Salam, hi everybody. I love to try dishes from different countries. That’s why I tried an absolute delicious and rich dish from Uzbekistan ازبکستان, an ancient country in Central Asia. It is called ‘Basma باسما ‘ a slow cooked beef/lamb stew.
Basma means press down. It is a simple dish. The Result production is tender meat and juicy vegetables with a rich and thick broth.
For preparing basma we need beef/lamb or any other meat you prefer. For this kind of dishes, I prefer meat on the bone as it always has more flavour, so I chose ox tail but as I told earlier, you can use beef cheek or lamb or any other meat you like. For cooking this dish, NO NEED TO ADD ANY WATER to ingredients but once it is ready you will have a juicy dish with a delicious broth that is exquisite.

Basma

- 800 g beef/lmab , I used ox tails
- 2 large chopped spring onions
- 2 large shallots
- 3 medium tomatoes
- 2 heads of garlic
- 1 large eggplant or zucchini
- 2 large carrots
- 1 small red bell pepper
- 1 small yellow bell pepper
- 1 medium cabbage
- 5-6 medium potatoes
- Small bunch of each herb: mint, corinader, parsley
- salt – pepper and cumin to taste
Cut all vegetables into round, slices or strips and set aside. Cut ¼ cabbage leaves into strips. Mix salt- pepper and cumin together too.
Then we need a big pot or casserole. The technique of preparing this dish is based on arranging layers of ingredients. So we place ingredients at the bottom of the pot that
need more time to cook. First is first: Add 3tbsp butter to the pot.Arrange the meat.
Then add carrots on top of the meat and season with spices. It is important to season each layer.
Next, Put a layer of sliced onions and shllots, and place slices of eggplants over the onions and season with salt- pepper and cumin.
Then, put two heads of garlic, potatoes and dried chilli top of the eggplants. Sprinkle with spices.
Next, arrange the bell peppers strips and slices of tomatoes on top of the potatoes and season with salt- pepper and cumin.
Arrange cabbage strips on top and sprinkle with spices.
Now, add mint, coriander, and parsley leaves on top of the cabbage strips.
Finally, cover the it with cabbage leaves. Place a plate on top of the cabbage
leaves and press down slightly.Cover the pot with a lid.
Place the pot on a high heat for 10 minutes, then reduce the heat and allow to simmer for 2 hours, until meat it tender and all vegetables cooked.
Do not stir it.
Once it is ready, remove the cabbage leaves and herbs. Usually they do not eat these cabbage leaves and herbs but if you like, just eat them too.
Serve the dish in a big plate with flat naan bread.
باسما
سلام دوستان– شمارو نمیدونم ولی من همیشه دوست داشتم غذاهای کشورهای مختلف رو امتحان کنم. برای همین امروز یک غذای لذیذ از کشور ازبکستان درست کردم. اسم این غذا باسما هست یک خورش خوش طعم و مزه پر از سبزیجات رنگارنگ همراه با گوشت.
باسما به معنی فشار دادن سمت پایین هست. شاید معنی این غذا براتون عجیب باشه ولی وقتی طرز تهیه ی اش رو دید متوجه میشید چرا باسما نامیده شده. باسما یک خورش آرام پز و بسیار آسان هست و نتیجه ی پخت یک غذا با گوشت خیلیییی نرم و لطیف پخته شده هست همراه با سبزیجات و آب خورشتی که بسیار غلیظ و خوش طعم هست.
در تهیه ی باسما میشه از گوشت گوساله – گوسفند یا هر گوشتی که دوست دارید استفاده کنید. من برای این نوع غذاها ترجیح میدهم از گوشت استخواندار استفاده کنم چون همیشه طعم بیشتری به غذا میده..
یک نکته ی جالب در مورد باسما این هست که اصلن نیازی به اضافه کردن آب به این خورش نیست ولی وقتی پخته شد یک غذای آبدار و غلیظ خوش طعم خواهیم داشت.
مواد لازم
هشتصد گرم گوشت خورشتی گوساله یا گوسفندی
دو عدد پیاز متوسط
سه عدد گوجهفرنگی
دو بوته سیر
یک عدد بادمجان یا کدو متوسط
دو عدد هویج
یک عدد فلفل دلمه زرد کوچک
یک عدد فلفل دلمه قرمز کوچک
یک عدد کلم سفید
پنج– شش عدد سیب زمینی متوسط
یک دسته از هر سبزی شامل نعنا– جعفری و گشنیز
یک عدد فلفل خشک کوچک
نمک – فلفل و زیره به میزان لازم
روغن
طرز تهیه
همه ی سبزیجات را به صورت حلقه حلقه یا نواری خرد کرده و کنار میگذاریم. یک چهارم کلم را نیز به صورت طولی خرد کرده و کنار میگذاریم. نمک – فلفل و زیره را با هم مخلوط کرده و آماده نگه میداریم.
.برای پخت این غذا نیاز به یک قابلمه یا دیگ بزرگ هست.
تکنیک و روش پخت این غذا به صورت لایه لایه قرار دادن مواد هست و به همین دلیل می بایست گوشت و سبزیجاتی که نیاز به زمان پخت بیشتری دارند در ته ظرف چیده شوند و سبزیجات ظریفتر در لایههای بالاتر قرار بگیرند.
خوب برای شروع کار– سه ق غ کره یا روغن داخل دیگ/قابلمه می ریزیم.تکه های گوشت را ته دیگ چیده و هویج های خرد شده را روی گوشت میریزیم و روی آنها مقداری از ادویه را می پاشیم.
خیلی مهم هست که در هر لایه مقداری ادویه ی آماده شده روی مواد پخش شود. پس این موضوع را فراموش نکنید.
در مرحله ی بعدی پیاز های حلقه شده را قرار میدهیم و حلقه های بادمجان را روی پیازها چیده وبا مخلوط نمک – فلفل و زیره ادویه بارانشان می کنیم.
سپس دو بوته سیر را روی مواد گذاشته و سیب زمینی ها پوست کنده را همراه با فلفل خشک روی لایه قبلی می چینیم و مجددن ادویه روی آنها می ریزیم. در این مرحله – فلفل دلمه های نواری خرد شده و حلقه های گوجهفرنگی را قرار میدهیم و باز ادویه می زنیم.
در این مرحله کلم نواری خرد شده را روی لایه قبلی میریزیم و روی کلم ها هم ادویه می زنیم. حالا– نعنا – گشنیز و جعفری خرد شده را روی کلم ها ریخته و حالا آخرین مرحله هست و به روشی که در تصویر میبینید با برگهای پهن کلم روی مواد را می پوشانیم
یک بشقاب روی مواد گذاشته و به آرامی مواد را به پایین فشار میدهیم و بعد در قابلمه یا دیگ را میگذاریم. اجازه میدهیم برای ده دقیقه مواد داخل قابلمه با حرارت بالا باشد و سپس حرارت گاز را کم کرده و میگذاریم برای دو ساعت و به آرامی گوشت و باقی مواد پخته شوند.
وقتی باسما آماده شد معمولن اون برگهای کلم و سبزی نعنا– گشنیز را نمیخورند و فقط ازروی خوراک برداشته میشود ولی اگر دوست داشتید هم هیچ مشکلی نیست که آنها هم خورده شوند.
در یک ظرف بزرگ باسما را سرو کرده و با نان لواش یا تافتون سرو کنید. نوش جان
I love to try foods from other countries too. 🙂
LikeLike
Yes it is very exciting to try and learn about foods from different culutres .
LikeLike
It’s almost like a little mini vacation to another part of the world. 🙂
LikeLike
Yes very true 🙂
LikeLike
: ) 🙂 🙂
LikeLike
That combination of spices and herbs, veggies and meat…simply delicious 😋
LikeLike
Thanks for your comment. 🙂
LikeLike
My grandmother brought this recipe from Tashkent where the female part of the family was evacuated during the war. She also brought a huge cast iron KAZAN (Uzbekian meat pot) to make it in. We have not put eggplant in it, which is a welcome addition – thank you so much, dear Rozina!
P.S. I think I am related to rabbits because I love those cabbage leaves.
LikeLike
Thanks for your explanation, it was very interesting. In Azerbaijani language also we call Kazan for a big pot. 🙂
LikeLike
I have a story of this name here:https://koolkosherkitchen.wordpress.com/2019/04/25/zucchini-caviar-from-beyond-the-sea-4/
LikeLike
Thanks Dolly, I read the story and your post. zucchini caviar looks very delicious and I have to try it. Your recipes are delicious one after another one.
LikeLike
I have the same feeling about yours, dear Rozina!
LikeLike
Thanks Dolly, you are very nice.
LikeLike
My pleasure, dear Rozina!
LikeLike