Basma Recipe طرز تهیه باسما

Salam, hi everybody. I love to try dishes from different countries. That’s why I tried an absolute delicious and rich dish from Uzbekistan ازبکستان, an ancient country in Central Asia. It is called ‘Basma باسما ‘ a slow cooked beef/lamb stew.

Basma means press down. It is a simple dish. The Result production is tender meat and juicy vegetables with a rich and thick broth.

For preparing basma we need beef/lamb or any other meat you prefer. For this kind of dishes, I prefer meat on the bone as it always has more flavour, so I chose ox tail but as I told earlier, you can use beef cheek or lamb or any other meat you like. For cooking this dish, NO NEED TO ADD ANY WATER to ingredients but once it is ready you will have a juicy dish with a delicious broth that is exquisite.

Basma

  • 800 g beef/lmab , I used ox tails
  • 2 large chopped spring onions
  • 2 large shallots
  • 3 medium tomatoes
  • 2 heads of garlic
  • 1 large eggplant or zucchini
  • 2 large carrots
  • 1 small red bell pepper
  • 1 small yellow bell pepper
  • 1 medium cabbage
  • 5-6 medium potatoes
  • Small bunch of each herb: mint, corinader, parsley
  • salt – pepper and cumin to taste
  1. Cut all vegetables into round, slices or strips and set aside. Cut ¼ cabbage leaves into strips. Mix salt- pepper and cumin together too.



  2. Then we need a big pot or casserole. The technique of preparing this dish is based on arranging layers of ingredients. So we place ingredients at the bottom of the pot that
    need more time to cook. First is first: Add 3tbsp butter to the pot.



  3. Arrange the meat.



  4. Then add carrots on top of the meat and season with spices. It is important to season each layer.



  5. Next, Put a layer of sliced onions and shllots, and place slices of eggplants over the onions and season with salt- pepper and cumin.



  6. Then, put two heads of garlic, potatoes and dried chilli top of the eggplants. Sprinkle with spices.



  7. Next, arrange the bell peppers strips and slices of tomatoes on top of the potatoes and season with salt- pepper and cumin.



  8. Arrange cabbage strips on top and sprinkle with spices.



  9. Now, add mint, coriander, and parsley leaves on top of the cabbage strips.



  10. Finally, cover the it with cabbage leaves. Place a plate on top of the cabbage
    leaves and press down slightly.



  11. Cover the pot with a lid.



  12. Place the pot on a high heat for 10 minutes, then reduce the heat and allow to simmer for 2 hours, until meat it tender and all vegetables cooked.



  13. Do not stir it.



  14. Once it is ready, remove the cabbage leaves and herbs. Usually they do not eat these cabbage leaves and herbs but if you like, just eat them too.



  15. Serve the dish in a big plate with flat naan bread.



باسما

سلام دوستانشمارو نمیدونم ولی من همیشه دوست داشتم غذاهای کشورهای مختلف رو امتحان کنم. برای همین امروز یک غذای لذیذ از کشور ازبکستان درست کردم. اسم این غذا باسما هست یک خورش خوش طعم و مزه پر از سبزیجات رنگارنگ همراه با گوشت.

باسما به معنی فشار دادن سمت پایین هست. شاید معنی‌ این غذا براتون عجیب باشه ولی وقتی طرز تهیه ی اش رو دید متوجه میشید چرا باسما نامیده شده. باسما یک خورش آرام پز و بسیار آسان هست و نتیجه ی پخت یک غذا با گوشت خیلیییی نرم و لطیف پخته شده هست همراه با سبزیجات و آب خورشتی که بسیار غلیظ و خوش طعم هست.

در تهیه ی باسما میشه از گوشت گوساله – گوسفند یا هر گوشتی که دوست دارید استفاده کنید. من برای این نوع غذاها ترجیح میدهم از گوشت استخوان‌دار استفاده کنم چون همیشه طعم بیشتری به غذا میده..

یک نکته ی جالب در مورد باسما این هست که اصلن نیازی به اضافه کردن آب به این خورش نیست ولی وقتی پخته شد یک غذای آبدار و غلیظ خوش طعم خواهیم داشت.

مواد لازم

هشتصد گرم گوشت خورشتی گوساله یا گوسفندی

دو عدد پیاز متوسط

سه عدد گوجه‌فرنگی

دو بوته سیر

یک عدد بادمجان یا کدو متوسط

دو عدد هویج

یک عدد فلفل دلمه زرد کوچک

یک عدد فلفل دلمه قرمز کوچک

یک عدد کلم سفید

پنجشش عدد سیب زمینی متوسط

یک دسته از هر سبزی شامل نعناجعفری و گشنیز

یک عدد فلفل خشک کوچک

نمک – فلفل و زیره به میزان لازم

روغن

طرز تهیه

همه ی سبزیجات را به صورت حلقه حلقه یا نواری خرد کرده و کنار میگذاریم. یک چهارم کلم را نیز به صورت طولی خرد کرده و کنار میگذاریم. نمک – فلفل و زیره را با هم مخلوط کرده و آماده نگه میداریم.

.برای پخت این غذا نیاز به یک قابلمه یا دیگ بزرگ هست.

تکنیک و روش پخت این غذا به صورت لایه لایه قرار دادن مواد هست و به همین دلیل می بایست گوشت و سبزیجاتی که نیاز به زمان پخت بیشتری دارند در ته ظرف چیده شوند و سبزیجات ظریف‌تر در لایه‌های بالاتر قرار بگیرند.

خوب برای شروع کارسه ق غ کره یا روغن داخل دیگ/قابلمه می ریزیم.تکه های گوشت را ته دیگ چیده و هویج های خرد شده را روی گوشت می‌ریزیم و روی آن‌ها مقداری از ادویه را می پاشیم.

خیلی مهم هست که در هر لایه مقداری ادویه ی آماده شده روی مواد پخش شود. پس این موضوع را فراموش نکنید.

در مرحله ی بعدی پیاز های حلقه شده را قرار می‌دهیم و حلقه های بادمجان را روی پیازها چیده وبا مخلوط نمک – فلفل و زیره ادویه بارانشان می کنیم.

سپس دو بوته سیر را روی مواد گذاشته و سیب زمینی ها پوست کنده را همراه با فلفل خشک روی لایه قبلی می چینیم و مجددن ادویه روی آن‌ها می ریزیم. در این مرحله – فلفل دلمه های نواری خرد شده و حلقه های گوجه‌فرنگی را قرار می‌دهیم و باز ادویه می زنیم.

در این مرحله کلم نواری خرد شده را روی لایه قبلی می‌ریزیم و روی کلم ها هم ادویه می زنیم. حالانعنا – گشنیز و جعفری خرد شده را روی کلم ها ریخته و حالا آخرین مرحله هست و به روشی که در تصویر می‌بینید با برگ‌های پهن کلم روی مواد را می پوشانیم

یک بشقاب روی مواد گذاشته و به آرامی مواد را به پایین فشار می‌دهیم و بعد در قابلمه یا دیگ را میگذاریم. اجازه میدهیم برای ده دقیقه مواد داخل قابلمه با حرارت بالا باشد و سپس حرارت گاز را کم کرده و میگذاریم برای دو ساعت و به آرامی گوشت و باقی مواد پخته شوند.

وقتی باسما آماده شد معمولن اون برگ‌های کلم و سبزی نعناگشنیز را نمی‌خورند و فقط ازروی خوراک برداشته می‌شود ولی اگر دوست داشتید هم هیچ مشکلی نیست که آن‌ها هم خورده شوند.

در یک ظرف بزرگ باسما را سرو کرده و با نان لواش یا تافتون سرو کنید. نوش جان

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

14 thoughts on “Basma Recipe طرز تهیه باسما

  1. My grandmother brought this recipe from Tashkent where the female part of the family was evacuated during the war. She also brought a huge cast iron KAZAN (Uzbekian meat pot) to make it in. We have not put eggplant in it, which is a welcome addition – thank you so much, dear Rozina!
    P.S. I think I am related to rabbits because I love those cabbage leaves.

    Like

    1. Thanks for your explanation, it was very interesting. In Azerbaijani language also we call Kazan for a big pot. 🙂

      Like

      1. Thanks Dolly, I read the story and your post. zucchini caviar looks very delicious and I have to try it. Your recipes are delicious one after another one.

        Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

Winey Chef

Lets do life together.

Triangle Writes...

Poetry/Poems, Photography, Travels, Musings, Quotes, Challenges, Awards, Reblogs, Uncategorized

At My Kitchen

Good Recipe Good Food

Mouth Brothels

"Great restaurants are, of course, nothing but mouth-brothels. There is no point in going to them if one intends to keep one's belt buckled." ~Frederic Raphael

Income Ola

Online Growth and Success

The Wee Writing Lassie

The Musings of a Writer / Freelance Editor in Training

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

Winey Chef

Lets do life together.

Triangle Writes...

Poetry/Poems, Photography, Travels, Musings, Quotes, Challenges, Awards, Reblogs, Uncategorized

At My Kitchen

Good Recipe Good Food

Mouth Brothels

"Great restaurants are, of course, nothing but mouth-brothels. There is no point in going to them if one intends to keep one's belt buckled." ~Frederic Raphael

Income Ola

Online Growth and Success

The Wee Writing Lassie

The Musings of a Writer / Freelance Editor in Training

%d bloggers like this: