Persian ( Iranian) rice gets steamed with the most scrumptious, crunchy and golden crust that is called ‘ tahdig’ meaning bottom of the pot in Farsi language.
Tahdig, is speciality of Iranian cuisine consisting of crispy, crunchy, golden browned layer of either rice – bread, potatoes or meat taken from the bottom of the pot , while the rice on the top steams.

Usually in serving time of meal there is big battle for having more tahdig and when you have it, it will disappear in a second from the table with no leftover.
Most common ingredients for making tahdig include yogurt and saffron, bread, or potato.
In my previous posts I have shared my recipes with more details for making tahdig: 1- Persian steamed rice with saffron crust and 2- Tahdig.

Today I made coloured tah dig that looks as beautiful as rainbow. It brings sun shine to the kitchen. So if you are interested to have a crispy coloured crust rice that formed at the bottom of pot by frying parboiled rice, try and make this recipe.

Ingredients
4 cups Persian dry rice or Basmati rice
½ cup oil
¼ cup water ( or 7 tbsp )
Food colouring
1-2 tbsp butter
2 tbsp vegetable oil
Salt to taste

Method
Wash the rice with cold water. Fill the bowl with cold water, add rice, cold water and 1tbsp salt. Let to soak for 1-2 hours.
In a non-stick pot, bring water to a boil, drain salted water, pour in rice and add it to the boiling water. Let to cook for 10 minutes. ( If rice is soaked in salted water for 1-2 hours, so 10 minutes cooking would be just enough or drain it).
Using a colander, drain the rice and rinse with cold water.
In a bowl combine ½ cup of vegtable oil , ¼ cup water and 3 spatulas of parboiled rice (about 2 cups rice) and stirring well. Then divide the rice in 3 separate bowls.
I want to make three colours tahdig, so I divided the rice into 3 but if you want to make 2 colours, divide it into 2 separate bowls. Add pinch of favourite colour to the each bowl and mix well.
Add 1 tbsp vegetable oil to the bottom of the pot. Cover the bottom of the pot with coloured rice ( you can make a design perhaps or just randomly make a pattern) and pile up the rest of the rice on the top and shaping the rice into a pyramid. put some butter top of the rice.
Cover the pot with a lid and cook over medium to low heat for 30-40 minutes to form crunch crust.
Once rice is ready, hold serving platter over the uncovered pot and unmolding the rice into the platter. Voila you have such a lovely rainbow crust rice.


















پلو ایرانی با ته دیگ رنکی
برای تهیه ی پلو به سبک ایرانی باید آن را دم کرد و معمولن برنج پلویی همراه با ته دیگ سیب زمینی – نان یا برنج خواهد بود. ته دیگی که معمولن برای داشتن آن سر سفره کار به جنگ و دعوا میکشد ( شوخی کردم)
به صورت سنتی زمان دم کردن پلو در قابلمه با وسیلهای به نام «دمکنی» پوشانده میشه و شاید امروزه زیاداستفاده نشه ولی میتوان با پیچیدن در قابلمه توسط یک دستمال آشپزخانه یک دمکنی درست کرد . کار دمکنی جلوگیری از خارج شدن .بخاری هست که در طی مراحل پخت داخل قابلمه وجود داره.
در پست های قبلیم : پلو ایرانی با ته دیگ زعفرانی و همینطور در ته دیگ توضیح بیشتری در مورد این بخش خوشمزه ی برنج ارائه کردم. امروز ته دیگ رنگی درست کردم که واقعن زیباشده بود. ته دیگهای رنگی رو با استفاده از رنگهای .
خوراکی مجاز تهیه کردم که فقط باعث رنگآمیزی غذا میشه و اصلن مزه و طعم غذا رو عوض نمیکنه.
البته از رنگهای سبزیجات و میوهها و یا ادویه نیز میشه برای رنگآمیزی برنج استفاده کرد.
مواد اولیه
چهار پیمانه برنج
نصف پیمانه روغن مایع
یک چهارم پیمانه آب که حدود هفت ق غ می باشد
رنگ مجاز خوراکی
دو ق غ روغن مایع اضافی
یکی دو ق غ کره
نمک به میزان لازم
طرز تهیه
برنج رادو سه بار شسته و داخل ظرفی با آب نمک برای یکساعت قرار دهید.
دریک قابلمه ی تفلون یا نجسب آب را بجوش آورده و برنج را برای ده دقیقه می جوشانیم و به مرحله ی آبکشی می رسانیم.
داخل یککاسه یک چهارم پیمانه آب – نصف پیمانه روغن را با هم ترکیب میکنیم و به میزان سه کفگیر( حدود دو
پیمانه)برنج آبکش شده را به مایع آب و روغن اضافه کرده و برنج را خوب باهم مخلوط می کنیم.
برنج رو در سه کاسه ی مجزا میریزیم و روی هر کدام خیلی کمرنگ خوراکی ریخته و برنج را هم میزنیم تا رنگ مورد نظر را بگیرد.
داخل قابلمه یکی دو ق غ روغن ریخته و برنج رنگی را ته قابلمه پخش میکنیم و نقش و طرح مورد نظر را با برنج رنگی درست میکنیم و درآخرباقیمانده ی برنج سفید آبکش شده را روی آن میریزیم و شکل هرمی به برنج می دهیم( به این ترتیب فضای کافی برای قد کشیدن برنج خواهیم داشت.
روی برنج کمی کره قرار داده و قابلمه را با دمکنی می پوشانیم و روی حرارت متوسط قرار میدهیم تا دم بکشد
وقتی برنج آماده شد یک بشقاب را روی قابلمه گذاشته و قابلمه را پشت و رو کرده تا برنج مانند یک کیک از داخل قابلمه خارج شود و سپس پلو ما با ته دیگهای چشم نواز آماده هست.
.
😉✌️ Marvellous… you’re great 😉👊
LikeLike
Thank you for your kind comment ✨✨👍
LikeLike