These lentil patties are egg free, delicious, satisfying, hearty and healthy, plus easy and quick to make and protein rich meal.
One of the best ideas for adding lentils to your diet. These vegetarian lentil patties are crispy-crunchy on the outside and hearty and soft texture on the inside.
Red Lentil Patties

- Food processor
- ¾ cup red lentils
- 1 ¼ cups water or vegetable stock
- 5 tbsp plain flour or chickpeas flour
- 90 g bell pepper, chopped
- 90 g onion, chopped
- 2 cloves of garlic, chopped
- 3 tbsp freshly chopped coriander/cilantro leaves
- ½ tsp turmeric
- ½ tsp curry powder
- ½ tsp salt
- ¾ tsp cumin powder
- Pepper to taste
- Olive oil or other vegetable oil for frying
Ingredients
Lentils do not require soaking, so simply, rinse and drain lentils before cooking to remove any dust or debris.
For cooking lentils, use a large enough pot, as the lentils will double in size. Use 1 ¼ cup of water/vegetable stock to ¾ cup of dried red lentils. Cook on a stovetop until they are mushy and all liquid is absorbed(about 15-20 minutes). Then remove from the heat and let it cool down.
Heat some oil in a pan. Add chopped onion, bell pepper and garlic. Sauté until they are tender.
Add cooked lentils, spices:( salt, pepper, turmeric, curry powder, cumin), Sautéed vegetables and chopped coriander leaves and flour in a bowl.
Use a food processor and process until it has a sticky paste consistency. But no worries, because after cooking it will get harder.
Heat the oil in a frying pan. Because our lentil paste is sticky, Use the wet hand or a scoop to get a portion of lentil paste.
Place in the pan and with back of wet spoon or with your wet fingers, flatten into round shape. Let it fry and cook for about 3-4 minutes, until crispy and golden on each side.
They are good to wrapped in tortilla bread or eat on their own with fresh herbs or with rice. You can also freeze them for later use.
طرز تهیه کتلت عدس خووووشمزه
این کتلت عدس بدون تخم مرغ و سیب زمینی هست. مزایای زیادی داره: بسییییییییییار خوشمزه – اشتها آور– حاوی پروتئین بالا–مناسب برای دوستان گیاهخوار و وگان به اضافه ی اینکه طرز تهیه بسیییییییییار آسان و سریعی داره.
یک ایده ی مناسب برای اضافه کردن عدس به وعدههای روزانه ی غذایمان. این کتلت ها بعد از پخت سطح ترد و بافت نرمی دارند .
مواد لازم
سه چهارم پیمانه عدس قرمز
یک و یک چهارم پیمانه آب یا عصاره سبزیجات
پنج ق غ آرد سفید یا آرد نخودچی
نود گرم فلفل دلمه خرد شده
نود گرم پیاز خرد شده
دوحبه سیر خرد شده
سه ق غ گشنیز خرد شده
نصف ق چ زردچوبه
نصف ق چ ادویه کاری
سه چهارم ق چ پودر زیره
نصف ق چ نمک
فلفل به میزان لازم
روغن زیتون یا آفتابگردان برای سرخ کردن
طرز تهیه
عدس نیازی به خیساندن ندارد و فقط میبایست یکی دوبار شسته شده و بعد داخل قابلمه ریخته و همراه با آب یا عصاره سبزیجات داخل یک قابلمه میریزیم (سایز قابلمه کمی بزرگ باشد چون حجم عدس بعد از پخت دوبرابر میشود)
عدس را به مدت 20-15 دقیقه روی حرارت متوسط قرار داده تا کاملن پخته و له مانند شود و آب موجود بخورد عدس رفته باشد.
سپس عدس پخته را کنار گذاشته تا خنک شود. مقداری روغن را در تابه گرم کرده و پیاز– فلفل دلمه و سیر خرد شده را در تابه تفت میدهیم تا نرم شوند.سپس عدس پخته – ادویه ها : نمک– فلفل– زردچوبه– کاری و زیره را همراه با سبزیجات تفت داده شده و آرد داخل یککاسه ریخته و با یک همزن برقی مواد را به صورت پوره در میاوریم.
نکته ی مهم در این قسمت این هست که پوره ی ما حالت چسبندگی داره. ولی نگران نباشید.
مقدارمناسبی روغن را در تابه خوب داغ میکنیم. چون پوره ی عدس حالت چسبندگی دارد- دست خود و یا یک قاشق غذاخوری را با آب خیس کرده و مقداری از پوره کتلت را برداشته و مطابق تصویر داخل تابه قرار میدهیم و با انگشت خیس و یا پشت قاشق خیس کتلت را شکل گرد میدهیم.
اجازه دهید یک سمت کتلت به مدت سه چهار دقیقه خوب سرخ شود و بعد به راحتی میتوانید کتلت ها را پشت و رو کرده تا سمت دیگر آن هم سرخ شود.
این کتلت های خوشمزه را میتوان با نان یا کته همراه با (سس ماست: ترکیب 1 ق غ روغن زیتون – نیم پیمانه ماست– نمک و فلفل و پاپریکای دودی و دو ق غ سرکه مخلوط کرد ) و یابا سبزیجاتی مثل کاهو سرو کرد و یا مثل
همبرگر با نانهای فانتری ساندویچ درست کرد. حتی میتوان آنها را بعد از پخت فریز کرد برای زمانی که نیاز دارید
I have some cooked lentils in the refrigerator. I think I will try this recipe for lunch tomorrow.
LikeLike
Oh that’s good 🙂 I hope you enjoy it dear Bernadette 🌹✨🙏
LikeLike
I made the recipe and it was delish.
LikeLike
I am so glad you enjoyed it. Thanks a lot for feedback dear Bernadette. Have a blessed Sunday.
LikeLike
These look delicious
LikeLike
🙏😍✨
LikeLike
Looks like a great recipe. Always looking for lentil recipes
LikeLike
Yes they turned out very delicious. 🙂
LikeLike
Wow nice 👍 post me please follow
LikeLike