Onion Bread نان پیازی

Onion is called piaz پیاز in Farsi language. In Iranian culinary onion is used as an main ingredient in various dishes, for instance in soup سوپ, aash آش, pickles ترشی, stew خورش, dolmeh/dolma دلمه, rice. Onions can be boiled, fried, sauteed, baked or grilled. Onion can be eaten raw or cooked.

I remember my mother used to store onions in a cool and moderately dry, and dark place in a pantry in the kitchen during the Winter time.

Today I baked onion bread. This is delicious, soft and fluffy onion bread, flavoured with onion and rosemary. The smell and aroma of freshly baked hot onion bread is very tempting and no one can resist until it cools down. It tastes so good and go well with about any stew, meal and specially as an accompaniment to a soup. It is amazing addition to a sandwich or salad too.

With a simple recipe you can create such an delightful fresh bread at your kitchen .

DSC_0772.JPG

Ingredients
450 g strong white flour
1 large onion, finely chopped
1 Tbsp dried rosemary
300 ml luckewarm water
1 Tsp sugar
1 Tsp salt
7 g dried yeast
2 Tbsp olive oil

DSC_0726.JPG
Preparation
Place the yeast and sugar in a bowl and mix with 100 ml lukewarm water. Cover the bowl and Leave it in a warm place for 15 minutes.
Add chopped onion, salt and rosemary (keep a pinch of rosemary for the later) to the flour. Mix with a spoon. Then add the yeast mixture and remaining of the lukewarm water to the flour. And mix it for 4 minutes.


Grease a bowl with 1 Tbsp oil and place the dough in the bowl, sprinkle some flour top of the dough. Cover the dough and leave to rise for 1 hour or until doubled in size.
Preheat the oven at 200 C.


Once the dough is doubled in size, remove from the bowl and knead it again for 2 minutes. Grease the baking tray and place the dough in the tray and make it flat. Brush surface of the dough with oil. Sprinkle with the remaining of dried rosemary over the dough.
Bake in preheated oven at 200 C for 30 minutes.

DSC_0777
DSC_0779
DSC_0776
DSC_0784
DSC_0775

نان پیازی

پیاز در انگلیسی آنیون گفته میشه. در آشپزی ایرانی پیاز یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین مواد لازم در تهیه سوپ – آش- خورش- پلو- سالاد- ترشی و دلمه هست.

امروز نان پیازی پختم که واقعن خوشمزه شده بود و عطر پیاز و اکلیل کوهی در همه جای خانه پیچیده بود.

پیاز را میتوان به صورت آبپز- بخارپز- سرخ شده-و یا کبابی- بکار برد. پیاز را میتوان به صورت خام یا پخته صرف کرد. یادم میاد وقتی که بچه بودیم مادرم برای زمستان پیاز را در یکی از کابینت های آشپزخانه که می بایست سردوتاریک و خشک باشد میچید تا برای مدت زمان زیادی دوام داشته باشند.

این نان پیازی خوشمزه – نرم و لطیف با پیاز وسبزی خشک رزماری یا همون اکلیل کوهی درست میشه. عِطر و بوی نان

پیازی گرم و تازه پخته شده در آشپزخونه ی هر منزلی فوق‌العاده اشتهابرانگیز هست و هیچ کسی نمیتونه در برابر اون مقاومت کنه تا نون کمی سرد بشه .

نان پیازی تقریبن با هر خوراک گوشتی یا سبزبیجات خوبه – مخصوصن کنار سوپ یک همراه

بسیار خوشمزه خواهد بود. از این نان پیازی میشه به عنوان نان ساندویچ هم استفاده کرد . خلاصه با خیلی از غذاها خوشمزه خواهد شد.

دستورتهیه ی این نان بسیار ساده و آسان هست و به راحتی میشه با این طرز تهیه یک نان خوش عِطر و طعم رو در منزل آماده کرد..

مواد لازم

چهارصدو پنجاه گرم آرد مخصوص پخت نان

یک عدد پیاز بزرگ نگینی خرد شده

یک ق غ پودر رزماری : اکلیل کوهی

سیصد میلی لیتر آب ولرم

یک ق چ شکر

یک ق چ نمک

هفت گرم مخمر خشک

دو ق غ روغن زیتون

طرز تهیه

مخمر یا پودر یست را با 100 میلی لیتر آب ولرم و شکر در یک ظرف مخلوط کنید. در ظرف را بگذارید اجازه بدهید برای 15 دقیقه در جای گرم بماند. سپس پیاز خرد شده – نمک و پودر رزماری ( کمی از رزماری را برای آخر کار نگه دارید) به آرد اضافه کنید و با قاشق مواد را با هم مخلوط کنید.

سپس مخمر آماده شده را همراه با باقی مانده ی آب گرم به آرد بیفزاید. خمیر را برای 4 دقیقه هم بزنید.

داخل یک کاسه ی بزرگ را با 1 ق غ روغن زیتون چرب کنید. خمیر آماده شده را داخل کاسه قرار داده- روی خمیر کمی آرد بپاشد . ظرف را با حوله پوشانده و بگذارید برای 1 ساعت یا زمانیکه حجم خمیر دو برابر شود بماند.

فر را روی حرارت 200 درجه ی سانتیگراد گرم کنید.

وقتی خمیر آماده شد از کاسه بیرون آورده و با با دست 2 دقیقه آن را ورز دهید. داخل سینی پخت را با روغن چرب نموده و خمیر را داخل سینی پهن کنید. روی خمیر کمی روغن بمالید و باقیمانده ی رزماری خشک را بپاشید .

سینی نان را داخل فر قرار داده و برای 30 دقیقه بپزید.

نان آماده شده را به شکل مربع های کوچک خرد کرده وسرو کنید.

نوش جان

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

Bread Machine Exposed

Bread Machine Reviews, News and Recipes!

Happy WishMi

Healthy mommy lifestyle and food

%d bloggers like this: