Abgoosht آبگوشت, literally means ‘ meat juice’. Dizi is the name of a special pots for making this dish and that’s why other name for abgoosht is Dizi دیزی
It’s one of traditional dishes in Iran. In old days it used to be cooked in stone or ceramic pots inside the tandoori but nowadays it’s prepared on the stove top in the pot. Main ingredient is lamb or beef shank. It is very rich, thick and delicious dish. For this special meal, you will need meat masher or as we call it in Farsi (Gooshtkoob گوشت کوب). If you prefer to cook it in the ceramic jar, and have no access to the proper ceramic jar, you can use Moroccan ‘tagine’ pot.
Once it is ready to be served, First, serve broth (soup) with bread (as you see in the photo). Then, solid ( meat , potatoes and chickpeas) could be served either mashed or not mashed ( like following images).

Ingredients
1 kg lamb meat
2 onions, peeled and chopped roughly
1 cup of chickpeas, soaked over the night
Charlotte potatoes
3 tbs tomato paste
1 tbs saffron water
1 tsp turmeric
1 tsp cinnamon
1 tbs dried lime powder
Salt- pepper and oil



Preparation
Wash the meat. Cut it into chunks. Put a large pot on a medium heat, add 9-10 cups of water, bring it to boil. Add meat chunks and onions. Cover the pot with lid. Simmer until it is tender. Check out the pot and remove foam.
Cook boil, chickpeas separately. Set it aside. Once meat is cooked, remove it from the pot and place it in the tagine pot. Add cooked boiled chickpeas, tomato paste, oil, saffron water, potatoes, all spices + 3 cups of water. Adjust seasoning. Cover tagine with lid and place it in the oven at 180 C for about 40 minutes. Let it to cook until reduce volume of liquid but not all of liquid. When it is cooked, remove pot from the oven. Empty content of ceramic pot in a plate. You will have 3 ways of serving this dish 🙂
First, serve broth (soup) with bread (as you see in the photo). Then, solid ( meat , potatoes and chickpeas) could be served mashed or not mashed ( like images). Also, if you have leftover, can be served with rice as well. Try this Persian dish, It is tasty.
Bon appetite.
دیزی / آبگوشت
دیزی ( آبگوشت) یکی از غذاهای سنتی ایران می باشد. قابلمه های گلی که در آن آبگوشت تهیه میشود به دیزی معروف است و برای همین دلیل به این غذا دیزی نیز اطلاق می شود. در ایام قدیم از دیگ های سنگی یا گلی برای پخت دیزی در داخل تنور های گلی استفاده میشد ولی امروزه هم در تنور و هم در در قابلمه های فلزی و روی گاز پخته میشود. مهمترین ماده ی اصلی در تهیه ی دیزی یا آبگوشت- گوشت بره – گوسفند یا گوساله می باشد. این غذا بسیار غنی- مقوی و خوش طعم می باشد. در زمان سرو این غذای سنتی نیاز به ابزاری همچون گوشت کوب می باشد. اگر در خارج از کشور باشید و دسترسی به دیگهای سنگی یا گلی وطنی نباشد می توانید از قابلمه های مراکشی که به ” تجین “معروف هستند استفاده کرد.
مواد لازم
یک کیلو گرم گوشت گوسفندی
دو عدد پیاز پوست گرفته و خرد شده
یک پیمانه نخود
تعدادی سیب زمینی
دو ق غ رب گوجهفرنگی
یک ق غ زعفران دم کرده
یک ق چ زردچوبه
یک ق چ دارچین
یک ق غ پودر لیمو عمانی/امانی
نمک و فلفل به میزان نیاز
روغن زیتون
طرز تهیه
گوشت را شسته و به تکه های درشت خرد کنید. داخل قابلمه آب را بجوش آورده و گوشت را همراه با پیازهای خرد شده اضافه کرده و بگذارید گوشتها نرم پخته شوند. کف های حاصل از پخت گوشت را جدا کرده و دور بریزید.
نخود را نیز جداگانه بپزید. وقتی گوشت آماده شد به داخل قابلمه ی سفالی منتفل کنید. نخود پخته – رب گوجه – روغن- سیب زمینی ها- تمام ادویه ها- آب زعفران- روغن – نمک و فلفل رابه اضافه ی 3 پیمانه آب به گوشت اضافه کنید. سرپوش تجین را گذاشته و آن را در پایین ترین طبقه ی فر قرار بدهید و بگذارید برای 40 دقیقه بپزد.( فرمی بایست از قبل روی حرارت 180 درجه ی سانتیگراد گرم شده باشد).
زمانیکه آبگوشت آماده شد دیگ را از فر خارج و داخل ظرف مورد نظر سرو کنید. آبگوشت را می توانید به سه روش سرو کنید:
اول: آبگوشت یا عصاره ی گوشت را مثل سوپ با نان خرد شده مخلوط و سرو کنید.
دوم: تمام مواد گوشتی و حبوبات و سیب زمینی را با گوشت کوب کوبیده و میل کنید.
سوم: اگر از گوشت آبگوشت مقداری ماند می توانید برای روز بعد مثل یک خورش با کته سرو کنید .( خیلی ها متعجب شدند وقتی این روش را گفتم ولی وقتی امتحان کردند خیلی راضی بودند. درست مثل یک خورش با کته ).
نوش جان
Thank you Dear Rozina.
LikeLike
You’re very welcome.
LikeLiked by 1 person
Will see your posts again!
LikeLike
It would be my pleasure.
LikeLike
very clear & streight forward instructions,thanks!
LikeLike
Hi Nadiuf, thanks for your kind comment.
LikeLike
Happier to be called just “Nad”, but your kindness is more to share so deliciously!
LikeLike
Ok Nad :). I love to share my Persian/Azari recipes with people from different cultures and introduce my meals to them.
LikeLiked by 1 person
Well,in this case, you are sharing it with another HAMVATAN! ,one quarter TORK,another LOR & the rest a bit of this ,a bit of that! Nonetheless Iraani! Anyway bless your heart for sharing, I am sure that I’ll try the DIZI recipe which must be EASY(DIZI?!).
LikeLike
Oh that’s great. I thought you might be from Republic Azerbaijan due to your name 🙂 but i am very glad you are here. Hope to see you again in my page . Mamnunam 🙂
LikeLiked by 1 person
Mamnoon ke albateh manam!
Sure I will be coming here more often.
Have a lovely night!
LikeLiked by 1 person
Merci Nad jan, lotf kardid. Have a good night too.
LikeLiked by 1 person
Taa didaari degar, shaad baash!
LikeLiked by 1 person
انشاالله.
LikeLiked by 1 person