Iranian Minced Beef Qeema قیمه اردبیلی

It is very quick and easy recipe to prepare an authentic qeema/Keema from Ardebil.

In Iran we have variety of qeema قیمه with diced or minced meat along with combination of other ingredients.

This Ardebil qeema, is dry with no juice and still is so delicious and I am sure it will become a regular dish at your home especially when you know , you can make it in less than 30 minutes.

This qeema uses simple ingredients and spices such as turmeric زردچوبه, saffron زعفران, cinnamon دارچین ….and create such a falvourful meal. In Ardebil, this is one of dishes for new year Eve,

Azerbaijani Minced Meat Qeema

  • 400 g minced meat, beef or lamb
  • 2 large onions, finely diced
  • 5 tbsd barberries (Zereshk), washed
  • ½ cup yellow split peas, cooked
  • 1 tbsp steamed saffron (saffron water)
  • ½ tsp turmeric
  • ½ tsp ground cinnamon
  • 1 lemon juice
  • Salt – pepper to taste
  1. Heat oil on medium heat then add in onion and saute onion until tender. Stirring frequently.



  2. Then add ground meat, turmeric, ground cinnamon, season with salt and pepper. Fry meat until colour changes to brown. Reduce heat to low.



  3. Now add washed barberries (Zershk زرشک ) and lemon juice. Gently mix together.



  4. Stir in pre cooked yellow split peas and saffron water..



  5. Cover the pan with a lid an allow to cook over low heat for 10 minutes Serve it with steamed rice/pilaf or make naan wraps out of it.



قیمه خشک اردبیلی 

از قیمه های معروف اردبیلی یکی پیچاق قیمه هست و یک قیمه دیگر اردبیل که با گوشت چرخ کرده درست میشه و  به قیمه خشک هم معروف هست چون این قیمه آب نداره. قیمه ی اردبیلی از گوشت چرخ کرده تهیه میشه و با قیمه ای که با گوشت خورشتی درست میکنیم  کاملن فرق داره. این قیمه معمولن در شبهای چهار شنبه سوری یا شب عید همراه با پلو زعفرانی سرو میشود.
به به خیلی قیمه خوشمزه ای هست.
از این قیمه هرچی بگم کم گفتم یک طرز تهیه ی ساده داره که شامل گوشت چرخ کرده هست همراه با ادویه هایی که در آشپزخونه همه امون هست . خیلی آسون و سریع درست میشه یعنی کمتر از نیم ساعت می تونید یک قیمه سنتی آذربایجانی رو در سفره اتون بگذارد. طعم ترش زرشک که با گوشت چرخ کرده مخلوط میشه فوق‌العاده هست مخصوصن اگر این قیمه یکشب قبل درست بشه و روز بعد سرو کنید حتی بیشتر هم جا خواهد افتاد.
قیمه خشک رو در هر موقعیتی میشه پخت ولی همونطور که در بالا هم اشاره کردم در شبهای چهارشنبه سوری و شب عید همراه با پلو زعفرانی درست میکنن.

مواد لازم

چهار صد گرم گوشت چرخ کرده

دو عدد پیاز نگینی خردشده

شش ق غ زرشک

نصف پیمانه لپه پخته شده

یک ق غ زعفران دم کرده

نصف ق چ زردچوبه

نصف ق چ دارچین

یک لیمو ترش

نمک و فلفل به میزان لازم

روغن مایع 

مقداری کره

 

طرز تهیه

مقداری روغن را در تابه گرم میکنیم. پیاز نگینی شده را در تابه تفت میدیم تا نرم شود و مرتب هم میزنیم. سپس گوشت چرخ کرده – زردچوبه – دارچین – نمک و فلفل را به پیاز اضافه میکنیم. همه ی مواد را با هم زده میشه.

گوشت را سرخ می کنیم تا رنگ آن تغییر کرده و قهوه شود.حالا حرارت را کم می‌کنیم
زرشک و آبلیمو را به گوشت اضافه میکنیم ومواد را مخلوط میکنیم. و بعد لپه پخته را همراه با زعفران دم کرده روی قیمه می ریزیم. به آرامی قیمه را هم میزنیم تا لپه هم با مواد دیگر قیمه مخلوط شود.

در تابه را میگذاریم تا با حرارت کم برای 15-10 دقیقه بپزد.
این قیمه معمولن با کته یا پلو سرو می‌شود ولی با نان هم خوشمزه شده و می‌توان لقمه های خوشمزه با نان لواش درست کرد.

تا آماده شدن قیمه داشتم چیزهایی که برای آشپزخونه خریده بودم جابجا میکردم که گربه ام ملوس خان داشت طبق معمول تماشا میکرد 😊🐱‍👤🐱‍👤

خوب قیمه هم حاضر شد. من برای طعم دادن به کته یای پلو مقداری سبزی تازه هم روی برنج خرد میکنم مثل تره – پیازچه یا جعفری خیلی برنج را خوشمزه تر میکند.

 

قیمه اردبیلی

قیمه اردبیل که به قیمه خشک هم معروف هست چون این قیمه آب نداره یعنی آب خورش در این این قیمه دیده نمیشه. قیمه ی اردبیلی از گوشت چرخ کرده تهیه میشه و با قیمه ای که با گوشت خورشتی تهیه میشه کاملن فرق داره. این قیمه معمولن در شبهای چهار شنبه سوری یا شب عید همراه با پلو زعفرانی سرو میشود.

از این قیمه هرچی بگم کم گفتم یک طرز تهیه ی ساده داره که شامل گوشت چرخ کرده هست همراه با ادویه هایی که در آشپزخونه همه امون هست . خیلی آسون و سریع درست میشه یعنی کمتر از نیم ساعت می تونید یک قیمه سنتی آذربایجانی رو در سفره اتون بگذارد. طعم ترش زرشک که با گوشت چرخ کرده مخلوط میشه فوق‌العاده هست مخصوصن اگر یکشب قبل درست بشه و روز بعد سرو کنید حتی بیشتر هم جا خواهد افتاد.

این قیمه رو در هر موقعیتی میشه پخت ولی معمولن در شبهای چهارشنبه سوری و شب عید همراه با پلو زعفرانی تهیه میشه.

خیلی خوشمزه هست.

مواد لازم

چهار صد گرم گوشت چرخ کرده

دو عدد پیاز نگینی خرد شده

چهار ق غ زرشک پاک و شسته شده

سه ق غ لپه پخته شده

یک ق غ زعفران دم کرده

یک ق چ زردچوبه

نصف ق چ دارچین

یک عدد لیمو ترش

نمک و فلفل به میزان نیاز

روغن زیتون یا هر روغن گیاهی

طرز تهیه

مقداری روغن را در تابه گرم کنید. پیاز نگینی شده را در تابه تفت دهید تا نرم شود و مرتب هم بزنید. سپس گوشت چرخ کرده – زردچوبه – دارچین – نمک و فلفل را به پیاز اضافه کنید. همه ی مواد را با هم مخلوط کنید و گوشت را سرخ کنید تا رنگ آن تغییر کرده و قهوه شود.

حالا حرارت را کم می‌کنیم

زرشک و آبلیمو را به گوشت اضافه میکنیم ومواد را مخلوط میکنیم. و بعد لپه پخته را همراه با زعفران دم کرده روی قیمه می ریزیم. به آرامی قیمه را هم میزنیم تا لپه هم با مواد دیگر قیمه مخلوط شود.

در تابه را میگذاریم تا با حرارت کم برای 10 دقیقه بپزد.

این قیمه معمولن با کته یا پلو سرو می‌شود ولی با نان هم خوشمزه شده و می‌توان لقمه های خوشمزه با نان لواش درست کرد.

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

Winey Chef

Lets do life together.

Triangle Writes...

Poetry/Poems, Photography, Travels, Musings, Quotes, Challenges, Awards, Reblogs, Uncategorized

At My Kitchen

Good Recipe Good Food

Mouth Brothels

"Great restaurants are, of course, nothing but mouth-brothels. There is no point in going to them if one intends to keep one's belt buckled." ~Frederic Raphael

Income Ola

Online Growth and Success

The Wee Writing Lassie

The Musings of a Writer / Freelance Editor in Training

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Texture of Parlance

Let your mind roam free in the luminous forest of the educators' writings

Winey Chef

Lets do life together.

Triangle Writes...

Poetry/Poems, Photography, Travels, Musings, Quotes, Challenges, Awards, Reblogs, Uncategorized

At My Kitchen

Good Recipe Good Food

Mouth Brothels

"Great restaurants are, of course, nothing but mouth-brothels. There is no point in going to them if one intends to keep one's belt buckled." ~Frederic Raphael

Income Ola

Online Growth and Success

The Wee Writing Lassie

The Musings of a Writer / Freelance Editor in Training

%d bloggers like this: