Ghormeh sabzi, is one of favourites and very popular stew ( khoresht).
The vegetables mix for making ghormeh sabzi, can be purchased in Persian groceries. The ingredients are: parsley, coriander, spring onions, spinach and fenugreek leaves (called Shanbalileh شنبلیله in Farsi language).These beautiful herbs are cooked with red kidney beans or black eyed beans and dried lime.
There is slightly difference between following Ghormeh sabzi recipe with reqular ghormeh sabzi. For instance, in following version of ghormeh sabzi:
1- Herbs should not be finely chopped.
2- Instead of frying the herbs, they just should be sautéed,
3- and yet instead of red kidney beans, using black eyed beans and tomatoes. So with this brief introduction, today I’m going to present Azari recipe for ghormeh sabzi.
Ingredients
1 cup parsley
1 cup spring onions, green part onlu
1 ½ cups coriander
300 g beef or lamb, diced
1 large onion
2 dried limes ( limoo amani), pierced with a fork or knife
1 cup cooked black eyed beans
1 tsp turmeric
2 tomatoes
salt and black pepper to taste
oil
Preparation
Add diced beef or lamb with half of chopped onion, and water to a pot and cook it until tender.
Thinly slice half of the onion. Heat the oil, add the onion with pepper and turmeric. Fry onions in a pan until golden.
Chop herbs but not too fine and small.
Add greens and oil to a non stick pan and sauté over medium heat for for 5 minutes.
Transfer sautéed herbs to a pot. Add 1 ½ cups water, salt, the black eyed beans, fried onion, dried limes and cooked meat to the pot. Allow to cook over low heat for 30 minutes. In last 15 minutes, cut tomatoes into quarters and add to the pot.
Once ghormeh sabzi is cooked, serve over with rice or flat bread, both are equally super delicious.
This meal is marvellous and I am personally crazy about it, so hope you try too and enjoy it.
قورمه سبزی اردبیلی
قورمه سبزی یکی از غذاهای پرطرفدار ما ایرانی هاست. . سبزیهای خوش عطرو بویی مثل تره – جعفری– گشنیز– اسفناج و صد البته شنبلیله که شاید بشه گفت ستاره ی قورمه سبزی هست چون عِطر خیلی خاصی به این خورشت فوق لذیذ میده.
از مواد دیگه ای که در تهیه ی قورمه سبزی بکار میره لوبیا قرمز و یا لوبیا چشم بلبلی هست همراه با لیمو عمانی (امانی). امروز من دستور تهیه ی قورمه سبزی اردبیلی را به اشتراک میگذارم که کمی با طرز تهیه ی قورمه ای که همگیمون میشناسیم فرق داره.یکی از تفاوت هاش در این هست که سبزی نباید خیلی ریز خرد کرد و بجای سرخ کردن فقط تفت میدیم و دیگه اینکه از لوبیا چشم بلبلی و گوجهفرنگی استفاده می کنیم.
مواد لازم
یک پیمانه جعفری
یک پیمانه تره یا در صورت عدم دسترسی به تره می تونینن از قسمت سبز پیازچه استفاده کنید
یک پیمانه و نیم گشنیز
سیصد گرم گوشت خورشتی گوساله یا گوسفندی
یک عدد پیاز درشت
دو عدد لیمو عمانی (امانی)
یک پیمانه لوبیا چشم بلبلی پخته شده
یک ق چ زردچوبه
دو عدد گوجهفرنگی
نمک و فلف سیاه به میزان نیاز
روغن
طرز تهیه
گوشت خورشتی را با نصف پیاز خرد شده و مقداری آب بزارید تا خوب بپزه و نرم بشه. نصف بعدی پیاز رو هم خلالی خردکنید و همراه با فلفل و زردچوبه سرخ کنید تا پیاز خوب طلایی بشه. .
سبزیجات خرد شده رو داخل تابه میریزیم و با روغن برای 5 دقیقه تفت می دیم تا سبزیها نرم بشن. بعد سبزیها رو داخل یک قابلمه می ریزیم. یک پیمانه و نیم آب – نمک – لوبیاهای پخته– پیاز سرخ شده – لیموعمانی هاو گوشت پخه رو داخل قابلمه می ریزیم.برای نیم ساعت خورش رو با حرارت ملایم می پزیم تا جا بیفته و در 15 دقیقه ی آخر گوجهفرنگی ها رو از وسط نصف کنید و به خورش اضافه کنید تا اونها هم بپزن ( دلیل اینکه آخرهای پخت خورش گوجه ها اضافه میشه این هست که نمیگذازه گوجه ها نرم پخته بشن).
قورمه سبزی ما حاضره و با کته یا پلو یا حتی با نان هم می تونید میل کنید.