Abgoosht آبگوشت

Abgooshtآبگوشت , literally means ‘ meat juice/broth’.  It is also called, Dizi دیزی. Dizi is the name of a special pots for making this dish and that’s why other name for abgoosht is Dizi. It’s a traditional dish in Iran. In old days it used to be cooked in stone or ceramic pots inside but nowadays it’s prepared on the stove top in the pot. Main ingredient is lamb or beef shank. It is very rich, thick and delicious. For this special meal, you will need meat masher and if you prefer to cook it in the ceramic jar, you can use Moroccan ‘tagine’ pot.

ابکوشت.JPG

Ingredients:
1 kg lamb meat
2 onions, peeled and chopped roughly
1 cup of chickpeas, soaked over the night
Charlotte potatoes
3 tbs tomato paste
1 tbs saffron water
1 tsp turmeric
1 tsp cinnamon
1 tbs dried lime powder
Salt- pepper and oil

DSC_16502سروبدن تازینDSC_1648

Preparation:
Wash the meat. Cut it into chunks. Put a large pot on a medium heat, add 9-10 cups of water, bring it to boil. Add meat chunks and onions. Cover the pot with lid. Simmer until it is tender. Check out the pot and remove foam.
Cook boil, chickpeas separately. Set it aside. Once meat is cooked, remove it from the pot and place it in the tagine pot. Add cooked boiled chickpeas, tomato paste, oil, saffron water, potatoes, all spices + 3 cups of water. Adjust seasoning. Cover tagine with lid and place it in the oven at 180 C for about 40 minutes. Let it to cook until reduce volume of liquid but not all of liquid. When it is cooked, remove pot from the oven. Empty content of ceramic pot in a plate. You will have 3 ways of serving this dish 🙂
First, serve broth (soup) with bread (as you see in the photo). Then, solid ( meat , potatoes and chickpeas) could be served mashed or not mashed ( like images). Also, if you have leftover, can be served with rice as well. Try this Persian dish, It is tasty.
Bon appetite.

دیزی یا همون آبگوشت

دیزی ( آبگوشت) یکی از غذاهای سنتی ایران می باشد. قابلمه های گلی که در آن آبگوشت تهیه میشود به دیزی معروف است و برای همین دلیل به این غذا دیزی نیز اطلاق می شود. در ایام قدیم از دیگ های سنگی یا گلی برای پخت دیزی در داخل تنور های گلی استفاده میشد ولی امروزه هم در تنور و هم در در قابلمه های فلزی و روی گاز پخته میشود. مهمترین ماده ی اصلی در تهیه ی دیزی یا آبگوشت- گوشت بره – گوسفند یا گوساله می باشد. این غذا بسیار غنی- مقوی و خوش طعم می باشد. در زمان سرو این غذای سنتی نیاز به ابزاری همچون گوشت کوب می باشد. اگر در خارج از کشور باشید و دسترسی به دیگهای سنگی یا گلی وطنی نباشد می توانید از قابلمه های مراکشی که به ” تجین “معروف هستند استفاده کرد.

مواد لازم

یک کیلو گرم گوشت گوسفندی

دو عدد پیاز درشت پوست گرفته و خرد شده

یک پیمانه نخود

تعدادی سیب زمینی استانبولی یا شارلوت پوتیتو

سه ق غ رب گوجه فرنگی

یک ق غ آب زعفران

یک ق چ زردچوبه

یک ق چ دارچین

یک ق غ پودر لیمو عمانی  یا امانی

نمک و فلفل به میزان لازم

روغن

طرز تهیه

گوشت را شسته و به تکه های درشت خرد کنید. داخل قابلمه آب را بجوش آورده و گوشت را همراه با پیازهای خرد شده اضافه کرده و بگذارید گوشتها نرم پخته شوند. کف های حاصل از پخت گوشت را جدا کرده و دور بریزید.
نخود را نیز جداگانه بپزید. وقتی گوشت آماده شد به داخل قابلمه ی سفالی منتفل کنید. نخود پخته – رب گوجه – روغن- سیب زمینی ها- تمام ادویه ها- آب زعفران- روغن – نمک و فلفل رابه اضافه ی 3 پیمانه آب به گوشت اضافه کنید. سرپوش تجین را گذاشته و آن را در پایین ترین طبقه ی فر قرار بدهید و بگذارید برای 40 دقیقه بپزد.( فرمی بایست از قبل روی حرارت 180 درجه ی سانتیگراد گرم شده باشد).
زمانیکه آبگوشت آماده شد دیگ را از فر خارج و داخل ظرف مورد نظر سرو کنید. آبگوشت را می توانید به سه روش سرو کنید:
اول: آبگوشت یا عصاره ی گوشت را مثل سوپ با نان خرد شده مخلوط و سرو کنید.
دوم: تمام مواد گوشتی و حبوبات و سیب زمینی را با گوشت کوب کوبیده و میل کنید.
سوم: اگر از گوشت آبگوشت مقداری ماند می توانید برای روز بعد مثل یک خورش با کته سرو کنید .( خیلی ها متعجب شدند وقتی

این روش را گفتم ولی وقتی امتحان کردند خیلی راضی بودند. درست مثل یک خورش با کته ).

Published by rozinaspersiankitchen

Hello everyone, my name is Rozina. I am Iranian with Azerbaijani roots. I was raised in Iran but I am living in Scotland. I am passionate about cooking and preparing meals for my family and friends. I tell them the story behind the meal, the pronunciation of their Iranian name and the spices that used in Persian cuisine. I am a photographer, a cooking teacher, and very interested to introduce Persian and Azerbaijani meals, desserts and beverages to people from different cultures, as I love to try food from all over the world. Iranian cuisine is a combination of rice with meat ( chicken, beef, lamb, fish, turkey), nuts, fruits, dried and fresh herbs and vegetables. Iranian food is a celebration of flavor, colour and spices such as: saffron, cinnamon, cardamom, turmeric, dried rose petals, dried limes, cumin, .... I share my recipes in Farsi/English along with step by step photos of preparation. I take all my own pictures. I have learned my traditional Persian and Azerbaijani recipes from my lovely mother, and she has learned from her mother. Over the years, I have experimented and learned more recipes. Some of my recipes are a fusion Western and Middle Eastern cuisine. Some are forgotten from Persian cooking tables and I try with posting and sharing those ones, to preserve them. All my recipes and pictures are property of rozinaspersiankitchen. I would be pleased if you would mention my site if you wish to use any of them. So, if you are interested to know about Persian /Azerbaijani food taste, you can try my website. I will be glad to hear your ideas about my recipes. :) Thank you for visiting my website.

14 thoughts on “Abgoosht آبگوشت

      1. Well,in this case, you are sharing it with another HAMVATAN! ,one quarter TORK,another LOR & the rest a bit of this ,a bit of that! Nonetheless Iraani! Anyway bless your heart for sharing, I am sure that I’ll try the DIZI recipe which must be EASY(DIZI?!).

        Like

Leave a comment

La plume de mouette

De plume et de mouette, d'écume et de Flo, pixels pour embruns d'images et de mots...

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

La plume de mouette

De plume et de mouette, d'écume et de Flo, pixels pour embruns d'images et de mots...

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo

La plume de mouette

De plume et de mouette, d'écume et de Flo, pixels pour embruns d'images et de mots...

Skizzenbuch/Blog

Just another WordPress.com weblog

Shristy Singh

Adding Creativity Through Brush...........

Travel Youman

The best travel content you can get as a human

Eating With The Ancestors

Getting to know my family members through the recipes they left behind

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

Amazing Life

Site about Amazing Life

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

PERCEPCIONES

Ideas y Fotografía

Darkling Petrichor

Two steps more to inferno...

picturingpositive

Making the most of every new day!

deluarhossain336@gmail.com

deluarhossain336@gmail.com

Antalgica Poetica

L'essenziale è invisibile e agli occhi e al cuore. Beccarlo è pura questione di culo