Harissa هریسا ( Wheat bulgur porridge from South of Iran)

Haleem, حلیم or hareesa is a thick and delicious porridge. Basically, this dish is made of boiled ground wheat or barley (bulgur) mixed with spiced meat….Haleem ( Halim) is popular dish in Iran, Arab countries around the Persian Gulf, Azerbaijan, Armenia, Turkey, Pakistan, India and Bangladesh.

DSC_0859.JPG

Haleem, hareesa, Jareesh, Keskeh or Arizah has different recipes and varies from region to region.

Haresse or halim is a dish for breakfast, and very popular especially during month of the Ramadan and also as a breakfast in the weekends. According to Wikipedia, the first written Hareese recipe dates back to the 10th century.

DSC_0780.JPG

This is a slow cooked dish for 6-7 hours. My following recipe belongs to South of Iran and in  cities South of Iran, this dish is called ‘ Hareese’ هریسه that is served as breakfast. 

The meat for this dish might be lamb, beef, mutton, turkey or chicken. The key point is frying the meat in spices such as turmeric and cinnamon which gives it amazing flavour.

DSC_0865.JPG

Ingredients

  • 250g lamb meat
  • 1 cup wheat bulgur, soaked in the water overnight
  • 7 cups water
  • 1 tbsp cinnamon powder
  • 2 tbsp white sugar
  • ½ tsp turmeric
  • 2tbsp black or white sesame seeds
  • butter
  • Vegetable oil
  • pinch of salt

Instructions

Heat the oil in a pot and add the meat. Fry the meat until brown. Then add turmeric and 1 half of cinnamon powder to the meat and saute for 2 minutes. This will give lovely flavour to the meat. Now add water to the pot and bring it to a boil.

Drain the bulgur and once water starts to boil, add, pinch of salt, bulgur, black sesame seeds, and sugar.

Reduce the heat and allow to cook until meat is tender and dish is thickened. Once dish has reached to consistency, you need to mash it. Traditionally a wooden masher was used, but nowadays you can use a blender or mixer and make it puree.

Serve harissa in a platter, topping with melted butter, cinnamon, sugar and sesame seeds.

هریسه

هریسه نوعی غذای پخته شده از بلغور گندم یا جو می‌باشد که با گوشت قورمه شده در ادویه تهیه میشود. هریسه همان حلیم می‌باشد که در شهرهای جنوبی ایران پخت میشود. حلیم در ایران – کشورهای عربی اطراف خیلج فارسآذربایجانترکیه – ارمنستان – هندپاکستان و بنگلادش از محبوبیت زیادی برخوردار است.

هریس از فعل عربی هرس گرفته شده و به معنی کوبیده است. حلیم در مناطق و کشورهای مختلف نام متفاوتی دارد – نامهایی همچون حلیم – هریساهریسهکشک – اریزا و البته نامهای متفاوت همراه با دستور تهیه های متفاوت همراه است.

بر طبق ویکی پدیا اولین یا قدیمی ترین طرز تهیه هریسه مربوط به قرن دهم میلادی میشود.

در شهرهای جنوبی ایران این غذا هریسه نامیده میشه. و دستور تهیه ی پیش رو یک هریسه یا حلیم جنوبی است.

هریسه یا حلیم به آرامی پخته می‌شود و زمان زیادی لازم دارد تا گوشت موجود در آن کاملن نرم و لطیف شود. هریسه و حلیم در ماه مبارک رمضان و برای افطاری سرو می‌شود و در ماههای عادی معمولن در آخر هفته‌ها و برای صبحانه از طرفداران زیادی برخوردار هست. ستاره ی این غذای خوشمزه گندم یا جو ( بلغور) می‌باشد. بلغور منافع زیادی برای بردن داشته و از چربی کمی برخوردار هست ولی حاوی فیبر و پروتئین بالایی است و برای کاهش وزن مناسب است. بلغور حاوی ویتامین ب است و برای بهبود دستگاه گوارش نیز فوق‌العاده مفید است.

گوشت استفاده شده در هریسه و حلیم گوشت قرمز گوسفندی – گوساله و گاهی مرغ و بوقلمون نیز می باشد.

هریسه یا حلیم زمان سرو با پودر دارچین و شکر مزه دار می گردد.

مواد لازم

دویست پنجاه گرم گوشت گوسفندی

یک پیمانه بلغور گندم خیس خورده از شب قبل

هفت پیمانه آب یا بیشتر

یک ق غ پودر دارچین

دو ق غ شکر که می‌تواند کمتر یا بیشتر شود

نصف ق چ زردچوبه

دو ق غ دانه ی کنجد سفید یا سیاه

کره

روغن مایع

کمی نمک

طرز تهیه

روغن را در قابلمه ریخته و گوشت را به صورت درسته داخل روغن قرار دهید و بگذارید هر دو طرف گوشت قهوه ای رنگ شود. در این مرحله زردچوبه و یک ق غ از دارچین را به گوشت اضافه کرده و برای دو دقیقه گوشت را با ادویه ها سرخ کنید تا طعم و عِطر ادویه ها به خورد گوشت در حال سرخ شدن برود.

 حالا آب را روی گوشت ریخته و بگذارید به جوش آید. آب بلغور خیسانده شده را دور ریخته و بلغور را همراه با کمی نمک – همراه با مقداری از کنجدو تمام شکر روانه ی قابلمه کنید. حرارت را کم کرده و بگذارید تا کاملن گوشت و بلغور پخته شده و آب آن کم شود و به غلظت برسد.

در گذشته و به صورت سنتی با گوشت کوب حلیم یا هریسه آماده شده را می کوبیدند تا گوشت و بلغور با هم کوبیده و له می‌شدند وبه صورت پوره در می‌آمد ولی امروزه می‌توانید از غذاساز یا میکسر برقی هم استفاده کنید.

زمان سرو هریسه یا حلیم روی آن مقداری پودر دارچین – شکر و کره و دانه ی کنجد بریزید و سرو کنید.

DSC_0858DSC_0869DSC_0857DSC_0868DSC_0856DSC_0867DSC_0855DSC_0866DSC_0854DSC_0865DSC_0853DSC_0859DSC_0848DSC_0849DSC_0860DSC_0850DSC_0861DSC_0851DSC_0862DSC_0852DSC_0863

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s