خمیر را برش های کوچک شبیه بالشتک های کوچک میدهیم.

اگر میخواهید گنوچی /گنوکی را فریز کنید در همین مرحله بعد از برش دادن داخل کیسه فریزر ریخته و میتوان به مدت چهار هفته در فریزر نگه داشت

بعد از برش دادن گنوکی میتوانید به همان شکلی که برش داده‌اید استفاده کنید و یا با دست به شکل کوفته ریزه در آورید و یاهمانطور که در تصاویر ملاحظه میکنید آن را روی برش های چنگال قرار داده و با انگشت به آرامی فشار دهید و خمیر را از بالای چنگال به طرف پایین سر دهید تابرجستگی رویشان بوجود بیاید و طرح دار شود.

برای پخت گنوکیمقداری آب رابا کمی نمک بجوش آورده و گنوکی ها را داخل ابجوش ریخته و بگذارید به مدت 3-2 دقیقه پخته شوند. وقتی روی سطح آب آمدند یعنی پخته شده‌اند

با یک کفگیر آنهارا جمع کرده در سس مورد نظرتان کمی تفت داده و سرو کنید .نیوکی را میتوان با انواع سس مثل سس گوجه‌فرنگی – پستو مریم گلی و یا سس مورد نظرتان سرو کنید.

من از سه نوع سس استفاده کردم

سس گوجه فرنگی: داخل تابه کمی روغن زیتون ریخته و یک پیاز نگینی خرد شده را کمی تفت دادم تا نرم شدندو بعد چند برگ نعنای تازه و گوجه‌فرنگی خرد شده اضافه کردم نمک و فلفل و پودر سیر هم زدم و بعد از پنج دقیقه سس آماده میشه

سس دوم رااز ترکیب کره ی آب شده با نعنا خشک درست کردم و بعد از کمی تفت نعنا در کره گنوکی را داخل سس ریختم و یک هم کوچک زده و سرو کردم و رویشان مقداری پودر پنیر ریختم.

همینطور میشه با سس پستو این غذا رو سرو کرد که خیلی عالی و طعم دار میشه.

Appetizer, Main Course
Italian
potato gnocchi, potatoes, flour, gnocchi,

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

13 thoughts on “My Homemade Gnocchi گنوکی

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: