Şekerpare Cookies شیرینی شکر پاره

Şekerpare شکر پاره , is a traditional, beloved and popular Turkish desert, which means “a piece of sweetness or sugar bits.Şekerpare is popular in Greece and Albania too.

شکرپاره

Şekerpare made with semolina flour, and plain flour. That’s why it has a crumbly and light texture and garnished with an almond, hazelnut or ground pistachios and soaked in sweet syrup and each Şekerpare keeps its shape even after hours of soaking in orange or lemon flavoured syrup. They are tender and moist but yet you should cut it with knife or fork and eat it. It is a quick and easy recipe to make this delicious dessert at home.

Şekerpare Cookies

  • 230 g plain flour
  • 125 g unsalted butter, room temperature
  • 1 whole egg+ 1 egg white
  • 1 orange zest
  • ½ cup semolina
  • ½ cup vegetable oil
  • ½ cup powdered sugar
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp vanilla extract
  • some whole almond or hazelnut or crushed pistachios

Ingredients for syrup

  • 3 cups sugar
  • 3 cups water
  • ½ cup orange juice

Ingredients for egg wash

  • 1 egg yolk
  • ½ tsp coca powder or Nescafe
  1. Ingredients




  2. First is first: Make the syrup before preparing the dough, because it needs to cool down before using it. Add sugar, water and orange juice to a pot and bring it to a boil. Then reduce the heat to medium and allow to boil for 10 minutes and then, remove from the heat and let cool down.




  3. Add butter, 1 whole egg, 1 egg white, semolina, vegetable oil, powdered sugar, baking powder, vanilla extract and orange zest to a large bowl and mix all ingredients together .





  4. Then, gradually add flour and mix together and then knead until we have a soft and non stick dough.




  5. Next, take a piece of dough(a large walnut size) with your hand and roll it into a small ball shape or oval shape. Place it on an ungreased baking tray and make sure to leave enough space between them because the cookies expand while baking.



  6. Then, mix egg yolk with Nescafe /coca powder and egg wash top of the cookies with brush.




  7. Use a fork and make some lines on cookies



  8. and place 1 almond/hazelnut in the centre of each piece of dough and gently press it down.



  9. Bake in 180C preheated oven for 20 to 25 minutes or until the tops of cookies are golden brown.

    Pour the cooled syrup over the hot sekerpare and let the cookies absorb the syrup for 4-5hours in room temperature. Remember, The more syrup they soak up, the better and then serve.



شیرینی شکرپاره ترکیه

شکر پاره یکی از شیرینی‌های معروف ترکیه هست که در یونان و آلبانیا نیز بسیار محبوب میباشد. شکر پاره به معنی قطعه‌ای از شکر هست و مطمئنم بعد از امتحان کردن این شیرینی متوجه خواهید شد که چرا این شیرینی به این نام معروف هست.

شکر پاره از ترکیب آرد سفید با آرد سمولینا درست میشود. سمولینا نوعی آرد درشت هست که از آسیاب کردن گندم دوروم تهیه می‌شود و از سمولینا برای درست کردن ماکارونی استفاده میشود.

شیرینی شکرپاره همانطور که اشاره کردم از ترکیب آرد سفید با سمولینا درست می‌شود و بافتی پودری یا ماسه ای مانند دارد که روی آن را با بادام – فندق یا پودر پسته تزیین میکنند و به مدت چند ساعت در شهد طعم دار پرتقالی یا لیمویی تهیه شده نگه داری می‌شود .

طرز تهیه شکر پاره ترکی بسیار سریع و آسان میباشد وبه راحتی میتوان در منزل آن را تهیه و نوش جان کرد.

موادلازم

دویست و سی گرم آرد سفید

صدوبیست و پنج گرم کره به دمای محیط رسیده ( یعنی یکساعت قبل از مصرف از یخچال خارج کرده و میگذاریم تا نرم شده و به درجه حرارت خارج از یخچال برسد)

یک عدد تخم مرغ + یک سفیده تخم مرغ

پوست رنده شده یک پرتقال درشت

نصف پیمانه آرد سمولینا

نصف پیمانه پودر قند

نصف پیمانه روغن مایع

یک ق چ بیکینگ پودر

یک ق چ عصاره وانیل

مقداری بادام یا فندق درسته و یا پودر پسته برای روی شکرپاره

مواد لازم شربت

سه پیمانه شکر

سه پیمانه آب

نصف پیمانه آب پرتقال

مواد لازم برای رومال

یک زرده تخم مرغ

نصف ق چ نسکافه یا پودر کاکائو

طرز تهیه

فر را روی 180 درجه سانتیگراد گرم میکنیم

چون شربت سرد در این شیرینی استفاده میشه پس ابتدای کار شربت را درست میکنیم و میگذاریم تا خنک شود. داخل یک قابلمه شکرآب و آب پرتقال را ریخته و میگذاریم بجوش آید. سپس حرارت را متوسط کرده و برای ده دقیقه شربت را جوشانده و بعد از روی حرارت برداشته تا سرد شود.

داخل یک‌کاسه کره – یک عد تخم مرغ و یک سفیده ی تخم مرغ – روغن مایعپودر قندبیکینگ پودر و عصاره ی وانیل و پوست رنده شده ی پرتقال را ریخته و با یک قاشق مواد را با هم مخلوط میکنیم.

سپس آرد را کم کم اضافه کرده و مواد را خوب با دست ورز میدهیم تا یک خمیر نرم و در عین حال نچسب درست شود. با این مقدار آرد کاملن یک خمیر نچسب تهیه میشه ولی اگر احیانن خمیر هنوز حالت چسبندگی داشت کم کم آرد اضافه کنید.

وقتی خمیر آماده شد به اندازه یک گردوی درشت از خمیر را برداشته و مطابق تصاویر شکل میدهیم: یا گرد یا بیضی مانندو داخل سینی فر میچینیم: نیازی به چرب کردن سینی نمی باشد

وقتی خمیرها را داخل سینی میچینیم کمی فضای خالی بین هرشیرینی با شیرینی بعدی قرار دهید چون زمان پخت شیرینی‌ها بزرگ‌تر میشوند.

حالازرده تخم مرغ را با نسکافه یا پودر کاکائو مخلوط کرده و روی خمیرها میزنیم و سپس با یک چنگال روی خمیرهاطرج شیارمانند ایجاد کرده و بادام یا فندق را روی خمیرها قرارداده و به آرامی آن‌ها را روی خمیر به سمت فشار میدهیم.

سینی فر را داخل فر از قبل گرم شده قرار داده تا به مدت 25-20 دقیقه یا زمانی که روی آن‌ها طلایی شود بپزند.

سپس سینی شکرپاره را از فر خارج کرده و شربت خنک را روی شکر پاره های داغ ریخته و اجازه میدهیم سینی شکر پاره در محیط آشپزخانه قرار داشته باشه و شیرینی‌ها برای 5-4 ساعت در شهد مانده تا بخورد شیرینی‌ها برود.

 

Dessert
Turkish
sekrepare cookies, semolina, شیرینی شکر پاره

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

6 thoughts on “Şekerpare Cookies شیرینی شکر پاره

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: