Rusk Cake طرز تهیه نان سوخاری

Do you remember Rusk cake? It is one of nostalgic childhood goodies in Iran. we call it: Naan-sokhari نان سوخاری or shrini sokhari شیرینی سوخاری in Iran. It’s made from flour, sugar, butter, eggs and ….. Shirni sokhari is the another version of Italian Biscotti. I love both of them.

Shirni sokhari شیرینی سوخاری or Rusk cake is a crispy, dry and hard (not toooo much)biscuit or three times baked cake. They are really tasty and goes well with a cuppa (chai) tea or coffee.

Nan sokhari نان سوخاری , will last for ever !!! yes if you store them in an airthight container, they will last for a longggggggggg time.

Rusk Cake نان سوخاری

  • 1 cup all purpose flour
  • ½ cup icing sugar/powdered sugar
  • 3 eggs
  • 100 g unsalted butter, room temperature
  • 1½ tsp baking powder
  • 1 tsp vanilla extract
  1. Preheat the oven to 180C degree. Grease the baking pan and line the base of pan with parchment paper and keep aside.

    Crack eggs in a bowl and beat them.



  2. Then add icing sugar, and keep beating until pale.



  3. Next, add butter and vanilla extract and beat till incorporated.



  4. Sieve the flour and baking powder into the mixture and mix until well combined.



  5. and mix until well combined.



  6. Pour the batter into the prepared baking pan and place it in the oven..



  7. Bake it for 30 minutes. Then remove the cake from the oven,. At this step we have a soft spongy cake.



  8. Allow to cool. Remove it from the pan. Remove the parchment paper



  9. and cut it into half



  10. And then cut each half into slices or pieces.



  11. Now, arrange them on the baking tray and bake slices for 15 minutes.



  12. Finally, flip the slices and bake other side for another 15 minutes.

    Befarmaeed=Voila, our Rusk cake is ready



نان سوخاری

آیا نون سوخاری یا شیرینی سوخاری رو بیاد میارید. یکی از شیرینی‌های دوران کودکی ما این شیرینی‌های خوشمزه سوخاری بودند. در ایران ما به این شیرینی سوخاری میگوییم ودر انگلیسی به راسک کیک معروف هست که با آردتخم مرغشکرکره و ……. درست میشه.

نان سوخاری شبیه به نوعی از شیرینی ایتالیایی به نام بیسکوتی هست . بیسکوتی بیشتر اوقات با میوه‌های خشک یا آجیل درست میشه ولی نان سوخاری همیشه ساده درست میشه وهمیشه هم خوشمزه هست.

شیرینی یا نان سوخاری دارای بافتی تردخشک و سفت (البته نه خیلییییی سفت) هست که سه بار پخت میشه. نون سوخاری دارای شیرینی زیادی نیست و یک همراه بسیار مناسب برای یک فنجون چای یا قهوه ی عصرونه هست.

نون سوخاری جزو اون دسته از شیرینی هاست که ماندگاری بالایی داره و اگر در یک ظرف در دار قرار داده بشه برای مدت طولانییییییییییییی همچنان قابل مصرف هست.

مواد لازم

یک پیمانه آرد

نصف پیمانه پودر قند / ایسینگ شوگر

سه عدد تخم مرغ

صد گرم کره نرم

یک و یک دوم ق چ بیکینگ پودر

یک ق چ عصاره وانیل

طرز تهیه

فر را روی حرارت ۱۸۰ درجه سانتیگراد گرم میکنیم. کف ظرف کیک را با کاغذ روغنی آشپزی پوشانده و دیواره های ظرف را هم چرب می کنیم و کنارمیگذاریم.

در ابتدا این را هم ذکر کنم : همزدن مواد را می‌توانید دستی انجام دهید و یا از همزن برقی استفاده کنید.

تخم مرغ ها را داخل یک‌کاسه شکسته و هم می زنیم. سپس پودر قند را اضافه کرده و به هم زدن ادامه می‌دهیم تا رنگ مایه سفید رنگ شود. در مرحله بعدیکره و وانیل را افزوده و باز مواد را با هم خوب مخلوط می کنیم. ارد را همراه با بیکینگ پودر الک کرده و روی مایه همزده ریخته و در این مرحله با یک قاشق یا چنگال مواد را هم میزنیم تا کاملن با هم مخلوط شوند.

مایه را داخل ظرف کیک از قبل آماده شده می‌ریزیم و داخل فر قرار داده تا به مدت ۳۰ دقیقه بپزد. کیک پخته شده را از فر خارج کرده و وقتی سرد شده از ظرف خارج کرده و مطابق تصاویر کیک را از وسط نصف کرده و هر نصف کیک را هم برش های کوچک طولی می‌دهیم و آن‌ها را داخل سینی فرا می چینیم. دوباره سینی را داخل فر قرار داده و با همان درجه حرارت میگذاریم به مدت ۱۵ دقیقه کیک ها ی برش خورده برشته شوند.

حالا سینی کیک را از فر خارج کرده و برش کیک ها را پشت و رو میکنیم و دوباره بر میگردانیم داخل فر تا

برای 15 دقیقه دیگر سمت دیگر کیک ها هم برشته شوند..

بفرمایییییییید نون سوخاری های خوشمزه ی ما حاضر شدن – ترد و خوشمزه

 

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

2 thoughts on “Rusk Cake طرز تهیه نان سوخاری

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: