This is a vegetarian dish, that is called ‘‘pamador ghatogh’’ in Persian language. It’s very simple
.dish. The recipe of this dish is in danger of being forgotten.
Pamador ghatogh is a local dish from Gilan province, a beautiful green land in North of Iran, near the Caspian sea. Gilan is one of tourist motivation for leisure travel with clean and fresh air, forest, sea foods, villas and picnic areas.
Ingredients
5 tomatoes
3 eggs
2 garlic clove
salt- pepper and turmeric
oil or butter
Preparation
Bring water to boil in a pot. Once the water is boiling put tomatoes in and cook for 3 minutes. Then lift them out and place in a colander and keep it under cold tap water. Once the tomatoes have cooled off, remove the tomato skin and chop them.
Peel garlic cloves. Using a mortar and pestle to crush them. Heat the oil in a pan. Add crushed cloves and season with pinch of salt, pepper and turmeric. Sauté for a minute. Cracking eggs into the oil. Gently whisk eggs until combine with garlic. Transfer cooked eggs to a plate.
Heat the oil in same pan. Add chopped tomatoes, salt, pepper, turmeric and ¼ cup of water. Cook for 5 minutes. Ad cooked eggs and well combine.
Serve pamador ghatogh with rice.
(پامادور قاتق ( خورش گوجه فرنگی
پامادور قاتق یک غذای محلی از استان زیبا و سرسبز گیلان میباشد که در حال فراموش شدن از سفره های ایرانی هست.
استان گیلان یکی از استانهای شمالی ایران است که در کنار دریای مازندران ( کاسپین ) واقع شده و با داشتن هوای پاک – جنگل های سرسبز– ویلاها و غذاهای دریایی از مراکز جذب توریست محسوب میشود.
مواد اولیه
پنج عدد گوجه فرنگی درشت\
سه عدد تخم مرغ
سه حبه سیر خام
نمک – فلفل و زردچوبه
کره یا روغن
طرز تهیه
داخل قابلمه مقداری آب را می جوشانیم. وقتی آب شروع به جوشیدن کرد گوجه ها را داخل قابلمه ریخته و برای 3 دقیقه آنها را می پزیم. گوجه های پخته را از قابلمه خارج و داخل یک آبکش ریخته و زیر شیر آب سرد قرار میدهیم تا خنک شود و سپس پوست گوجه ها را جدا کرده و آنها را خرد می کنیم.
پوست سیر ها را جدا کرده وداخل یک هاون آنها را میکوبیم . مقداری کره یا روغن را در تابه گرم کرده و سیر ها را در روغن همراه با کمی نمک– فلفل و زردچوبه تفت میدهیم تا سیر ها نرم شوند. سپس تخم مرغ ها را به سیر اضافه و می پزیم.
مخلوط تخم مرغ – سیر را به یک بشقاب منتقل کرده و مجددن کمی روغن در همان تابه ریخته و گوجهفرنگی های خرد شده را با باقی نمک– فلفل و زدرجوبه و ¼ پیمانه آب مخلوط کرده و مخلوط گوجه را می پزیم . این خورش باید کمی آبدار باشد پس نباید گذاشت خشک شود.
گوجه ها را به برای 3 دقیقه می پزیم و بعد تخم مرغ های پخته را اضافه و همه ی مواد را به آرامی با هم مخلوط می کنیم.
پامادور قاتق را با برنج سرو میشود.