Red Lentil Patties

These lentil patties are egg free, delicious, satisfying, hearty and healthy, plus easy and quick to make and protein rich meal.

One of the best ideas for adding lentils to your diet. These vegetarian lentil patties are crispy-crunchy on the outside and hearty and soft texture on the inside.

Red Lentil Patties

  • Food processor
  • ¾ cup red lentils
  • 1 ¼ cups water or vegetable stock
  • 5 tbsp plain flour or chickpeas flour
  • 90 g bell pepper, chopped
  • 90 g onion, chopped
  • 2 cloves of garlic, chopped
  • 3 tbsp freshly chopped coriander/cilantro leaves
  • ½ tsp turmeric
  • ½ tsp curry powder
  • ½ tsp salt
  • ¾ tsp cumin powder
  • Pepper to taste
  • Olive oil or other vegetable oil for frying
  1. Ingredients





  2. Lentils do not require soaking, so simply, rinse and drain  lentils  before cooking to remove any dust or debris.

    For cooking lentils, use a large enough pot, as the lentils will double in size. Use 1 ¼ cup of water/vegetable stock to ¾ cup of dried red lentils. Cook on a stovetop until they are mushy and all liquid is absorbed(about 15-20 minutes). Then remove from the heat and let it cool down.



  3. Heat some oil in a pan. Add chopped onion, bell pepper and garlic. Sauté until they are tender.

    Add cooked lentils, spices:( salt, pepper, turmeric, curry powder, cumin), Sautéed vegetables and chopped coriander leaves and flour in a bowl.




  4. Use a food processor and process until it has a sticky paste consistency. But no worries, because after cooking it will get harder.




  5. Heat the oil in a frying pan. Because our lentil paste is sticky, Use the wet hand or a scoop to get a portion of lentil paste.



  6. Place in the pan and with back of wet spoon or with your wet fingers, flatten into round shape. Let it fry and cook for about 3-4 minutes, until crispy and golden on each side.



  7. They are good to wrapped in tortilla bread or eat on their own with fresh herbs or with rice. You can also freeze them for later use.



طرز تهیه کتلت عدس خووووشمزه

این کتلت عدس بدون تخم مرغ و سیب زمینی هست. مزایای زیادی داره: بسییییییییییار خوشمزه – اشتها آورحاوی پروتئین بالامناسب برای دوستان گیاهخوار و وگان به اضافه‌ ی اینکه طرز تهیه بسیییییییییار آسان و سریعی داره.

یک ایده ی مناسب برای اضافه کردن عدس به وعده‌های روزانه ی غذایمان. این کتلت ها بعد از پخت سطح ترد و بافت نرمی دارند .

مواد لازم

سه چهارم پیمانه عدس قرمز

یک و یک چهارم پیمانه آب یا عصاره سبزیجات

پنج ق غ آرد سفید یا آرد نخودچی

نود گرم فلفل دلمه خرد شده

نود گرم پیاز خرد شده

دوحبه سیر خرد شده

سه ق غ گشنیز خرد شده

نصف ق چ زردچوبه

نصف ق چ ادویه کاری

سه چهارم ق چ پودر زیره

نصف ق چ نمک

فلفل به میزان لازم

روغن زیتون یا آفتابگردان برای سرخ کردن

طرز تهیه

عدس نیازی به خیساندن ندارد و فقط میبایست یکی دوبار شسته شده و بعد داخل قابلمه ریخته و همراه با آب یا عصاره سبزیجات داخل یک قابلمه میریزیم (سایز قابلمه کمی بزرگ باشد چون حجم عدس بعد از پخت دوبرابر میشود)

عدس را به مدت 20-15 دقیقه روی حرارت متوسط قرار داده تا کاملن پخته و له مانند شود و آب موجود بخورد عدس رفته باشد.

سپس عدس پخته را کنار گذاشته تا خنک شود. مقداری روغن را در تابه گرم کرده و پیازفلفل دلمه و سیر خرد شده را در تابه تفت میدهیم تا نرم شوند.سپس عدس پخته – ادویه ها : نمکفلفلزردچوبهکاری و زیره را همراه با سبزیجات تفت داده شده و آرد داخل یک‌کاسه ریخته و با یک همزن برقی مواد را به صورت پوره در میاوریم.

نکته ی مهم در این قسمت این هست که پوره ی ما حالت چسبندگی داره. ولی نگران نباشید.

مقدارمناسبی روغن را در تابه خوب داغ میکنیم. چون پوره ی عدس حالت چسبندگی دارد-  دست خود و یا یک قاشق غذاخوری را با آب خیس کرده و مقداری از پوره کتلت را برداشته و مطابق تصویر داخل تابه قرار می‌دهیم و با انگشت خیس و یا پشت قاشق  خیس کتلت را شکل گرد میدهیم.

اجازه دهید یک سمت کتلت به مدت سه چهار دقیقه خوب سرخ شود و بعد به راحتی میتوانید کتلت ها را پشت و رو کرده تا سمت دیگر آن هم سرخ شود.

این کتلت های خوشمزه را میتوان با نان یا کته همراه با (سس ماست: ترکیب 1 ق غ روغن زیتون – نیم پیمانه ماستنمک و فلفل و پاپریکای دودی و دو ق غ سرکه مخلوط کرد ) و یابا سبزیجاتی مثل کاهو سرو کرد و یا مثل

همبرگر با نان‌های فانتری ساندویچ درست کرد. حتی میتوان آن‌ها را بعد از پخت فریز کرد برای زمانی که نیاز دارید

 

Appetizer, Main Course, Side Dish
red lentil patties, pattie recipe, lentil patties recipe, egg free patties, کتلت عدس

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

9 thoughts on “Red Lentil Patties

      1. I am so glad you enjoyed it. Thanks a lot for feedback dear Bernadette. Have a blessed Sunday.

        Like

Leave a comment

La plume de mouette

De plume et de mouette, d'écume et de Flo, pixels pour embruns d'images et de mots...

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

La plume de mouette

De plume et de mouette, d'écume et de Flo, pixels pour embruns d'images et de mots...

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

La plume de mouette

De plume et de mouette, d'écume et de Flo, pixels pour embruns d'images et de mots...

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo