A Delicious Spicy Mexican Rice Recipe

Mexican rice dishپلو مکزیکی due to using tomato puree and paste has a gorgeous orange colour. It is a spicy and tasty rice dish. For making this rice we need long grain rice. It is an easy recipe that would be ready in less than 40 minutes.

Spicy Mexican Rice

  • 2 cups long grain rice, washed and soaked in water for 30 minutes before cooking
  • 1 cup vegetable stock
  • 2½ cups water
  • 2 medium onions, finely chopped
  • 2 cloves of garlic, grated
  • ½ cup canned kidney beans
  • ½ cup grated tomato
  • ¾ cup canned green peas
  • 3 tbsp coriander leaves, finely chopped
  • 1 tbsp lemon juice
  • 1 bell pepper chopped in cubes
  • 1 tbsp dried oregano
  • 1 tbsp tomato paste
  • 2 tsp salt
  • 1 tsp chilli flakes
  • 1 tsps smoked paprika
  • ½ tsp cumin
  • Butter or vegetable oil
  1. Wash the rice and soak in water for an hour before cooking. Melt some butter or heat the oil in a pot. Add chopped onions and sauté until soft.



  2. Add grated garlics and fry for 1 minute. Then add chopped bell peppers and spices. Fry them for 3-4 minutes.



  3. Next, add grated tomatoes, and tomato paste.



  4. Drain the rice and pour it into the pot too. Mix all ingredients together



  5. and add kidney beans, green peas, lemon juice,



  6. 1 cup vegetable stock, 2 ½ cups water,



  7. and chopped coriander leaves. Give a good stir. Bring it to a boil, then reduce the heat. Cover the pot with a lid and allow to simmer for 20-25 minutes.

    Once it is ready, switch off the heat, and let to set for 10 minutes and serve it in a plate with your favourite salad, pickles or yogurt.



پلومکزیکی

پلو مکزیکی یک نوع غذای برنجی  از کشورمکزیک هست با طعم تند و تیز و رنگ بسیار قشنگ قرمزی که بخاطر استفاده از پوره گوجه‌فرنگی بدست آورده. این غذا در‌واقع کته هست ولی به پلو مکزیکی معروف شده و به همین دلیل من هم این غذای خوشمزه رو با عنوان پلو مکزیکی معرفی کردم.در تهیه این پلو یا کته از ادویه های خوش طعم و تندسبزیجات و حبوبات همراه با عصاره سبزیجات یا مرغ و گوشت استفاده میشه.

طرز تهیه ی این غذای برنجی بسیار آسان هست و در کمتر از 40  دقیقه آماده میشه. اگردر این غذا از عصاره سبزیجات استفاده کنید که یک غذای مناسب برای گیاهخوارن خواهد بود.

مواد لازم

دو پیمانه برنج شسته و خیسانده شده

یک پیمانه عصاره سبزیجات یا گوشت

دوپیمانه و نیم آب

دو عدد پیاز متوسط نگینی خرد شده

دو حبه سیر رنده شده

یک عدد فلفل دلمه رنگی خرد شده

سه چهارم پیمانه نخود فرنگی کنسروی

نصف پیمانه لوبیا قرمز کنسروی

نصف پیمانه گوجه‌فرنگی رنده شده 

سه ق غ گشنیز خرد شده

یک ق غ اورگانو خشک

یک ق غ رب گوجه‌فرنگی

یک ق غ آبلیمو ترش

دو ق چ نمک

یک ق چ فلفل خشکمیزان فلفل معمولن در این غذا باید زیاد باشه  ولی میتوانید مناسب ذائقه تنظیم کنید

یک ق چ پاپریکای دودی

نصف ق چ زیره

کره یا روغن مایع

طرز تهیه

برنج را شسته و نیم ساعت قبل از پخت در آب خیسانده شود. مقداری کره را در قابلمه آب کرده یا روغن مایع را گرم کرده و پیاز خردشده را تفت میدهیم تا نرم شود. سپس سیر رنده شده را افزوده و یک دقیقه تفت میدهیم و بعد فلفل دلمه خرد شده

راهمراه با ادویه ها به مواد داخل قابلمه افزوده و برای ۴۳ دقیقه همه ی مواد را می پزیم.

در مرحله ی بعدیگوجه‌فرنگی  رنده شده را همراه با رب گوجه روی مواد داخل قابلمه ریخته آب برنج خیسانده شده را دورریخته و آن را هم روی گوجه ریخته و مواد را با هم همزده تا مخلوط شوند. سپس نخود فرنگیلوبیا قرمزآبلیمویک پیمانه عصاره سبزیجاتدو پیمانه و نیم آب و گشنیز خردشده را هم به باقی مواد داخل قابلمه افزوده و با قاشق آن‌ها را مخلوط میکنیم.

بگذارید روی حرارت بالا بجوش آید سپس حرارت را کم کرده در قابلمه را گذاشته و اجازه میدهیم برای ۲۵۲۰ دقیقه پخته و دم بکشد

 این غذا را میتوان یا به همین صورت و یا همراه با خورشت صرف کرد..

.

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

2 thoughts on “A Delicious Spicy Mexican Rice Recipe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

%d bloggers like this: